Skoči do osrednje vsebine

Odziv na predlog sprememb Zakona o delovnih razmerjih in izstop delodajalskih organizacij iz ESS

Ministrstvo za finance skrbi napovedana, pa čeprav začasna, zaustavitev socialnega dialoga s strani delodajalskih organizacij v okviru Ekonomsko socialnega sveta (ESS). Menimo namreč, da je na voljo dovolj priložnosti in tudi časa, da prav skozi socialni dialog pridemo do rešitev, ki bodo sprejemljive za vse partnerje.

Umik, pa četudi začasen, ne more biti pravi korak pri iskanju najboljših rešitev, ki bodo pomembno vplivale na družbo. Menimo, da bi moralo biti dialoga več, ne manj. Z umikom se oddaljujemo od rešitev, namesto, da bi se jim približevali.

Poudarjamo, da Zakon o delovnih razmerjih, ki ga navajajo delodajalske organizacije kot enega od razlogov za začasen umik še ni medresorsko usklajen. Gre za predlog zakona, ki ga je pripravilo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Predlog zakona je Ministrstvo za finance prejelo šele pred kratkim in nanj že podalo vrsto pripomb. Ob tem poudarjamo, da je vsebina naših pripomb deloma podobna tistim, ki jih navajajo delodajalske organizacije. Pričakujemo, da bo intenzivna in konstruktivna razprava o predlogu Zakona o delovnih razmerjih v skladu s temi pripombami potekala v naslednjih tednih. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti smo že opozorili, da medresorsko usklajevanje še ni zaključeno.

Verjamemo, da je časa za temeljito razpravo še dovolj, da skupaj pridemo do rešitev in konsenza med vsemi deležniki. Gre za izjemno pomembno tematiko, ki jo je vsekakor potrebno nasloviti v obliki sprememb Zakona o delovnih razmerjih, vendar pa si je za to potrebno vzeti dovolj časa, da najdemo rešitve, ki bodo sprejemljive tudi za delodajalce.

Ministrstvo za finance je v sodelovanju z Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pripravljeno sodelovati pri razrešitvi odprtih vprašanj in iskanju ustreznih rešitev.