Skoči do osrednje vsebine

Ogled produkcijskih in postprodukcijskih prostorov Filmskega studia Viba film

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko je s sodelavci obiskala Filmski studio Viba film Ljubljana in se ob ogledu produkcijskih in postprodukcijskih prostorov v pogovoru z direktorjem Vojkom Stoparjem, predsednikom Sveta Vibe Jožkom Rutarjem in vodjo tehnike Andrejem Kustecem seznanila z delovanjem in razvojnimi načrti javnega zavoda.

Filmski studio v Stegnah je bil dograjen leta 2003 in je bil v nekaterih segmentih – zlasti postprodukciji – med najsodobnejšimi v regiji, vendar je sčasoma zaradi nezadostnih vlaganj in hitrega razvoja filmske tehnike postopoma zastareval. V zadnjih letih se je  stanje glede investicij  sicer  nekoliko izboljšalo, pomemben korak k posodobitvi pa je bil narejen prav letos, ko je Ministrstvo za kulturo  za nakup tehnike in najnujnejšo obnovo hiše namenilo dodatnih 525.000 evrov, kar so najvišja sredstva, s katerimi razpolaga Viba v zadnjih petnajstih letih.

Ministrica dr. Asta Vrečko: “Filmski studio Viba film Ljubljana je za slovensko kulturo in film neprecenjiv. Njegova zgodovina seže v povojne čase in pravzaprav še edini tovrstni državni studio v Evropi, ki ni bil nikoli privatiziran. Lahko smo ponosni, da imamo takšno institucijo, ki nam kot mali državi daje prednost pred drugimi. Slovenski film je resnično v izjemno dobri kondiciji in prav je, da produkcijo kolikor se le da podpiramo.”

Poslanstvo Vibe je izvajanje tehnične realizacije – snemanja slike in zvoka ter obdelava posnetega materiala – filmskih projektov, namenjenih predvsem kinematografskemu prikazovanju, ki so sprejeti v program sofinanciranja Slovenskega filmskega centra (SFC). Storitve so tako za te producente brezplačne, z izjemo obratovalnih stroškov in zavarovanja opreme. Tako predstavljajo storitve Vibe dodaten prispevek k sredstvom, ki jih zagotavlja SFC in se štejejo kot državna pomoč. Viba letno servisira okoli 50 filmskih projektov, pri čemer je treba upoštevati, da posamezen projekt uporablja Vibine storitve praviloma več let.  Prosta tehnično-izvedbena sredstva in prostore pa lahko javni zavod tudi trži in s tem pridobiva del sredstev za redno delovanje. 

“Z letošnjimi investicijami bo Viba lahko omogočila vzporedno tehnično opremljenost vsaj dveh filmskih projektov, kar je v obdobju, ko beležimo izredno veliko produkcij tako imenovanega nacionalnega filmskega programa, še posebej pomembno,” je poudaril direktor Vibe Vojko Stopar.

Najpomembnejši pridobitvi z izgradnjo objekta v Stegnah sta oba filmska studia z zadovoljivo tehnično opremo in seveda spremljevalni produkcijski in postprodukcijski prostori, med katerimi izstopa sodobna mešalnica zvoka. Viba razpolaga tudi s fundusom garderobe in rekvizitarno. Zavod ima 12 zaposlenih, med drugim filmske tehnike na področju  snemalne, svetlobne tehnike in video postprodukcije, za mobilno tonsko tehniko in avdiopostprodukcijo pa ima stalne zunanje sodelavce. 

Sogovorniki so se strinjali, da je ključna razvojna naloga še tesnejše povezovanje s Slovenskim filmskim centrom pri načrtovanju filmske produkcije in nadaljnje posodabljanje ključne tehnične opreme, da bi se vsaj deloma približali višjim standardom v današnji svetovni filmski industriji.