Skoči do osrednje vsebine

Pravosodni policisti bodo uporabljali nova specialna vozila

Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij je v uporabo prevzela štiri nova kombinirana specialna vozila. Nova pridobitev je pomembna za naše delo, saj bodo vozila omogočala varen prevoz tako zaprtih oseb kot zaposlenih.

Pravosodni policisti opravljajo prevoze zaprtih oseb v različne zunanje ustanove: na sodišča, v zdravstvene ustanove, na centre za socialno delo, upravne enote in na druge lokacije. V letu 2022 so izvedli skupno 10.950 spremstev zaprtih oseb zunaj zavodov za prestajanje kazni zapora in prevzgojnega doma, od tega 4317 na sodišča, 4761 v zdravstvene ustanove in 1872 drugih spremstev zunaj zavodov.

Nova specialna vozila so bila razdeljena po posameznih lokacijah zavodov za prestajanje kazni zapora oziroma oddelkov, glede na potrebe in stanje voznega parka. Tokrat so bila vozila zagotovljena predvsem za dislocirane oddelke. Ti doslej niso razpolagali s sodobnejšimi in varnejšimi vozili za izvedbo spremstev, ki hkrati omogočajo ločeno namestitev zaposlenih in zaprtih v vozilu. Oddelki zavodov tovrstna vozila potrebujejo, saj prav tako kot matični zavodi izvajajo zahtevnejša spremstva zaprtih oseb. Po eno novo vozilo bodo odslej uporabljali v Zavodu za prestajanje kazni zapora Koper ter v oddelkih: Novo mesto, Murska Sobota in Nova Gorica.

Vozila so varnostno preurejena na način, da omogočajo varen in human način prevoza zaprtih oseb. Vgrajeno imajo tudi vso potrebno opremo za nemoteno delo pravosodnih policistov. Vozila so bila nabavljena v postopku javnega naročanja, v katerem je bil izbran ponudnik Ford Summit Avto, skupna vrednost naročila specialnih vozil pa znaša 227.937,66 evrov.