Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 3. avgusta 2023.

Močno deževje, poplave, plazovi

Čez noč iz četrtka na petek je zahodni del Slovenije zajelo močno deževje. Stacionarni močni nalivi so se več ur obnavljali na Gorenjskem, Koroškem ter na območju Idrijskega, Škofjeloškega in Polhograjskega hribovja. Tako se hudourniške poplave večjega obsega na tem območju še vedno stopnjujejo. Izrazit poplavni val se je na reki Savinji, Kamniški Bistrici in Gradaščici pomikal dolvodno, Poljanska Sora pa tudi v spodnjem toku že poplavlja v večjem obsegu.  4.8.2023 do 10.00 ure smo zabeležili več kot 2000 dogodkov in sicer največ v Regijskih centrih za obveščanje Kranj 717, Ljubljana 627, Celje 367, Slovenj Gradec 221, Maribor 68 in Nova Gorica 72. Aktiviranih je bilo 2755 gasilskih enot, ki so predvsem prečrpavali vodo iz poplavljenih objektov, zaščitili več plazov, odstranjevali naplavine izpod mostov in reševali potopljena vozila iz poplavljenih vozišč. Iz treh kampov so evakuirali več ljudi. V občinah Medvode, Kamnik, v vseh občinah koroške regije in na območju ob reki Savinji so bile prožene sirene javnega alarmiranja.

Ob 6.30 je bil aktiviran Državni načrt zaščite in reševanja ob poplavah.

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.56 je pod Razorjem, občina Bovec, pohodnik zašel zaradi slabih vremenskih razmer. Gorski reševalci GRS Bovec so skupaj z oskrbniki Pogačnikovega doma na Kriških podih planinca našli in ga v jutranjih urah pospremili do koče in potem naprej v dolino.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.46 je pri koči na Krnskih jezerih, občina Kobarid, nenadno obolela oseba. Gorski reševalci GRS Bovec so osebo na kraju oskrbeli in prenesli do helikopterja. Oseba je bila z dežurno ekipo GRS Brnik in helikopterjem LPE prepeljana v UKC Ljubljana.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 9.08 se je na hitri cesti v Kopru vozilo zaletelo v odbojno ograjo. Iz vozila so po trku zbežali psi. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali delovišče, nudili požarno zavarovanje, pomagali reševalcem NMP pri oskrbi treh poškodovanih oseb, odklopili akumulator na vozilu in nudili pomoč policiji pri iskanju pogrešanih psov. Dve poškodovani osebi so reševalci peljali na zdravljenje v SB Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.09 sta na križišču Tržaške ceste in Poti Rdečega križa v Ljubljani, trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili prvo pomoč trem poškodovanim osebam do prihoda reševalcev NMP.

Ob 16.16 so na regionalni cesti Petrina–Kočevje v bližini naselja Vrh pri Fari, občina Kostel, v naletu trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Kočevje in Vas-Fara so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na enem vozilu in usmerjali promet.

Ob 16.43 je na cesti Rašica–Srednje Gameljne v Ljubljani vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in oskrbeli poškodovanega voznika do prihoda reševalcev NMP. Poškodovano osebo so reševalci NMP prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 10.39 sta na avtocesti Pesnica–Šentilj, občina Pesnica, trčila tovorno in osebno vozilo. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili ujeto osebo iz vozila, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in prečrpali gorivo iz tovornega vozila. Poškodovano osebo so reševalci NMP prepeljali v SB Maribor.

Ob 16.05 sta v naselju Žikarce, občina Duplek, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in odklopili akumulator na enem vozilu.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.03 je na cesti Temnica–Kostanjevica, občina Miren-Kostanjevico, voznica izgubila oblast nad vozilom in trčila v drevo. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovano osebo so reševalci NMP prepeljali v šempetrsko bolnišnico.

Izpostava Trbovlje

Ob 17.11 sta na regionalni cesti Trbovlje–Prebold v bližini Ulice Sallaumines, občina Trbovlje, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Trbovlje-mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP in osebo prenesli do reševalnega vozila. Poškodovana oseba je bila prepeljana v SB Trbovlje.

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 11.05 je v križišču Zaloške ceste in Grablovičeve ulice v Ljubljani na zavarovanem železniškem prehodu potniški vlak trčil v osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili preminulo osebo iz vozila ter vozilo izvlekli  izpod vlaka.

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 21.28 je na Tovarniški cesti v Logatcu zagorelo v transformatorski postaji. Gasilci PGD Dolnji Logatec so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, nudili pomoč policistom in dežurnim delavcem podjetja Elektro.

Ob 23.10 je na Krakovski cesti v Domžalah zagorelo v brunarici ob stanovanjski hiši. Požar so pogasili gasilci PGD Domžale mesto in CZR Domžale.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Postojna

Ob 13.49 se je na avtocestnem odseku Kastelec–Kozina, kadilo izpod kabine tovornega vozila. Gasilci JZ GB Koper in PGD Materija so zavarovali kraj dogodka, pogasili tlečo izolacijo kabine ter vozilo pregledali s termo kamero. Reševalci NMP Sežana so voznika oskrbeli na kraju.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 23.20 je na Iršičevi ulici v Celju zagorel kup odpadnega materiala. Požar so pogasili gasilci PGE Celje.

Izpostava Koper

Ob 8.40 je na izolskem pokopališču gorelo drevo. Pred prihodom gasilcev JZ GB Koper in PGD Izola, so požar pogasili komunalni delavci.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.27 je v romskem naselju Smrekec v Grosuplju gorel kup oblačil in odpadkov. Gasilci PGD Grosuplje so pogasili požar na površini okoli dva kvadratna metra.

Ob 10.44 so v bližini naselja Smlednik, občina Medvode, v bližini gozda goreli odpadki in žagovina. Gasilci PGD Smlednik so pogasili požar velikosti okoli 20 kvadratnih metrov.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.10 so v gozdu v bližini naselja Prečna, občina Novo mesto, goreli električni vodniki. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Prečna so pogasili požar. Obveščene so bile pristojne službe.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Maribor

Ob 3.50 so v Jezdarski ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor v stanovanju preverili prisotnost monoksida in ugotovili, da pri peči uhaja plin. Zaprli so ventil in obvestili dežurnega plinarne.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 7.18 so v naselju Šalek v Velenju gasilci PGE Velenje nevtralizirali iztekle motorne tekočine, ki so iztekale iz vozila.

Izpostava Kranj

Ob 14.10 se je v Savski Loki v občini Kranj v podjetju razlila nevarna snov. Gasilci GARS Kraj so zaprli ventile ter preprečili nadaljnje iztekanje, prečrpali okoli 4 kubične metre snovi in sprali področje izlitja. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Maribor

Ob 16.09 je bil na gladini potoka Globovnica, občina Lenart, opažen oljni madež. Gasilci PGD Gornja Radgona so izlitje kurilnega olja zajezili, na gladino nastavili pivnike in vpojna črevesa ter z gladine posesali večjo količino onesnažene vode. Pripadnika mobilne enote ekološkega laboratorija sta vzela vzorec vode za analizo. Na kraju so bili tudi ribiči RD Pesnica in policisti PU Maribor.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.04 je na cesti Novo mesto—Šentjernej pri naselju Gumberk, občina Novo mesto, zaradi  okvare na delovnem stroju iztekalo hidravlično olje. Gasilci GRC Novo mesto in dežurni delavci cestnega podjetja so iztekle tekočine posipali in z delovnim strojem pometli cesto v dolžini okoli treh kilometrov. Obveščene so bile pristojne službe.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.37 je v bližini naselja Trnovo, občina Nova Gorica, občan pri delu na polju naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja v primerno skladišče shranila minometno mino kalibra 81 mm, mase 3,5 kg, nemške izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.40 so v bližini naselja Jama pri Dvoru, občina Žužemberk, v gozdu naleteli na več kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije so na varni lokaciji uničili pet kosov ročnih bomb in devet kosov protipehotnega streliva kalibra 9 mm, vse italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne. Obveščene so bile pristojne službe.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 5.26 so v naselju Dobrič v občini Polzela gasilci PGD Andraž nad Polzelo in Polzela razžagali in odstranili podrto drevo s cestišča. V pripravljenosti so bili gasilci PGD Ločica ob Savinji.

Ob 7.35 so na Kidričevi cesti v Velenju gasilci PGE Velenje iz objekta posesali vodo, ki je ogrožala transformatorsko postajo.

Ob 12.07 so se v naselju Dobrova, občina Celje, drevesa podrla na elektro vodnike. Gasilci PGE Celje in PGD Lokrovec-Dobrova so podrta drevesa odstranili.  Na kraju dogodka so bili prisotni tudi delavci pristojnega elektro podjetja.

Ob 12.30 je na Hmeljarski cesti v Preboldu zaradi okvare na vodovodnem sistemu v stanovanju iztekala voda. Gasilci PGD Prebold-Dolenja vas-Marija Reka so zaprli dovod vode in posesali izteklo vodo.

Ob 16.59 se je v Zrečah drevo podrlo na objekt. Gasilci PGD Zreče so z dvigalom drevo odstranili z objekta in ga razžagali.

Izpostava Kranj

Ob 14.45 je bila na Novovaški cesti v Žireh v stanovanjski hiši zaklenjena obolela oseba. Gasilci PGD Dobračeva so s tehničnim posegom odprli vrata in omogočili dostop reševalcem NMP do obolele osebe.

Ob 15.30 sta na Cankarjevi cesti v Tržiču v dvigalu ostali ujeti  osebi. Gasilci GARS Kranj so iz okvarjenega dvigala rešili osebi, dvigalo izklopili in obvestili serviserja.​

Izpostava Ljubljana

Ob 5.43 se je na Ljubljanski cesti v Kamniku v stanovanju večstanovanjskega objekta nahajala onemogla oseba. Gasilci PGD Kamnik so s tehničnim posegom odprli vhodna vrata, omogočili reševalcem NMP Domžale in policiji dostop do osebe, izmerili prisotnost nevarnih plinov ter nudili pomoč pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 20.37 so na Runkovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policistov s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP dostop do obolele osebe.

Izpostava Maribor

Ob 17.34 so v ulici Zofke Kukovič, občina Miklavž na Dravskem polju, gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom zaprli glavni vodovodni ventil in preprečili nadaljnje iztekanje.

Ob 20.57 je na Plečnikovi ulici v Mariboru oseba padla v kopalnici stanovanja. Gasilci JZ GB Maribor so s tehničnim posegom odprli vrata kopalnice in poškodovanki nudili prvo pomoč.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.33 je v naselju Precetinci, občina Ljutomer, voznik z osebnim vozilom obstal na razmočenem terenu. Gasilci PGD Kokoriči so vozilo s tehničnim posegom potegnili nazaj na cestišče.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.39 so v Cankarjevi ulici v Novi Gorici gasilci JZ GRD GE Nova Gorica s tehničnim posegom zaprli vodovodni ventil v stanovanju in preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Ob 13.52 je na gozdni poti v občini Cerkno voznik z osebnim vozilom obstal na brežini. Gasilci PGD Novaki so s tehničnim posegom izvlekli osebno vozilo nazaj na cestišče.

Ob 16.16 je na cesti Šebrelje–Stopnik, občina Tolmin, podrto drevo padlo na cestišče in oviralo promet. Gasilci PGD Dolenja Trebuša so drevo razžagali in odstranili s cestišča.

Ob 16.16 je na cesti Idrsko–Livek, občina Kobarid, osebno vozilo obtičalo v neutrjeni površini. Gasilci PGD Kobarid so s tehničnim posegom vozilo izvlekli nazaj na cestišče.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.24 so v naselju Hrušica, občina Novo mesto, gasilci GRC Novo mesto s tehničnim posegom odprli vrtata stanovanjske hiše in omogočili dostop reševalcem NMP do obolele osebe.

Ob 17.14 sta se v naselju Potok, občina Straža, v podpornih stebrih lesenega mostu čez reko Krko zagozdili drevesi. Gasilci PGD Vavta Vas so razžagali in odstranili drevesi.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje.

Meteorološko stanje in napoved - Opozorilo

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje.

V petek in v prvem delu noči na soboto se bodo krajevno še pojavljali dolgotrajni nalivi. Pričakuje se nadaljnje poraste in razlivanja vodotokov.

Hidrološko stanje in napoved z Opozorilom ob 10.00

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje.

V zgornjem toku od jutranjih ur že upadajo Poljanska Sora, Gradaščica, reke na zgornjem Gorenjskem, Kokra in Kamniška Bistrica, skrajno povirje Savinje, močno pa še naraščajo v svojem spodnjem toku. Težišče poplavnega dogajanja se bo danes čez dan iz zahodne Slovenije pomaknilo na območja osrednje, vzhodne in južne Slovenije. Poplavljena območja ob rekah na Gorenjskem, Koroškem in v osrednji Sloveniji se bodo v zgornjih odsekih rek začela zmanjševati, povečevala pa se bodo v srednjem in spodnjem toku. Drava narašča predvsem zaradi močno naraslih pritokov v Sloveniji in poplavlja vzdolž celotnega toka na izpostavljenih območjih. Mura še narašča in bo danes poplavljala znotraj protipoplavnih nasipov. Danes čez dan in ponoči bodo hitro naraščale reke v porečjih Savinje, Drave, Mure, Krke in Kolpe ter Sava v srednjem in spodnjem toku. Zlasti v južni in jugovzhodni Sloveniji bo danes še verjetno silovito naraščanje in poplavljanje hudourniških vodotokov. Predvsem zvečer in v noči na soboto bodo reke na tem širšem območju poplavljale v večjem obsegu.