Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade dr. Robert Golob: Politiki moramo biti prvi, ki bomo sovražnemu govoru rekli ne

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je danes udeležil 10. seje Strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora.
Člani Strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora sedijo za omizjem, med njimi predsednica sveta Nika Kovač, premier, ministrici za pravosodje in digitalno družbo

Seja Strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora | Avtor: Daniel Novakovič, STA

1 / 2

Člani in članice Strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora so premierju dr. Golobu predstavili in predali sprejeta sistemska priporočila za posamezna področja, ki so posebej pomembna za preprečevanje sovražnega govora. Poleg splošnih priporočil vladi so pripravili priporočila za sklope vzgoje, izobraževanje in mladine, preventive, (kaznovalno)pravnega odziva, medijev in spleta.

Strateški svet je opravil posvete in sestanke z več nevladnimi organizacijami, strokovnjaki in strokovnjakinjami ter skupinami. Na vsaki seji strateškega sveta so svoje poglede predstavili gostujoči domači in mednarodni strokovnjaki in strokovnjakinje, ki s svojim delovanjem vsak dan gradijo strpnejšo in prijaznejšo družbo. Strateškemu svetu so svoja stališča predstavile tudi državne institucije, kot je Vrhovno državno tožilstvo, in neodvisni državni organi, kot je Varuh človekovih pravic.

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob se je članom in članicam ter vsem sodelujočim zahvalil za njihovo delo in dejal, da gre za vzorčni primer, kako se je na enem mestu povezalo več kot 40 predstavnikov stroke, civilne družbe, ministrstev in ostalih institucij. Po besedah predsednika vlade se je s tem ustvarilo okolje, v katerem so o tej pomembni temi razpravljali v spoštljivem dialogu, na demokratičen način in z iskanjem konceptualnih rešitev. "Politiki smo tisti, ki moramo dati zgled vsem, vsem državljankam in državljanom. In biti prvi, ki bomo sovražnemu govoru rekli ne," je zaključil premier dr. Golob.

Strateški svet za preprečevanje sovražnega govora je neodvisno posvetovalno telo predsednika Vlade Republike Slovenije dr. Roberta Goloba, ki je bilo ustanovljeno 17. marca 2023 kot odziv na porast nestrpnosti, sovražnega govora in poglabljanja neenakosti v zadnjih letih. Glavni namen strateškega sveta je priprava sistemskih predlogov za preprečevanje sovražnega govora in vzpostavitev sistemskih praks, ki so namenjene širjenju strpnosti, kulturi dialoga in solidarnosti. Sovražni govor lahko ogrozi temeljne pravice do dostojanstva, enakosti in nediskriminacije, zato so ukrepi za preprečevanje sovražnega govora ključnega pomena tudi za zagotavljanje varstva človekovih pravic.

Člani in članice strateškega sveta so prepoznali ustanovitev Strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora kot izjemno pomembno gesto, s katero se je predsednik vlade dr. Robert Golob na simbolni ravni zavezal sistematičnemu vzpostavljanju strpne in solidarne družbe.