Skoči do osrednje vsebine

Vlada dopolnila Načrt razvojnih programov 2023–2026

Vlada Republike Slovenije je v veljavnem Načrtu razvojnih programov 2023–2026 (NRP 2023–2026) pri proračunskem uporabniku Slovenska vojska uvrstila tri nove projekte, pri enem je spremenila vrednost, enega pa je zaključila.

Na osnovi dopolnitev in sprememb NRP 2023–2026 je ustvarjena podlaga za investicije Slovenske vojske, kot jih predvideva Resolucija o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2040. Gre za nakup še enega taktičnega transportnega letala, sistema protizračne obrambe, šestih večnamenskih transportnih helikopterjev in 106 bojnih kolesnih vozil za sočasno izgradnjo srednje bataljonske skupine in izvidniškega bataljona. Vlada s tem nadaljuje razvoj in modernizacijo Slovenske vojske v luči sodobnih varnostnih izzivov.

Vlada je projekt Bojno kolesno vozilo 8x8 za nakup 45 vozil Boxer v vrednosti 412.005.990 evrov z DDV zaključila. V NRP 2023–2026 je uvrstila nov projekt Bojna kolesna vozila za izgradnjo srednjih sil Slovenske vojske, s katerim je ustvarila podlago za nakup 106 bojnih kolesnih vozil 8x8 v vrednosti 695.200.000 evrov z DDV. Pri novem projektu je Ministrstvo za obrambo sledilo sklepom vlade z dne 15. septembra 2022 ter pripravilo rešitev za sočasno izgradnjo srednje bataljonske bojne skupine in izvidniškega bataljona s prihrankom, ocenjenim na 498 milijonov evrov.

Projekt Bojna kolesna vozila za izgradnjo srednjih sil Slovenske vojske

Izhodiščna vrednost projekta Bojna kolesna vozila za izgradnjo srednjih sil Slovenske vojske znaša 695.200.000 evrov z DDV. Financiranje novega projekta se bo zagotavljalo v okviru finančnega načrta Ministrstva za obrambo na proračunski postavki Slovenska vojska.

Namen projekta je izgradnja zmogljivosti Slovenske vojske za zagotavljanje nacionalne in kolektivne obrambe v okviru Nata. Namerava se izvesti nakup osnovnih bojnih sistemov za razvoj srednjih sil skladno z Natovo klasifikacijo. Predmet investicije so popolno opremljena bojna kolesna vozila z oborožitvenimi sistemi, s katerimi bodo manevrske čete srednjih sil Slovenske vojske lahko izvajale poslanstvo in opravljale naloge  srednjih sil ter izpolnjevale zahteve, ki izhajajo iz zavezniških dokumentov. Bojna kolesna vozila bodo uvedena v operativno uporabo z integriranim sistemom C4I, senzorskimi sklopi v izvidniških izvedenkah in specialističnim orodjem in opremo ter z izvedbo usposabljanja ključnega kadra pri dobavitelju.

Cilj projekta je zagotovitev materialnih pogojev za nakup 106 bojnih kolesnih vozil 8x8, za vzporeden razvoj in izgradnjo dveh ključnih zmogljivosti za bojevanje Slovenske vojske, in sicer srednjega pehotnega bataljona kot osnovnega gradnika srednje bataljonske skupine in srednjega bojnega izvidniškega bataljona.

Drugi učinki projekta so sočasna izgradnja obeh bataljonov srednjih sil skladno s sprejetimi strateškimi dokumenti, in sicer z Resolucijo o splošnem dolgoročnem programu opremljanja Slovenske vojske do leta 2040 in Srednjeročnim obrambnim program 2023–2028.

Pri tem smo sledili sklepu Vlade Republike Slovenije z dne 15. septembra 2022, da bomo pri vzpostavljanju zmogljivosti srednje bataljonske bojne skupine in izvidniškega  bataljona prihranili najmanj 400 milijonov evrov glede na ocene, ki jih navaja revizijsko poročilo o smotrnosti nabave bojnih kolesnih vozil 8x8 za potrebe Slovenske vojske.

Na podlagi izvedene raziskave tržišča in pridobljenih ponudb bodo stroški izgradnje obeh bataljonov na novi platformi bistveno nižji v primerjavi s projektom nakupa 45 bojnih kolesnih vozil Boxer. Tako so stroški nakupa 45 bojnih kolesnih vozil po projektu nižji za vsaj 109 milijonov evrov z vključenim DDV. Pri tem so upoštevani vsi stroški nakupa bojnih kolesnih vozil, vstopni, razvojni, administrativni stroški ter stroški logistične podpore. Natančna vrednost projekta pa bo znana ob podpisu pogodbe za nakup 106 bojnih kolesnih vozil 8x8.

Pri nakupu 106 bojnih kolesnih vozil na novi platformi so nižji stroški v primerjavi z nakupom bojnih kolesnih vozil Boxer ocenjeni na vsaj 281 milijonov evrov z vključenim DDV.

Ob tem je treba poudariti, da je bila izvedena racionalizacija tudi pri številu bojnih kolesnih vozil 8x8 iz prvotno predvidenih 136 na 106, 30 bojnih kolesnih vozil pa bo na platformi 4x4, kar pomeni za vsaj 217 milijonov evrov z vključenim DDV nižje stroške.

Skupaj je tako znižanje stroškov nakupa bojnih kolesnih vozil na novih platformah (ob upoštevanju izvedenih racionalizacij projekta in hkratnem doseganju obeh ciljev izgradnje zmogljivosti) ocenjeno na 498 milijonov evrov z DDV.

Ocenjuje se, da bodo pri alternativnem nakupu bojnih kolesnih vozil na novi platformi bistveno nižji tudi stroški v času življenjske dobe vozil (30 let).

Tabelarni prikaz prihrankov glede na podatke, ki jih je Ministrstvo za obrambo pridobilo pri raziskavi trga in pridobljenih ponudb:

Bojno kolesno vozilo 8x8 Bojna kolesna vozila za izgradnjo srednjih sil Slovenske vojske
Srednja bataljonska bojna skupina in kasneje izvidniški bataljon Sočasna izgradnja srednje bataljonske bojne skupine in izvidniškega bataljona
136 vozil Boxer 8x8 106 alternativnih BKV 8x8
30 lahkih kolesnih oklepnih vozil 4x4
A Prihranek 45 BKV 8x8 −109 milijonov EUR
B Prihranek 106 BKV 8x8 −281 milijonov EUR
C Prihranek pri zmanjšanju za 30 vozil −217 milijonov EUR
Skupaj prihranek B+C 498 milijonov EUR

Projekt Taktično transportno letalo

Vlada je v veljavnem Načrtu razvojnih programov 2023–2026 potrdila tudi spremembe vrednosti projekta Taktično transportno letalo z izhodiščne vrednosti 87.844.412 evrov z DDV na novo izhodiščno vrednost 159.030.340 evrov z DDV.

Sprememba vrednosti projekta je posledica odločitve, da se izvede nakup še enega taktičnega transportnega letala istega tipa – Spartan C-27J. Nakup drugega zrakoplova enake konfiguracije, kot je prvi, se bo izvedel s tretjo spremembo k izvedbenemu dogovoru med Ministrstvom za obrambo Italijanske republike in Ministrstvom za obrambo Republike Slovenije o sodelovanju na področju vojaškega letalstva.

Drugi zrakoplov bo omogočal razpoložljivost zmogljivosti in zapolnitev vrzeli v primerih, ko prvi zrakoplov zaradi tehničnega vzdrževanja ne bo razpoložljiv.

Projekt Kopenski sistem zračne obrambe

V Načrt razvojnih programov 2023–2026 je bil uvrščen še projekt Kopenski sistem zračne obrambe.

Namen projekta Kopenski sistem zračne obrambe je vzpostaviti operativno raven zmogljivosti, ki bo v najkrajšem možnem času zagotovila sistem kopenske zračne obrambe za potrebe varovanja in zaščite zračnega prostora nad ozemljem Republike Slovenije ter sil Slovenske vojske, ki delujejo doma in v tujini v okviru zavezništva, s ciljem dolgoročne ureditve zagotavljanja zmogljivosti v sistemu zračne obrambe Republike Slovenije.

Cilj celotnega projekta je vzpostavitev optimalne konfiguracije zmogljivosti srednjega, kratkega in zelo kratkega dosega, združenih v enotni formacijski strukturi, vključenih v sistem zračne obrambe Republike Slovenije. Znotraj naslednjega kratkoročnega razvojnega obdobja je predvidena rešitev vzpostavitev zmogljivosti ene baterije zračne obrambe srednjega dosega.

Izhodiščna vrednost projekta Kopenski sistem zračne obrambe znaša 200.000.000 evrov z DDV.

Projekt Večnamenski vojaški helikopter

Namen projekta Večnamenski vojaški helikopter je vzpostavitev zmogljivosti, ki bo zagotavljala vertikalni premik enot Slovenske vojske, podpirala enoto za specialno delovanje, lahki helikopterski transport in reševanje izoliranega osebja z uporabo metode bojnega iskanja in reševanja.

Predmet investicije je nakup novih večnamenskih vojaških helikopterjev za potrebe izvajanja nalog in poslanstva Slovenske vojske ter zamenjava obstoječe flote helikopterjev tipa Bell 412. V obdobju 2023–2027 je načrtovana nabava šestih večnamenskih helikopterjev, nabava dodatnih helikopterjev pa je načrtovana po letu 2028.

Cilj projekta je zagotoviti višjo operativnost in razpoložljivost helikopterske flote Slovenske vojske z razvojem zmogljivosti zračnega transporta s srednjimi transportnimi in lahkimi večnamenskimi helikopterji z ustreznimi sistemi, ki se bodo dopolnjevali pri izvajanju večine vojaških nalog. Novi helikopterji bodo poleg opravljanja specifičnih vojaških nalog namenjeni tudi za t. i. dvojno uporabo, za kar bodo tudi ustrezno opremljeni.

Izhodiščna vrednost projekta Večnamenski vojaški helikopter znaša 195.200.000 evrov z DDV.