Skoči do osrednje vsebine

Strateški svet za preprečevanje sovražnega govora izdal 57 priporočil vladi

Člani in članice Strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora so premierju dr. Robertu Golobu predstavili in predali sprejeta sistemska priporočila za posamezna področja, ki so posebej pomembna za preprečevanje sovražnega govora. Poleg splošnih priporočil vladi so pripravili priporočila za sklope vzgoje, izobraževanje in mladine, preventive, kaznovalno-pravnega odziva, medijev in spleta.
Člani Strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora dr. Kaja Širok, Petra Bezjak Cirman, dr. Robert Golob, Katarina Bervar Sternad in dr. Marko Milosavljević sedijo za omizjem

Seja Strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora. | Avtor: Daniel Novakovič/STA

Strateški svet je opravil posvete in sestanke z več nevladnimi organizacijami, strokovnjaki in strokovnjakinjami ter skupinami. Na vsaki seji strateškega sveta so svoje poglede predstavili gostujoči domači in mednarodni strokovnjaki in strokovnjakinje, ki s svojim delovanjem vsak dan gradijo strpnejšo in prijaznejšo družbo. Strateškemu svetu so svoja stališča predstavile tudi državne institucije, kot je Vrhovno državno tožilstvo, in neodvisni državni organi, kot je Varuh človekovih pravic.

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob se je članom in članicam ter vsem sodelujočim zahvalil za njihovo delo in dejal, da gre za vzorčni primer, kako se je na enem mestu povezalo več kot 40 predstavnikov stroke, civilne družbe, ministrstev in ostalih institucij.

Strateški svet ni želel biti moralno razsodišče, ki komentira posamezne primere, je uvodoma dejala predsednica sveta Nika Kovač. "Želeli smo pripraviti sklop sistemskih priporočil, ki gradijo družbo, v kateri lahko vsak posameznik in posameznica uresniči svoj potencial," je dodala. Nika Kovač je predstavila priporočila na področju šolstva. Kot glavno je izpostavila urgentno točko, kamor se lahko ravnatelji obrnejo v primerih sovražnega govora in nasilja na samih šolah, prav tako priporočajo krepitev šolskih svetovalnih delavcev na šolah. Nasilje na družbenih omrežjih naj se obravnava tudi v šolskem prostoru, priporočajo.

Pravnica Katarina Bervar Sternad je predstavila priporočila glede kaznovalno-pravnega odziva. Opis sovražnega govora v kazenskem zakoniku bi razširili še na povzročitev vznemirjenja, oziroma zgražanja v javnosti. Prav tako bi bilo nekatere primere sovražnega govora primerneje naslavljati v prekrškovnih postopkih, je dejala. Policija pa bi po njenih besedah morala izvajati učinkovitejšo pomoč žrtvam.

Priporočila na področju medijev in spleta je predstavil profesor s Fakultete za družbene vede dr. Marko Milosavljević. Izpostavil je, da je nujno potrebno spremeniti zakonodajo na področju medijev, saj je zaradi digitalizacije, razvoja platform in družbenih omrežij zastarela in neučinkovita. Predlaga razširitev odgovornosti medijev tudi za njihove profile na družbenih omrežjih. Priporoča tudi določene ukrepe glede izboljšanja in učinkovitosti regulatorjev, demonetizacijo lažnih novic, treba pa je zaščititi tudi novinarje, je izpostavil.

Premierju dr. Golobu je najbolj všeč dejstvo, da so pri pripravi teh priporočil sodelovala tudi resorna ministrstva, kar po njegovih besedah pomeni, da je pot do njihove uveljavitve odprta. Spremembe sistemske zakonodaje in spremembo delovanja državne uprave pričakuje v naslednjih mesecih.

Strateški svet se je tudi dogovoril, da bo delo nadaljeval. Po besedah predsednice Nike Kovač se bo sestal predvidoma čez leto dni in revidiral stanje v družbi. "V tem trenutku lahko samo upamo, da bodo stvari stekle, sama pa vidim tudi ta dokument kot neko dodatno usmeritev za celotno civilno družbo," je dejala Nika Kovač. Kot je dodala direktorica Urada Vlade Republike Slovenije za komuniciranje Petra Bezjak Cirman, gre le za priporočila sveta, pristojni organi lahko tudi ugotovijo, da katera od teh priporočil niso izvedljiva.