Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 20. julija 2023.

Neurje

Okoli 17.00 je najprej severni, nato pa osrednji in jugovzhodni del Slovenije zajelo neurje z močnim deževjem in vetrom, ponekod je padala tudi toča. Prizadeta so bila območja Regijskih centrov za obveščanje Brežice, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Ptuj, Slovenj Gradec, Novo mesto in Celje, kjer se je neurje najbolj razbesnelo saj so po do sedaj zbranih podatkih zabeležili 261 dogodkov od skupno 426. Toča je v občini Kozje povzročila veliko škode na poljščinah in objektih, na območju občine Mokronog-Trebelno pa škodo na nekaj objektih. Močan veter je podiral drevesa, elektro in komunikacijske drogove in odkrival strehe objektov. Zaradi podrtega drevja je bilo neprevoznih nekaj cest. Meteorna voda je zalila stanovanjske, gospodarske in druge objekte ter poplavila vozišča. Zaradi razmočenega terena se je sprožilo devet zemeljskih plazov. V naselju Parož v občini Dobrna in v naselju Kozjak v občini Mislinja sta bili poškodovani cesti, v naselju Lemberg pri Novi Cerkvi v občini Vojnik, pa je zemeljski plaz poškodoval stanovanjsko hišo.

Za sanacijo posledic je bilo aktiviranih 104 gasilskih enot, od tega 3 poklicne. Iz poplavljenih objektov so črpali meteorno vodo, čistili cestne prepuste, s protipoplavnimi vrečami zaščitili ogrožene objekte, zasilno prekrili poškodovana ostrešja in nanesene zemljine ter odstranjevali podrto drevje in vejevje.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 18.06 si je na Planini Jezero v občini Bohinj planinka poškodovala roko. Posredovali so reševalci GRS Bohinj in dežurna ekipa za reševanje v gorah z Brnika ter helikopter SV. Helikopter je poškodovanko prepeljal v SB Jesenice.

Ob 18.49 si je na poti s Komne na planino Razor planinka poškodovala gleženj. Gorski reševalci GRS Bohinj in dežurna posadka GRS Brnik so poškodovano planinko oskrbeli na kraju in jo s helikopterjem Slovenske vojske prepeljali v dolino.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Koper

Ob 18.43 se je na Cesti v Markovec v Kopru pod vodstvom policije pričela iskalna akcija za pogrešano osebo. V iskalni akciji so sodelovali vodniki reševalnih psov Skupine za iskanje pogrešanih pri Kinološki zvezi Slovenije območja Obale in Notranjske. Pogrešane osebe niso našli.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 13.16 je v naselju Vrhpolje pri Kamniku, občina Kamnik, prišlo do naleta treh osebnih vozil. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa in odstranitvi vozil s cestišča. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.43 sta na solkanski obvoznici, občina Nova Gorica, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, usmerjali promet in nevtralizirali izlite motorne tekočine.

Ob 17.44 sta v naselju Žaga, občina Bovec, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Bovec so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine, očistili cestišče in nudili pomoč policiji.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 12.20 je v naselju Njivice v Radečah, v industrijskem obratu zagorelo v prezračevalnem sistemu. Še pred prihodom gasilcev PGD Radeče in Jagnjenica je gasilec na varovanju omejil in pogasil požar. Gasilci so prezračili prostore in jih pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Kranj

Ob 6.07 so na Ulici Viktorja Kejžarja na Jesenicah gorela tla v pritličju stanovanjskega objekta. Požar so pogasili gasilci GARS Jesenice.

Ob 20.53 je na Trati v Gorenji vasi, občina Gorenja vas-Poljane, v stanovanjski hiši zagorel strop ob pregretem dimniku. Gasilci PGD Gorenja vas so požar pogasili, ohladili dimnik, odprli strop in tla v nadstropju in območje ohladili ter pregledali s termovizijsko kamero. Aktivirani so bili tudi gasilci PGD Poljane, vendar njihova pomoč ni bila potrebna.

Izpostava Maribor

Ob 22.42 je v Meznaričevi ulici v Sv. Trojici v Slovenskih Goricah v Osnovni šoli zagorela električna napeljava. Gasilci PGD Sveta Trojica so objekt pregledali, dežurni elektro podjetja pa je odklopil napeljavo.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.34 je v ulici Šmihel v Novem mestu zagorel grelnik vode v kopalnici Doma starejših občanov v Novem mestu. Zaposleni so začetni požar pogasili, gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel Novo mesto so prezračili prostore doma in s termovizijsko kamero pregledali podstrešje.

Izpostava Ptuj

Ob 2.11 je v naselju Grabe, občina Središče ob Dravi, zagorel lesen paviljon. Požar, ki je paviljon uničil in deloma poškodoval bližnjo stanovanjsko hišo, so pogasili gasilci PGD Obrež in Središče ob Dravi.

Ob 12.48 je v naselju Stanovno, občina Ormož, v kopalnici stanovanjske hiše gorel pralni stroj. Gasilci PGD Ivanjkovci in Hardek so pogasili požar, iz prostora odstranili tleče in zoglenele predmete, prezračili prostore ter pregledali požarišče s termovizijsko kamero. Poškodovanih ni bilo, ogenj pa je v celoti uničil pralni stroj in kopalniško pohištvo ter poškodoval oplesk.

Izpostava Trbovlje

Ob 20.40 je v ulici Selo pri Zagorju v Zagorju ob Savi zagorel električni drog in vodniki električnega omrežja. Gasilci PGD Zagorje-mesto so zavarovali mesto požara do prihoda dežurnega Elektro Ljubljana. Ob izklopu elektrike je požar sam ugasnil.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 15.58 je v naselju Šmarje v občini Koper gorelo osebno vozilo. Gasilci JZ GB Koper in PGD Krkavče so pogasili požar v predelu motorja, vozilo pregledali s termovizijsko kamero, ga umaknili s cestišča in cestišče očistili.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 16.57 je v Panonski ulici v Mariboru iz parkiranega osebnega vozila iztekalo gorivo. Gasilci JZ GB Maribor so preprečili nadaljnje iztekanje, madež pa so nevtralizirali in posipali z absorbentom.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.45 so v naselju Žabče, občina Tolmin, pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranili in do uničenja na varno shranili najdeno topovsko granato, kalibra 75 mm, mase 6,1 kg, avstro-ogrske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 13.40 so v naselju Krn, občina Kobarid, pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranili in do uničenja na varno shranili najdeno topovsko granato, kalibra 75 mm, mase 7 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Tekom včerajšnjega dne so zaradi posledic odstranjevanja neurja 19.7.2023 posredovali gasilci, delavci cestnih in komunalnih služb, delavci gozdnih podjetjih, pripadniki Civilne zaščite, gorski reševalci in druge pristojne službe, ki so odstranjevali večje število podrtih dreves, prekrivali strehe ter reševali osebe ujete v neurju. Po do sedaj zbranih podatkih smo zabeležili 635 dogodkov. Na nekaterih območjih so zaprte cestne povezave, prekinjena je bila tudi oskrba z električno energijo, predvsem na območju občine Cerklje na Gorenjskem v naseljih Zalog, Glinje in Cerkljanska Dobrava.

Ob 8.15 je poletel helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe za reševanje v gorah v dolino Krme in z Kovinarske koče na Brnik prepeljal ujeti oboleli osebi.

Izpostava Koper

Ob 21.15 je v Vivantijevi ulici v Piranu po zunanjem žlebu nenaseljene hiše tekla voda. Gasilci JZ GB Koper so zaprli vodovodno pipo.

Izpostava Kranj

Ob 15.04 so v Grmičevi ulici v Kranju gasilci GARS Kranj zaradi okvare na vodovodnem omrežju izčrpali vodo iz garaže stanovanjskega objekta.

Izpostava Ljubljana

Ob 21.16 so na Slovenski cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana v trgovini s konfekcijo rešili dve zaposleni, ki sta bili ujeti v dvigalu.

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.54 so na Kocljevi ulici v Murski Soboti gasilci PGD Murska Sobota iz okvarjenega dvigala rešili tri osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 4.05 je v Solkanu občina Nova Gorica, v stanovanju prišlo do okvare na vodovodnem omrežju. Gasilca JZ GRD Nova Gorica sta s tehničnim posegom preprečila nadaljnje puščanje vode v stanovanju.

Izpostava Trbovlje

Ob 19.20 so na Kešetovem v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje mesto iz okvarjenega dvigala rešili eno osebo. O okvari je bil obveščen pristojni serviser.

Ob 22.32 so v Naselju Srečka Kosovela v Zagorju ob Savi gasilci PGD Zagorje mesto nudili pomoč reševalcem NMP Zagorje pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih agencije RS za okolje se močan nevihtni sistem od zahoda bliža Sloveniji, zato je za zahodno in osrednjo Slovenijo med 14. in 18. uro izdano rdeče vremensko opozorilo.

Nevihtni sistem bodo spremljali močni sunki vetra, nalivi in krajevno lahko tudi toča. Predvidoma bo zajel tudi območje slovenske Istre.

Nadaljevanje nevihtnega dogajanja po Sloveniji pričakujemo še do sredine noči na soboto.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/