Skoči do osrednje vsebine

Poslovila se je gledališka in filmska igralka Vika Gril (1924–2023)

Rodila se je 20. julija 1924 v Preddvoru pri Kranju. Vika Gril je bila med najbolj izobraženimi igralkami svoje generacije, saj je že med svojim študijem na gimnaziji hkrati študirala deklamacijo in dramsko igro na takratni Akademiji za glasbo v Ljubljani.
Portret Vike Gril

Vika Gril | Avtor: Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana

Po maturi je absolvirala slavistiko na Univerzi v Ljubljani. Med leti 1946 in 1950 je bila slušateljica na Akademiji za igralsko umetnost, kjer je dokončala študij na oddelku za dramsko igro in umetniško besedo. Takoj po končanem študiju je svojo igralsko kariero začela v Slovenskem narodnem gledališču Drama Ljubljana (SNG Drama Ljubljana).

Ustvarila je veliko izjemnih vlog, med drugim Francko v Kralju na Betajnovi in Nežko v Linhartovem Matičku, Lenčko v Finžgarjevi Razvalini življenja in takoj nato blestela v naslovni vlogi Lorcove Yerme. Sledile so številne vidne vloge najrazličnejših odrskih zvrsti v delih, kot so Molièrov Žlahtni meščan, potem pa tudi Izsiljena ženitev in Šola za može, ali pa Višnjevskega Optimistična tragedija, oziroma Kreftovi Kranjski komedijanti. 

Sodelovala je tudi v Eksperimentalnem gledališču. Nastopala je v radijskih igrah in nekajkrat na televiziji. Leta 1955 je nastopila v filmu Trenutki odločitve režiserja Františka Čapa.