Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje RS

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 23. julija 2023

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 14.00 si je na poti iz Kališča, občina Preddvor, pohodnica poškodovala glavo. Reševalci GRS Kranj in dežurna ekipa GRS Brnik so jo na kraju oskrbeli, helikopter SV pa jo je prepeljal v UKC Ljubljana.

Ob 16.43 je plezalcu pri plezanju v Škrlatici, občina Kranjska Gora, padel kamen na nogo in ga poškodoval. Reševalci GRS Kranjska Gora so poškodovanca oskrbeli in z njim prenočili v steni, ker so bile vremenske razmere za reševanje prenevarne. Dežurna ekipa GRS z Brnika in helikopter SV so poškodovanega planinca 24. 7. 2023 v zgodnjih jutranjih urah rešili iz stene in prepeljali v SB Jesenice.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 9.53 je na planinski poti v soteski Pekel, občina Borovnica, pohodnico ob blažjem zdrsu obšel strah in poti ni upala nadaljevati. Reševalci GRS Ljubljana so jo nepoškodovano pospremili v dolino.

Ob 13.18 je na planinski poti od Stare Vrhnike proti Planini, občina Vrhnika, pohodnika obšla slabost in poti ni mogel nadaljevati. Reševalci GRS Ljubljana so mu na kraju nudili prvo pomoč in ob pomoči drugih pohodnikov z nosili prenesli v dolino, kjer so ga predali v oskrbo reševalcem NMP Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.08 je na kolesarski poti Plave–Solkan v občini Kanal ob Soči padla kolesarka in se poškodovala. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so poškodovanki do prihoda reševalcev NMP ZD Nova Gorica nudili prvo pomoč.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.57 se je na območju naselja Podbela v občini Kobarid pod vodstvom policije pričelo iskanje pogrešane osebe. Posredovali so gasilci PGD Kobarid, Breginj, Drežnica in reševalci GRS Tolmin. Pogrešane osebe niso našli.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 6.44 je v naselju Strmec nad Dobrno v občini Dobrna osebno vozilo zapeljalo s ceste po travniku do bližnjega gozda, kjer je trčilo v drevo. Gasilci PGE in PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Velenje in policiji ter s tehničnim posegom vozilo potegnili nazaj na cesto. Ena oseba je preminula.

Ob 9.21 je v naselju Bele Vode v občini Šoštanj, osebno vozilo zapeljalo s ceste v obcestni jarek. Gasilci PGE Velenje so z avto dvigalom vozili dvignili iz jarka ter ga postavili nazaj na kolesa, odklopili akumulator ter očistili cestišče. Poškodovanih ni bilo.

Ob 10.27 je v naselju Bele Vode v občini Šoštanj osebno vozilo zapeljalo s ceste v obcestni jarek. Gasilci PGE Velenje so z avto dvigalom vozili dvignili iz jarka ter ga postavili nazaj na kolesa. Poškodovanih ni bilo

Ob 23.19 je na Cesti v Rastke, občina Ljubno, osebno vozilo trčilo v stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Nazarje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Mozirje. Ena oseba je bila prepeljana v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 11.18 je na cesti Hrušica–Kranjska Gora, občina Kranjska Gora, osebno vozilo zapeljalo s ceste v jarek. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in s pomočjo avtodvigala postavili osebno vozilo na cesto.

Ob 14.04 je v naselju Vrhovje , občina Cerklje na Gorenjskem, osebno vozilo trčilo v drevo in pristalo na strehi. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s pomočjo dvigala obrnili vozilo na kolesa, ga postavili na vozilo vlečene službe ter nevtralizirali iztekle motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 16.25 je v naselju Hudo, občina Tržič, zaradi podora ceste zdrsnil traktor s prikolico. Gasilci GARS Kranj so dvignili prikolico in traktor, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.09 je na avtocesti iz predora Šentvid proti razcepu Koseze, občina Ljubljana, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP in odklopili akumulator.

Ob 21.13 je na Tacenski cesti v Ljubljani osebno vozilo zapeljalo s cestišča in trčilo v vozili na parkirišču. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP in razsvetljevali območje.

Izpostava Ptuj

Ob 9.50 je v naselju Janežovski Vrh, občina Destrnik, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in trčilo v drevo. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili dve osebi iz vozila, jima nudili pomoč do prihoda reševalcev NMP Ptuj ter odklopili akumulator.

Ob 19.16 je v Cirkulanah osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine, s tehničnim posegom vozilo postavili nazaj na cestišče in nudili prvo pomoč poškodovancema do prihoda reševalcev NMP. Poškodovani osebi so reševalci NMP prepeljali v SB Ptuj.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 12.06 je v ulici Viktorja Kejžarja na Jelšnicah tlelo pod pečjo v zapuščeni hiši. Gasilci GARS Jesenice so tlenje pogasili in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Maribor

Ob 8.38 je v naselju Farovec, občina Slovenska Bistrica, gorel drog električne napeljave. Gasilci PGD Laporje so kraj dogodka zavarovali do prihoda delavca Elektra Maribor in policije ter po izklopu elektrike pogasili podrt drog in preventivno polili strnišče zaradi možnosti ponovnega vžiga.

Ob 20.03 se je v naselju Žice, občina Sveta Ana, iskrilo na električnem drogu. Gasilci PGD Sveta Ana so zavarovali kraj dogodka, dežurni delavec Elektra pa je odklopil električno napetost. Do požara ni prišlo.

 

Izpostava Novo mesto

Ob 10.13 je v Bereči vasi, občina Metlika, gorel lesen električni drog. Gasilci PGD Suhor so požar pogasili. Delavci Elektro Ljubljana so odklopili elektriko in sanirali poškodbo.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 21.32 je na avtocesti pred izvozom Celje center, občina Celje, zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGE Celje so požar pogasili, zavarovali kraj dogodka, pogasili goreče vozilo, razsvetljevali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine in s termovizijsko kamero pregledali vozilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.46 je na odstavnem pasu na avtocesti pri Beli Cerkvi, občina Škocjan, gorelo osebno vozilo. Gasilci GRC Novo mesto so goreče vozilo pogasili. Vozilo je zgorelo v celoti.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 17.06 je gorelo nad vasjo Sočerga v občini Koper. Požar, ki je zajel okoli 2000 kvadratnih metrov borovega gozda, so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Movraž.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

V jutranjih urah se je na Kolodvorski poti v Novi Gorici pričelo interventno odstranjevanje 250 kg težke angleške letalske bombe, iz obdobja 2. svetovne vojne, ki je bila najdena med zemeljskimi deli dne 17.7.2023. Posredovali so pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske, Gorenjske in Ljubljanske regije, gasilci PGD Sežana, Dornberk, Nova Gorica, Čepovan, JZ GRD GE Nova Gorica, Policija, pripadniki Civilne zaščite in pripadniki drugih pristojnih služb, skupno 109 udeležencev. Odstranjevanje se je začelo ob 10.00. Deaktivacija je bila uspešno zaključena ob 10.55. Bombo so do dokončnega uničenja prepeljali v ustrezno skladišče.

Izpostava Postojna

Ob 17.41 je pod Velikim naravnim mostom v Rakovem Škocjanu, občina Cerknica, občan naletel na NUS. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije so tri ročne bombe, italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne uničili na kraju. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Ob 20.30 je v bližini naselja Zelše, občina Cerknica, občan naletel na NUS. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije so minometno mino, kalibra 81 mm, nemške izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne, prepeljali v skladišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 17.25 je na Kovorski cesti v Tržiču veja ogrožala mimoidoče. Gasilci PGD Bistrica pri Tržiču so vejo razžagali in odstranili.

Ob 19.47 je v bližini naselja Podljubelj v občini Tržič drevo ogrožalo cestni promet. Gasilci PGD Podljubelj so drevo odstranili.

Izpostava Maribor

Ob 16.44 so v Spodnjih Hočah v občini Hoče – Slivnica gasilci PHD Hoče podrli in razžagali drevo, ki je ogrožalo cestni promet.

Ob 21.43 so na Borštnikovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom iz potoka dvignili motorno kolo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 0.40 so v Gregorčičevi ulici v Tolminu gasilci PGD Tolmin s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili dostop reševalcem NMP do preminule osebe.

Ob 7.54 so v Prešernovi ulici v Tolminu gasilci PGD Tolmin prečrpali dva kubična metra vode iz kurilnice objekta. Voda je iztekla zaradi okvare na napeljavi.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

 Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Opozorilo

 Po podatkih Agencije RS za okolje, Meteorološke prognoze so v ponedeljek zvečer in ponoči v severni Sloveniji možne močnejše nevihte. V torek je po vsej državi velika verjetnost neurij. Ob tem so možni močni sunki vetra, dolgotrajnejši nalivi, toča in udari strel.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Danes popoldan, zvečer in v noči na torek lahko ob nevihtah hitro narastejo in se razlijejo posamezni hudourniški vodotoki in manjše reke. Ta pojav je možen v večjem delu države, predvsem pa v zahodni, severni in severovzhodni Sloveniji.

V torek in v noči na sredo bo ob dolgotrajnejših nalivih v večjem delu države verjetno razlivanje hudourniških vodotokov in manjših
rek. Pri tem bo poplavljala tudi padavinska in zaledna voda.

Zaradi velike predhodne vodnatosti in namočenosti tal, bodo ponovno najmočneje narasli hudourniški vodotoki in manjše reke na severovzhodu države. Na tem območju so ponovno možne hudourniške poplave.