Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 4. avgusta 2023.

Poplave, plazovi

Tekom dne do sobote 5.8.2023 zjutraj do 9. ure so imeli Regijski centri za obveščanje po državi obilo intervencij, aktiviranih enot in služb ter ostalih nalog na področju zaščite in reševanja. Zaradi obširnosti vodne ujme na območju Slovenije se statistika dogodkov, intervencij in aktiviranj enot in služb dopolnjuje in spreminja. V petek zjutraj je bil aktiviran Državni načrt zaščite in reševanja ob poplavah. Na ogroženih območjih so Regijski centri za obveščanje tekom celega dneva prožili sirene javnega alarmiranja zaradi opozorila na nevarnosti poplav.

Po do sedaj zbranih podatkih je bilo skupno število dogodkov zaradi vodne ujeme 3832, znotraj le-teh pa se odvijajo številne intervencije gasilskih in drugih reševalnih služb na področju zaščite in reševanja. Sodelujejo tudi pripadniki SV, večje število intervencij in reševanj poteka s helikopterji SV in LPE. Po do sedaj zbranih podatkih smo zabeležili na območju Regijskih centrov za obveščanje po državi naslednje število dogodkov: Ljubljana (1183), Kranj (908), Celje (635), Slovenj Gradec (415), Maribor (188), Nova Gorica (161), Murska Sobota (115), Postojna (69), Ptuj (50), Brežice (42), Trbovlje (27), Novo mesto (20) in Koper (7).

Gasilci iz 612 gasilskih enot so predvsem reševali ujete ljudi iz zalitih stanovanjskih objektov, prečrpavali vodo iz poplavljenih objektov, nudili protipoplavne ukrepe, zaščitili več plazov, izpod mostov odstranjevali naplavine in reševali potopljena vozila iz poplavljenih vozišč ter evakuirali osebe na več lokacijah. Aktivirani so bili tudi pripadniki SV, CZ, GRS, PRS in druge pristojne službe s področja zaščite in reševanja.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 10.21 je v kraju Gornje Pijavško, občina Krško, voznica izgubila oblast nad vozilom in se prevrnila na bok. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, pregledali okolico, vozilo postavili na kolesa in nudili pomoč avto vleki.

Izpostava Celje

Ob 12.29 je v Ločici ob Savinji, občina Polzela, prišlo do prometne nesreče. Posledice so odpravili gasilci PGD Andraž nad Polzelo, Polzela in Ločica ob Savinji.

Ob 14.15 je v naselju Žepina v Celju prišlo do prometne nesreče. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda NMP Celje, ki so jo odpeljali v SB Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.44 so na Ljubljanski cesti v Kamniku trčila štiri vozila. Posledice so odpravili gasilci PGD Kamnik.

Ob 16.39 je na avtocesti med Grosupljem in Višnjo Goro, občina Ivančna Gorica, vozilo trčilo v odbojno ograjo. Posledice prometne nesreče so odpravili gasilci PGD Grosuplje. Poškodovana je bila ena oseba.

Ob 23.49 je na Mengeški cesti v Trzinu osebno vozilo trčilo v traktor. Gasilci PGD Trzin so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na osebnem vozilu in počistili cestišče.

Izpostava Murska Sobota

Ob 2.43 se je v bližini naselju Gomilica, občina Turnišče, na avtocesti prevrnilo kombinirano vozilo. Gasilci IGE Lendava in PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, preprečili nadaljnjo iztekanje goriva, iz poškodovanega rezervoarja prečrpali preostalo gorivo in z vpojnimi sredstvi očistili vozišče.

Ob 14.54 sta v Murski Soboti trčili osebni vozili. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč policiji. Reševalci NMP Murska Sobota so eno  poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v SB Murska Sobota.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.08 je v Kobaridu voznica s kombiniranim vozilom zapeljala s cestišča. Gasilci PGD Kobarid so zavarovali kraj dogodka in s tehničnim posegom povlekli vozilo na cestišče.

Izpostava Postojna

Ob 14.44 je na avtocestnem razcepu Gabrk, občina Divača, osebno vozilo trčilo v obcestno ograjo. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Senožeče so zavarovali kraj dogodka, poškodovanem vozniku nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev, odklopili akumulator ter nudili pomoč reševalcem in delavcem Darsa. Reševalci NMP Sežana so poškodovanega voznika oskrbeli in prepeljali v urgenco v Sežani.

Ob 18.25 je na cesti Dutovlje–Krajna Vas, občina Sežana, vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na bok. Gasilci ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in z dvigalom postavili vozilo na kolesa. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Ptuj

Ob 13.38 je na cesti Pacinje-Dornava osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, do prihoda reševalcev NMP oskrbeli poškodovano voznico, odklopili akumulator in počistili cestišče. Reševalci so poškodovano voznico prepeljali v SB Ptuj.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.55 je v naselju Troblje, občina Slovenj Gradec, avtobus zapeljal s cestišča. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka in avtobus s tehničnim posegom potegnili nazaj na cestišče.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 9.11 je v HE Boštanj, občina Sevnica, prišlo do pregrevanja generatorja. Gasilci PGD Sevnica in PGD Boštanj so prezračili prostore in opravili preventivni pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.58 so v naselju Vir pri Domžalah gasilci CZR Domžale pogasili električni drog.

Izpostava Maribor

Ob 12.04 je v naselju Zgornja Nova vas, občina Slovenska Bistrica, zagorelo manjše gospodarsko poslopje veliko 5 x 2 metra. Gasilci PGD Šmartno na Pohorju, Zgornja Bistrica in Slovenska Bistrica so pogasili požar.

Izpostava Murska Sobota

Ob 8.34 so v naselju Spodnji Kocjan, občina Radenci, gasilci PGD Kapela in Radenci-Boračeva na težko dostopnem terenu pogasili požar v stari nenaseljeni, razpadajoči hiši.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 6.21 so na cesti med Slovensko Bistrico in uvozom na avtocesto Slovensko Bistrica sever, občina Slovenska Bistrica, gasilci PGD Slovenska Bistrica očistili naftni madež v dolžini okoli 500 metrov.

Ob 8.48 so v naselju Lenart v Slovenskih Goricah, občina Lenart, gasilci JZ GB Maribor in PGD Gornja Radgona iz potoka Globovnica odstranili pivnike.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.17 so na parkirišču na Vipavski cesti v Ajdovščini iz osebnega vozila iztekale motorne tekočine. Nevtralizirali so jih gasilci GRC Ajdovščina.

Ob 14.30 so na cesti Idrsko–Livek, občina Kobarid, gasilci PGD Kobarid nevtralizirali razlite iztekle tekočine v dolžini okoli 100 metrov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 17.33 je v naselju Fara, občina Kostel, občan naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnik državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije je na varnem mestu uničil ročno bombo kalibra 60 milimetrov, najdba izvira iz obdobja 2. svetovne vojne.

Izpostava Novo mesto

Ob 4.56 so pri naselju Grič pri Dobličah, občina Črnomelj, naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske in Gorenjsko - Ljubljanske regije so topovsko granato, kalibra 100 mm, italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne uničili na varni lokaciji. O uničenju so bile obveščene pristojne službe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 13.23 je na Vojkovem nabrežju v Kopru zamakala voda iz zgornjega v spodnje stanovanje. Gasilci JZ GB Koper so v zgornjem stanovanju zaprli vodovodne ventile.

Ob 16.42 je v Fiesi, občina Piran, obstal avtodom s turisti. Gasilci JZ GB Koper so ga s pomočjo vitla iz strme ulice povlekli na ravno cesto.

Izpostava Maribor

Ob 19.27 je na Meljski cesti v Mariboru iztekala voda v stanovanju. Gasilci JZ GB Maribor so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in zaprli glavni vodovodni ventil.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.17 so na Gregorčičevi ulici v Novi Gorici gasilci JZ GRD GE Nova Gorica zaprli vodovodni ventil in tako preprečili puščanje vode v stanovanju.

Izpostava Postojna

Ob 13.44 so na turistični kmetiji v naselju Avber, občina Sežana, gasilci ZGRS Sežana s tehničnim posegom odprli zaskočena vhodna vrata.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje.

Hidrološko stanje in napoved 

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje.

OPOZORILO

Po podatkih Oddelka za hidrološko prognozo Agencije RS za okolje številne reke v osrednji, severni in vzhodni Sloveniji še vedno poplavljajo. Sava poplavlja v večjem obsegu, v spodnjem toku bo dosegla največji pretok v soboto v naslednjih urah. Drava je v zgornjem toku ustaljena, v spodnjem toku pa se njeno naraščanje umirja. Pretok Mure v Gornji Radgoni se je ustalil pri okoli 1350 m3/s. Reke, ki so včeraj poplavljale na širših območjih, upadajo, vendar zaradi padavin počasneje kot običajno. Podoben trend upadanja bo tudi v soboto čez dan. Naraščajo reke v južni Sloveniji, posamezne se razlivajo ob strugah. V soboto bodo še naraščale. Krka bo močneje narasla in poplavljala na območjih pogostih poplav.