Skoči do osrednje vsebine

Izredni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

OPOZORILI

Geološki zavod Slovenije obvešča, da jutri, 6. 8. 2023, zaradi velike namočenosti tal, ostaja povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov po celotni državi. 

Prebivalci naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode. V primeru pojava sprememb na tleh ali objektih ter v primeru sprožitve plazu pokličite na številko 112. Podrobnejša priporočila so dostopna na spletni strani Geološkega zavoda Slovenije https://bit.ly/3tzOzDX

Po podatkih Oddelka za hidrološko prognoza Agencije RS za okolje ima Mura v Gornji Radgoni ustaljen pretok 1350 m3/s. Dolvodno, pri naselju Dolnja Bistrica se je porušil del protipoplavnega nasipa. Mura na tem območju poplavlja v velikem obsegu. Poplavljeno območje se lahko razširi vzdolž levega brega oziroma nasipa ob Muri. Mura ima gorvodno od slovenske meje še ustaljen pretok, ki se še ne bo bistveno zmanjšal. Visokovodne razmere se bodo še nadaljevale. Poplavlja tudi Sava v spodnjem toku, predvsem ob sotočju s Krko, ki bo največji pretok dosegla v noči na nedeljo. Sava ima v spodnjem toku ustaljen pretok. Pretok Drave v spodnjem toku je ustaljen, poplavljene površine dolvodno od jezu Markovci se bodo do jutri še ohranjale. Poplavljajo tudi še številne reke predvsem v osrednji in vzhodni Sloveniji.