Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Šinko na neformalnem srečanju ministrov za ribištvo o trajnosti ribiškega sektorja

Ministrica Irena Šinko se je udeležila neformalnega srečanja ministrov za ribištvo, ki je potekalo v Španiji. Tako v okviru razprave kot tudi terenskih ogledov je bila v ospredju tema »Investicije za trajnost ribiškega sektorja; v smeri razogljičenja (dekarbonizacije) srektorja ribištva in akvakulture«.
Ministrica in španski minister stojita pred zastavo in se rokujeta.

Ministrica Irena Šinko in španski minister za kmetijstvo in ribištvo Luis Planas Puchades. | Avtor: Javier Etxezarreta

1 / 3

V zadnjem desetletju so ribiški sektor prizadele številne spremembe in dogodki, tako znotraj EU kot na mednarodni ravni. Ribiška flota EU trenutno obsega več kot 61.116 plovil, večinoma so to mala plovila z visoko povprečno starostjo, ki presega 30 let. Doseganje energetskega prehoda in razogljičenja bo velik izziv za floto EU in sektor akvakulture. Vprašanja energetskega prehoda so se dotaknili tako na današnjem zasedanju kot tudi na včerajšnjih terenskih ogledih.

Ministri za ribištvo so se v današnji razpravi dotaknili treh vprašanj. Pri prvem vprašanju so se dotaknili vprašanja soglasja med državami članicami glede skupne strategije za razogličenje ribiške flote. Ministrica Irena Šinko je v razpravi izpostavila, da je skupna strategija zelo pomembna: »Pri tem moramo upoštevati, da morajo biti vsi ukrepi za energetski prehod v ribištvu in akvakulturi postopni in prostovoljni v skladu s sprejeto skupno ribiško politiko. Pri tem je ključno sodelovanje stroke, zato pozdravljamo partnerski pristop, ki ga je sprožila Evropska komisija. Slovenija bo v okviru možnosti ESPRA podpirala aktivnosti, ki bodo sektorju ribištva in akvakulture omogočile energetski prehod z izboljšanjem učinkovitosti porabe goriva in prehodom na nizkoogljične obnovljive vire energije.« Dodala je, da bo Slovenija podpirala naložbe za zamenjavo motorjev, naložbe v selektivna ribolovna orodja in naložbe v obnovljive vire energije in naložbe v ponovno uporabo vode.

V nadaljevanju razprave so se dotaknili tudi vprašanja o podpori sredstev Evropskega sklada za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo (ESPRA) pri reševanju vprašanja trajnostnega prehoda. Ministrica je v svoji intervenciji poudarila, da je obnova flot nujna: »Če potrebujemo nove vrste plovil v ribištvu in nove energetsko učinkovite sisteme v ribištvu in akvakulturi, bomo morali omogočiti ustrezno financiranje tudi z morebitno revizijo sedanjega ESPRA.« Sledila je razprava o uporabi alternativnih goriv in zmogljivosti flot. Ministrica Šinko je izpostavila, da je potreben razmislek o prilagoditvi obstoječih pravil o ohranjanju zgornjih mej zmogljivosti, določenih v skupni ribiški politiki in shem financiranja, da se omogoči energetski prehod v sektorjih ribištva in akvakulture, zlasti za manjše ribiške sektorje in mali priobalni ribolov. Dodala je, da mora odločitev olajšati življenje ribičem in nosilcem dejavnosti v akvakulturi. V zaključku se je španskemu ministru za kmetijstvo in ribištvo Luisu Planasu Puchadesu zahvalila za organizacijo srečanja in zaželela veliko sreče pri nadaljnjem delu v času predsedovanja Svetu Evropske unije.

Neformalno srečanje se je začelo že včeraj, ko je potekal terenski ogled. Ministri so si ogledali ribiški izobraževalni in raziskovalni center na plovilu Intermares. Gostitelji so ministrom predstavili pomen Viga, ki je največje ribiško pristanišče v Evropi, potek ribiškega in navtičnega usposabljanja za delo na ribiških plovilih kot tudi predelavo rib na plovilih in izvajanja raziskav. Ministri so danes zjutraj obiskali tudi lokalno ribiško tržnico.