Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Vesna Humar sprejela maturante slovenskega srednješolskega tečaja iz Argentine

Danes je državna sekretarka na Uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar v prostorih urada sprejela maturante Slovenskega srednješolskega tečaja ravnatelja Marka Bajuka Roj abiturientov slovenskega tečaja 52 (RAST 52) iz Argentine, ki te dni zaključujejo skoraj pettedenski obisk Slovenije.
Državna sekretarka z maturanti in njihovimi spremljevalci. Stojijo, za njimi slovenska in evropska zastava.

Državna sekretarka z maturanti in njihovimi spremljevalci ter sodelavci urada. | Avtor: Urad vlade za Slovence v zmajestvu in po svetu

Državna sekretarka Humar je izrazila veselje, da so nas letos na uradu obiskali mladi maturantje slovenskih korenin iz Argentine, ki vse od vrtca sobote namenjajo učenju slovenskega jezika, zgodovine in kulture, aktivni so tudi druge proste dni, sodelujejo namreč v zborih, folklornih skupinah, pripravljajo proslave in so na različne načine vpeti v življenje izjemno dejavne slovenske skupnosti v Argentini. Prisrčen obisk je državna sekretarka izkoristila za pogovor z mladimi, ki so ji zaupali, kako so se imeli na obisku domovine. Ogledali so si mnogo znamenitosti, obiskali številne kraje. Državni sekretarki so zaupali tudi eno od prigod, ki je ne bodo pozabili. Med eno izmed neviht, ki so naše kraje prizadele v preteklih dneh, so nekateri namreč ostali ujeti na sredi blejskega jezera. Dogodek, ki takrat ni bil najbolj prijeten, so vsi varno preživeli, prav gotovo pa se jim bo za vedno vtisnil v spomin.

V okviru prijetnega druženja so mladi odlično in iz srca zapeli tudi svojo himno. Na melodijo znane pesmi so namreč napisali svoje besedilo, ki opisuje njihovo čutenje in odnos do svojih dveh domovin. Državna sekretarka je mladim na srce še položila, da »naj vso to delo, ki si ga vložili v vseh teh letih v učenje slovenskega jezika spremenijo v bogastvo za prihodnost. Gotovo je ta notranja dvojnost, ki jo izseljenec vedno nosi v sebi, teža, hkrati pa je velikanska priložnost, da si kot človek bolj odprt, bolj sprejemajoč, bolj uspešen in bolj pripravljen, da se soočaš z izzivi.« Podarila jim je tudi priponko v obliki srca s slovensko zastavo z željo, da bi ohranjali Slovenijo v srcu.

52. Roj abiturientov srednješolskega tečaja sestavlja 15 mladih nadobudnih rojakov slovenskih korenin iz Buenos Airesa in Bariloch. Srednješolci, ki bodo konec leta zaključili tečaj, so več kot mesec dni raziskovali Slovenijo, s svojim dovršenim in izredno srčnim nastopom so obogatili več prireditev v matici in zamejstvu, med drugim so bili tudi del letošnje prireditve Dobrodošli doma v Vipavi, srečali so se s svojimi sorodniki, dobršen del svojega obiska pa so namenili dodatnem izpopolnjevanju slovenskega jezika na Mladinski poletni šoli, ki jo organizira Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik. Na današnjem srečanju so poudarili, da je za njimi lepa izkušnja, ki je ne bodo nikoli pozabili; obiska so se namreč veselili vse od malega, ko so začeli obiskovati slovensko šolo. Obljubili so še, da bodo tudi po zaključku tečaja ostali aktivni člani slovenske skupnosti v Argentini in da se v matično domovino še vrnejo.