Skoči do osrednje vsebine

Prehranski vrh o napredku pri preobrazbi prehranskih sistemov

Na sedežu Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (angleško Food and Agriculture Organization – FAO) v Rimu v organizaciji Združenih narodov (ZN) poteka Vrh o prehranskih sistemih. Mineva namreč dve leti od prehranskega vrha ZN v New Yorku, zato je tokratni dogodek pomembna priložnost, da države izmenjajo uspešne zgodbe.

S strani Slovenije se je dogodka prva dva dni udeležila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko. V okviru obiska se je sestala tudi z Ute Klamert, pomočnico generalnega direktorja za partnerstva in zagovorništvo, Svetovni program za hrano (angleško World Food Programme - WFP).

Tridnevni dogodek Organizacije Združenih narodov je pomembna priložnost, da države po prehranskem vrhu v New Yorku leta 2021 predstavijo napredek na nacionalni ravni in prispevek k doseganju agende za trajnostni razvoj do leta 2030 s preobrazbo prehranskih sistemov. Ti se spoprijemajo s številnimi izzivi, vključno s konflikti, podnebno krizo in podražitvami hrane.  Vrha se udeležujejo številni voditelji držav in mednarodnih organizacij, udeležence pa so med drugim nagovorili generalni sekretar OZN António Guterres, generalni direktor FAO Qu Dongyu in predsednica italijanske vlade Giorgia Meloni.

V razpravi na plenarnem zasedanju je nastopila tudi ministrica Irena Šinko. V nagovoru je izpostavila velike spremembe ter nujnost pospešitve prehoda ter zagotovitve družbene, politične in ekonomske podlage zanj. »Pomembne prednostne naloge Slovenije na tem področju so prehod na trajnostno kmetijsko proizvodnjo in razvoj vitalnega podeželja. Večino ambicioznih ciljev za pravičen, zdrav in okolju prijazen prehranski sistem podpirajo ukrepi Skupne kmetijske politike v EU.« Ministrica je pri tem poudarila še pomen lokalno pridelane hrane, zagotavljanje prehrane za šolarje, usmeritev v ekološko pridelavo ter aktivnosti za zmanjšanje izgub hrane in odpadne hrane.

V nadaljevanju je ministrica izpostavila tudi pomen vode. »Voda in hrana sta ključni za svetovni mir in stabilnost.« Drug pomemben segment družbe, na katerega je opozorila ministrica pa so ranljive skupine. »Žene in mladi na podeželju, pa tudi invalidi in osebe, živijo na socialnem robu. Tudi v času, ko se usmerjamo v sodobne digitalne tehnologije in se srečujemo z umetno inteligenco, moramo zagotoviti delo in priložnosti za te ranljive skupine, morda tudi s pomočjo čebelarstva. Tudi ženske imajo ključno vlogo pri pridelavi in predelavi hrane, vzgoji otrok in oskrbi starejših. Žal pa nimajo povsod enakega dostopa do storitev, izobrazbe in dohodkov, ki so za nekatere samoumevni.« Ob koncu je ministrica Šinko predstavila glavno prioriteto v naslednjih dveh letih: »To je dvig samooskrbe s prilaganjem podnebnim spremembam ter zagotavljanjem cenovno dostopne hrane potrošnikom.« Zelo pomembna bo generacijska prenova, za hitrejši prehod k trajnostnim prehranskim sistemom pa mora biti vsem omogočen dostop do znanja, informacij in inovacij. »Svoje znanje smo pripravljeni deliti tudi z ostalimi«, je zaključila ministrica.

Ministrica Irena Šinko se je na dvostranskem srečanju sestala tudi z Ute Klamert, pomočnico generalnega direktorja za partnerstva in zagovorništvo, Svetovni program za hrano (WFP). V pogovoru sta izpostavili odlične odnose med Slovenijo in WFP, vzdržujeta redne stike tako na najvišji kot tudi na strokovni ravni. Sogovornici sta izrazili zaskrbljenost zaradi odločitve Rusije o prekinitvi črnomorske pobude za žito. »Slovenija je pobudo prepoznala kot izjemno pomembno za to, da žito prispe do območij, kjer vlada lakota.« Ministrica je sogovornici tudi omenila aktivnosti Slovenije na področju spodbujanja varovanja opraševalcev in vlogo Čebelarske akademije v mednarodnem okolju. Prav tako je omenila aktivnosti na področju zmanjšanja izgub hrane in odpadne hrane ter in izkušnje na področju gozdarstva. WFP se namreč aktivno vključje v reševanje težav na področju kmetijskih zemljišč in krčenju gozdov v določenih delih sveta, zato bi jim bogata znanja in izkušnje Slovenije na področju gozdarstva zelo koristile.