Skoči do osrednje vsebine

Vlada s preoblikovanjem Vzajemne ureja pravice več kot 700.000 zavarovancev in ustanovitelja

Vlada je potrdila predlog zakona o statusnem preoblikovanju Vzajemne zdravstvene zavarovalnice v delniško družbo. Cilj predloga zakona je urediti in obvarovati tako premoženjski položaj ustanovitelja Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) kot tudi vseh zavarovancev oziroma članov.

Cilj predloga zakona je dokončna ureditev premoženjskih razmerij med Vzajemno, ustanoviteljem in njenimi zavarovanci oziroma člani, tudi tistimi, ki imajo ta status na podlagi pogodb dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, in sicer s preoblikovanjem Vzajemne v delniško družbo. Družba bo torej tudi po ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in preoblikovanju lahko še naprej izvajala svojo dejavnost.

S preoblikovanjem Vzajemne v delniško družbo se na eni strani uredijo razmerja več kot 700.000 zavarovancev Vzajemne, in sicer z izplačilom njihovih deležev (če je vrednost deleža nižja od 70 evrov) oziroma s pridobitvijo delnic preoblikovane družbe. Na drugi strani pa se na enak način, bodisi z izplačilom deleža ali pridobitvijo delnic, ustanovitelju Vzajemne, to je ZZZS, zavaruje njegov premoženjski položaj, s čimer se zaščiti tudi javni interes.

Upravičenci do delnic v novi delniški družbi bodo tako ustanovitelj in tisti, ki bodo člani oziroma zavarovanci Vzajemne na 31. december 2023. Torej:

  • ZZZS,
  • člani oziroma zavarovanci Vzajemne, ki so imeli sklenjene pogodbe o dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju, članstvo pa jim je bilo z zadnjo novelo Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ-T) podaljšano do 1. januarja 2025,
  • preostali zavarovanci oziroma člani Vzajemne, ki imajo sklenjene (tudi) druge zavarovalne produkte (in ne pogodb o dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju).

Tako bodo tudi zavarovanci Vzajemne s sklenjenim dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem ohranili upravičenost do vloženih sredstev, ki bi jo zaradi ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in posledično prenehanja članstva v Vzajemni, sicer izgubili.

Na tak način bo predlog zakona uravnotežil interese različnih deležnikov, upošteva pa tudi odločbo Ustavnega sodišča s 27. februarja 2006 (opr. št. U-II-1/06), v kateri je Ustavno sodišče opredelilo izhodišča, na katerih naj temelji (ustavnopravno skladno) preoblikovanje Vzajemne v delniško družbo.