Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 30. julija 2023

Neurje

V jutranjih urah je državo zajelo neurje z močnim vetrom in dežjem. Po do sedaj zbranih podatkih so bila prizadeta območja Regijskih centrov za obveščanje Brežice (22), Celje (3), Kranj (14), Maribor (4), Nova Goric (1), Novo mesto (43), Postojna (2) in Ptuj (3) dogodki. Zabeleženih je bilo 92 dogodkov in za odpravljanje posledic neurja aktiviranih 36 gasilskih enot. Močan veter je podiral drevesa, odkrival strehe stanovanjskih in gospodarskih objektov, meteorna voda pa je zalivala objekte. O poškodovanih ne poročajo.

Ob 17.08 je v naselju Nova vas pri Lescah, občina Radovljica, zaradi udara strele zagorelo ostrešje stanovanjske hiše. Gasilci GARS Jesenice, PGD Lesce, Radovljica in Begunje na Gorenjskem so požar pogasili.

 

Potresi

Ob 8.29 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 2,0 v bližini Tolmina, 63 km zahodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Tolmina, Kobarida in Mosta na Soči. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 17.28 si je na Planini pod Golico, občina Jesenice, planinka zlomila roko. Reševalci GRS Jesenice so jo oskrbeli in prepeljali v dolino.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 7.53 je na štajerski avtocesti v občini Braslovče osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo in obstalo na cestišču. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, očistili cestišče in nudili pomoč reševalcem NMP ter policiji.

Izpostava Kranj

Ob 19.31 se je na Loški cesti v Žireh pri padcu s kolesa poškodoval kolesar. Gasilci PGD Dobračeva so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč kolesarju do prihoda reševalcev NMP Škofja Loka.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.38 je v Srednji vasi pri Polhovem Gradcu, občina Dobrova - Polhov Gradec, voznik štiri kolesnika zapeljal s ceste in se prevrnil. Gasilci GB Ljubljana in PGD Polhov - Gradec so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu poškodovanca do reševalnega vozila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.04 sta na cesti Col–Ajdovščina v bližini naselja Budanje, občina Ajdovščina, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na motorju, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, s tehničnim posegom motorno kolo izvlekli in predali vlečni službi, ter nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu poškodovanega motorista. Poškodovan ca je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik prepeljal v UKC Ljubljana.

Izpostava Novo mesto

Ob 20.52 je na cesti Bič–Žužemberk pri naselju Reber, občina Žužemberk, drevo padlo na vozeče osebno vozilo. Gasilci PGD Žužemberk so drevo odmaknili, pomagali lastniku vozila pri pritrditvi tovora nazaj na streho vozila, usmerjali promet in pomagali policistom na kraju dogodka.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 3.59 je na Belem križu v naselju Portorož, občina Piran, gorel skuter. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.10 je v naselju Vir pri Stični, občina Ivančna Gorica, zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Stična so požar omejili in pogasili.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 0.56 sta na Cesti na Ostrožno v Celju zagorela zelen odpad in kup komunalnih odpadkov. Gasilca PGE Celje sta pogasila požar in preventivno okolico zalila z vodo.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Novo mesto

Ob 18.17 se je v Tomšičevi ulici v Trebnjem v stanovanjski hiši iz zbiralnika razlilo kurilno olje. Gasilci PGD Trebnje so prečrpali okoli 300 litrov kurilnega olja in postavili vpojna črevesa. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.40 je krajanka v ulici Liskur v Rožni Dolini, občina Nova Gorica, naletela na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila topovsko granato kalibra 150 mm, mase 31,7 kg in topovsko granato šrapnel kalibra 150 mm, mase 36,3 kg, avstro-ogrske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Do uničenja so najdbe odpeljali v ustrezno skladišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 3.18 sta v Kersnikovi ulici v Celju gasilca PGE Celje ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprla vrata stanovanja in omogočila reševalcem NMP dostop do onemogle osebe.

Izpostava Koper

Ob 9.43 so ob Jadranski cesti v Ankaranu gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom odstranili odlomljeno vejo z drevesa, ki je ogrožala mimoidoče.

Izpostava Kranj

Ob 6.12 je v naselju Češnjevek, občina Cerklje na Gorenjskem, voda zalila kletne prostore stanovanjskega objekta zaradi poškodovanih kanalizacijskih cevi. Gasilci PGD Cerklje na Gorenjskem, Zgornji Brnik in Velesovo so prečrpali vodo iz kletnih prostorov in odpravili napako na kanalizacijskem sistemu.

Ob 9.54 so na Potoški poti na Koroški Beli, občina Jesenice, gasilci GARS Jesenice in PGD Koroška Bela prekrili del poškodovanega ostrešja.

Ob 21.01 se je v Slovenskem Javorniku na Jesenicah poškodovala občanka. Gasilci GARS Jesenice so nudili pomoč reševalcem NMP Jesenice pri imobilizaciji in prenosu poškodovanke.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.25 je na Notranjski cesti v Logatcu skozi poškodovano streho voda zamakala v stanovanje. Gasilci PGD Dolnji Logatec so zatesnili luknje v strehi in preprečili nadaljnje zamakanje.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/