Skoči do osrednje vsebine

Minister Matej Arčon odprl razvojno in projektno pisarno v Gorici

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je danes slovesno odprl razvojno in projektno pisarno Slovenskega deželnega gospodarskega združenja (SDGZ) v Gorici, ki je bila konec preteklega leta vzpostavljena s podporo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. Odprtja se je udeležila tudi državna sekretarka na uradu Vesna Humar.
Udeležanci slovesnosti ob odprtju pisarne. Stojijo pred prostori. V ozadju zastave.

Udeležanci slovesnosti ob odprtju pisarne. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Minister se je v nagovoru zahvalil Slovenskemu deželnemu gospodarskemu združenju in Kmečki zvezi, krovnim organizacijam ter vsem, ki so pripomogli k oblikovanju pisarne. “Prepričan sem, da bo tudi po Evropski prestolnici kulture pisarna ostala stičišče idej, ki bo povezovalo ne le Novo Gorico in Gorico, temveč tudi obe čezmejni pokrajini in državi,” je povedal minister in poudaril izjemno povezovalno vlogo slovenske skupnosti: “Država, ki se zaveda dragocenosti manjšin je velika država. In politik, ki razume razvojni potencial manjšin, je velik politik.”

Pisarna je ustanovljena z namenom, da zamejskim organizacijam nudi strokovno pomoč pri pripravi, oblikovanju, predstavitvi in vodenju projektov; posebna pozornost je namenjena ustvarjanju specifičnih projektov na področju čezmejnega sodelovanja, izpeljavi projektov v okviru Evropske prestolnice kulture (EPK GO 2025), ki bo v letu 2025 v Novi Gorici in Gorici; prav tako skrbijo za obveščanje društev, pa tudi usposabljanje njihovih članov, ki pripravljajo in vodijo tovrstne projekte. Prvi sadovi pisarni so bili vidni že na letošnjem prvem razpisu Small Project Fund za EPK GO2025, v pisarni so namreč pripravili in oddali kar šest projektov.

Na dogodku so zbrane pozdravil tudi predsednik SDGZ Robert Frandolič, župan Občine Gorica Rodolfo Ziberna, župan Mestne Občine Nova Gorica Samo Turel in generalni konzul RS v Trstu Gregor Šuc.