Skoči do osrednje vsebine

Odziv na neresnično informacijo o zunanjem ministrstvu v oddaji TV Dnevnik z dne 25. julij 2023

25. julija 2023 smo prejeli novinarsko vprašanje RTV Slovenija o našem stališču do spremembe zakona o čezmejnem izvajanju storitev. Nato so isti dan v oddaji TV Dnevnik podali neresnično informacijo glede našega stališča. Ker so na RTV Slovenija zavrnili zaprosilo za objavo popravka, objavljamo pojasnilo zunanjega ministrstva glede tega vprašanja.

V oddaji TV Dnevnik je bilo 25. julija 2023 povedano, da z zunanjega ministrstva "sporočajo, da ne bodo upoštevali novega zakona." Ta informacija ne drži. Na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve se nikjer v odgovoru na novinarsko vprašanje nismo opredelili do člena novega zakona o čezmejnem izvajanju storitev, ki bo s 1. januarjem 2024 začel učinkovati na obračunavanje prispevkov. Prav tako nismo nikjer zapisali, da novega zakona ne bomo spoštovali. Zato smo po ogledu prispevka in zaradi dejstva, da se je v javnosti začela širiti neresnična informacija, ki škodi ugledu zunanjega ministrstva, 26. julija 2023 na RTV posredovali uradno zaprosilo za objavo popravka.

V zaprosilu za objavo popravka smo med drugim poudarili, da smo v odgovoru na novinarsko vprašanje zgolj pojasnili trenutno veljavno pravno osnovo za izplačilo plač oziroma prispevkov javnih uslužbencev, napotenih v tujino ter da iz odgovora ni bilo nikakor razvidno, da zunanje ministrstvo ne bo spoštovalo novega zakona. V odgovoru na novinarsko vprašanje smo zapisali: "Uslužbenci Ministrstva za zunanje in evropske zadeve, ki so napoteni na delo v diplomatska predstavništva in konzulate Republike Slovenije v tujini, enako kot ostali javni uslužbenci, napoteni na delo v tujino, prejemajo plačo na podlagi Uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini. Uredba, ki je izvedbeni akt Zakona o zunanjih zadevah in Zakona o sistemu plač v javnem sektorju, določa višino in vrste prejemkov javnih uslužbencev, ki delo opravljajo na različnih delovnih mestih v tujini."

Obžalujemo, da so na RTV Slovenija zavrnili naše zaprosilo za objavo popravka, s pojasnilom, da z navedenim v ničemer ne zanikamo ali bistveno dopolnjujemo objavljene vsebine temveč samo širimo vsebino prispevka. Na zunanjem ministrstvu se s tem ne strinjamo, saj smo v zaprosilu za objavo popravka zanikali ključno trditev novinarja, da smo z ministrstva "sporočili, da ne bomo upoštevali novega zakona." V popravku smo med drugim tudi poudarili, da bo Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve tako kot doslej spoštovalo vso veljavno zakonodajo Republike Slovenije.