Skoči do osrednje vsebine

Pilotna neformalna usposabljanja za ženske s področja informacijsko komunikacijskih tehnologij

Na Ministrstvu za digitalno preobrazbo smo 8. marca letos organizirali dogodek z imenom DigitALL: za več žensk v IKT. Namen dogodka je bil iskanje rešitev za povečanje deleža žensk v poklicih na področju informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT).

Eden izmed glavnih ciljev Slovenije je do leta 2030 povečati število IKT strokovnjakov v Sloveniji s trenutnih 4,8 odstotka na deset odstotkov, pri tem pa na ministrstvu prepoznavamo kot nujno izmed rešitev tudi povečanje števila strokovnjakinj v IKT. Raziskave še vedno kažejo, da obstajajo velike razlike med spoloma pri specializiranih digitalnih veščinah: v Sloveniji je po podatkih DESI indeksa delež strokovnjakinj s področja IKT 17 odstotkov, na ravni Evropske unije pa 19 odstotkov.  

Dogodek je povezal predstavnike gospodarstva, izobraževalnih in raziskovalnih organizaciji in nevladnega sektorja. Udeleženke in udeleženci so prišli tudi s svojimi predlogi, ki so podlaga za to, da na ministrstvu pripravimo nove ukrepe. Samo v sodelovanju z vsemi deležniki lahko naslovimo ta izziv, ki zahteva tako usposabljanja kot tudi spremembo miselnosti, saj ženske za uspeh na IKT področjih potrebujejo podporo doma in v delovnem okolju. Eden izmed prvih ukrepov je prav objava Javnega naročila za izvedbo pilotnih usposabljanj za ženske s področja IKT. 

Pilotna neformalna usposabljanja za ženske s področja informacijsko-komunikacijskih tehnologij

Ministrstvo za digitalno preobrazbo vabi k sodelovanju v postopku naročila male vrednosti za izvedbo pilotnih neformalnih usposabljanj za ženske, kar obsega:

  • krajša usposabljanja DigitALL 1,
  • daljša usposabljanja DigitALL 2,
  • dogodke v podporo usposabljanjem.  

Z usposabljanji bomo sledili naslednjim razvojnim ciljem: dvig deleža zaposlenih strokovnjakov za IKT med vsemi zaposlenimi, dvig deleža žensk med zaposlenimi strokovnjaki za IKT, dvig deleža prebivalcev, ki se izobražujejo prek spleta, dvig digitalne pismenosti, večje zanimanje žensk za poklice IKT, zmanjšanje vrzeli med spoloma na tem področju in sprememba spolnih stereotipov ter družbenih prepričanj o korelaciji med ženskim spolom in tehnologijo.

Ciljna skupina so ženske, starejše od 18 let.

Udeležba na usposabljanjih je za udeleženke brezplačna.

Tako krajša usposabljanja DigitALL 1, kot daljša usposabljanja DigitALL 2, so namenjena naslednjim vsebinam (udeležba na krajših usposabljanjih ni pogoj za udeležbo na daljših usposabljanjih):

  1. Strokovnjakinja za kibernetsko varnost
  2. Podatkovna analitičarka
  3. Strokovnjakinja za IT podporo
  4. Strokovnjakinja za IT projektno vodenje
  5. Strokovnjakinja za načrtovanje in oblikovanje UX (uporabniške izkušnje)
  6. Strokovnjakinja na področju umetne inteligence

V podporo usposabljanjem bo izvedenih še šest predstavitvenih dogodkov in en večji celodnevni hibridni dogodek o IKT spretnostih za ženske, kjer bodo predstavljeni različni IKT poklici in njihove vloge, karierna pot v IKT sektorju: možnosti izobraževanja in certifikati, povezovanje z IKT skupnostjo in možnosti mreženja, podpora pri iskanju zaposlitve, predstavitev možnosti nadaljnjega usposabljanja, mentorstva in podpore.

Besedilo javnega naročila je objavljeno na portalu javnih naročil.