Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin opravil konzultacije s slovaškim državnim sekretarjem Mišíkom

Državni sekretar Marko Štucin je v Ljubljani gostil državnega sekretarja na slovaškem Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Petra Mišíka. Sogovornika sta potrdila odlične dvostranske odnose med Slovenijo in Slovaško, poudarila željo po nadaljnji krepitvi sodelovanja in izmenjala stališča o aktualnih evropskih, regionalnih in mednarodnih temah.

Med drugim sta govorila o razmerah v Ukrajini, krepitvi konkurenčnosti evropskega gospodarstva, ekonomskem upravljanju in vmesnem pregledu večletnega finančnega okvira, dotaknila sta se tudi prihodnosti Evrope. V tej luči sta razpravljala o možnostih učinkovitejšega odločanja na področju skupne zunanje in varnostne politike EU in o iskanju pragmatičnih rešitev v okviru obstoječih pogodb EU. Med temami pogovora so bile tudi migracije, s poudarkom na nadzoru na zunanjih mejah EU, schengenu in odpravi nadzorov na notranjih mejah. Državni sekretar Štucin je ob tem izpostavil pomen polnega delovanja schengenskega območja.

Državna sekretarja sta izmenjala poglede tudi o širitvi EU in o razmerah na Zahodnem Balkanu. Sogovornika sta se strinjala, da je širitveni proces EU pomembna spodbuda državam regije pri izvajanju reform. Državni sekretar Štucin je v tem kontekstu opozoril na pomen ohranjanja kredibilnosti širitvene politike EU in izpostavil, da se s širitveno politiko zagotavlja stabilnost v regiji, kar je v trenutnih nestabilnih geopolitičnih razmerah izjemno pomembno.