Skoči do osrednje vsebine

Objava javnega poziva za izbor projektnih predlogov - Sklad za modernizacijo 2024-2030

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je danes objavilo Javni poziv za izbor projektnih predlogov za uvrstitev na indikativni seznam naložb za sofinanciranje s sredstvi Sklada za modernizacijo v obdobju 2024-2030 (JP MS 2023).

Sklad za modernizacijo je program Evropske unije, vzpostavljen za obdobje 2021-2030 za podporo naložbam v modernizacijo energijskih sistemov in izboljšanje energetske učinkovitosti v nekaterih državah članicah. Sklad za modernizacijo prispeva k doseganju ciljev evropskega zelenega dogovora s podporo zelenemu ter socialno pravičnemu prehodu in deluje pod odgovornostjo držav članic upravičenk.

S spremembo Direktive 2003/87/ES Evropskega parlamenta in Sveta z dne 13. oktobra 2003 o vzpostavitvi sistema za trgovanje s pravicami do emisije toplogrednih plinov v Uniji in o spremembi Direktive Sveta 96/61/ES, vključno z njenimi spremembami (v nadaljevanju: ETS direktiva) z dne 10. maja 2023 se je nabor držav članic upravičenk do sredstev Sklada za modernizacijo razširil s tremi dodatnimi državami članicami – Portugalska, Grčija in Slovenija, ki so do podpore s sredstvi sklada upravičene od leta 2024 naprej.

Predmet javnega poziva je ovrednotenje in izbor projektnih predlogov za naložbe v modernizacijo energijskih sistemov in izboljšanje energetske učinkovitosti v Republiki Sloveniji, ki se bodo uvrstili na indikativni seznam naložb za sofinanciranje s sredstvi Sklada za modernizacijo v obdobju 2024-2030.

Namen javnega poziva je na podlagi prejetih projektnih predlogov izbrati tiste, ki v največji možni meri prispevajo k doseganju ciljev ETS direktive, ciljem iz sporočila Komisije z dne 11. decembra 2019 o evropskem zelenem dogovoru in Uredbe (EU) 2021/1119, dolgoročnim ciljem iz Pariškega sporazuma ter ciljem Celovitega nacionalnega energetskega in podnebnega načrta Republike Slovenije (NEPN). Dodana vrednost projektnih predlogov k doseganju teh ciljev bo ocenjena na podlagi meril za izbor projektnih predlogov, opredeljenih v predmetnem pozivu.

Predlagatelji projektnih predlogov so lahko pravne osebe javnega ali zasebnega prava, vključno z neposrednimi in posrednimi proračunskimi uporabniki.

Rok za predložitev vlog je 15. septembra 2023. Rok za predložitev vlog je podaljšan na 30. september 2023.

Podrobnosti javnega poziva za izbor projektnih predlogov Sklada za modernizacijo 2024-2030 so na tej povezavi.