Skoči do osrednje vsebine

Občinskim združenjem predstavljene načrtovane spremembe zakona o odpravi posledic naravnih nesreč

Mag. Matej Skočir, državni sekretar na ministrstvu za naravne vire in prostor, ter Rudi Medved, državni sekretar na ministrstvu za obrambo sta ob prisotnosti poveljnika civilne zaščite Srečka Šestana in sodelavcev ministrstev predstavnikom Skupnosti občin Slovenije, Zvezi mestnih občin Slovenije in Zvezi občin Slovenije predstavila predloge sprememb zakona o odpravi posledic naravnih nesreč.

Novelo zakona pripravlja Ministrstvo za naravne vire in prostor v tesnem sodelovanju z Ministrstvom za obrambo in Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Obravnavana bo predvidoma na prvi popočitniški seji vlade 17. avgusta in v nadaljevanju po nujnem postopku vložena v sprejem državnemu zboru.

Državni sekretar mag. Matej Skočir: »Predstavljene spremembe zakona omogočajo, da hudo prizadeta območja čim hitreje pridejo do denarnih sredstev za nujne sanacije. Z uvedbo predhodne delne ocene škode in predhodnega delnega programa odprave posledic naravnih nesreč bo do 20 odstotkov predhodno ocenjene škode občinam upravičenkam možno izplačati v naprej. Po potrditvi končne ocene škode pa bo sprejet program odprave nastalih posledic in bodo zagotovljena potrebna sredstva za izvedbo Programov odprave posledic naravnih nesreč, ki so v letošnjem letu prizadele širše območje Slovenije. Predvidena je tudi retroaktivnost zakona, in sicer za naravne nesreče, nastale v obdobju od 1. januarja tega leta.«

Državni sekretar Rudi Medved: »Celotni sistem zaščite in reševanja ob naravnih in drugih nesrečah deluje odlično. Tudi sistem povrnitve intervencijskih stroškov občin in gasilskih enot ob večjih dogodkih v praksi kaže, da država lahko zelo hitro odreagira, v manj kot mesecu dni je denar za ta namen zagotovljen. Desetletja pa se vleče težava dolgotrajnih postopkov, preden sploh pridemo do začetka financiranja sanacije po naravnih in drugih nesrečah. In tukaj hočemo takoj priti do ljudi, tukaj je takojšnja pomoč države lokalnim skupnostim odločilnega pomena. Zakonodajo s tega področja bo sicer treba očistiti mnogih birokratskih bremen, v tem trenutku pa je najpomembneje, da ustvarimo podlago za predplačila za najnujnejšo sanacijo posledic nesreč. Nenazadnje se pri tem zgledujemo po principu dodeljevanja pomoči iz evropskega solidarnostnega sklada, ki prav tako predvideva predplačila v primerih odobrene pomoči. Tam, kjer nas pri tem ovira sedanja zakonodaja, jo bomo pač spremenili v dobro ljudi.«

Prisotni so se strinjali, da bo dolgoročno potrebno pripraviti in uveljaviti sistemske spremembe zakona, ki bodo omogočale bolj diverzificirano obravnavo tako škodnih dogodkov z vidika stopnje prizadetosti posameznih območjih kot tudi dodeljevanja sredstev državnega proračuna. Občine bodo kot ključen deležnik vključene v pripravo predloga sprememb zakona, s katerim bodo okrepljene aktivnosti blaženja podnebnih sprememb, glavnega povzročitelja ekstremnih vremenskih pojavov.