Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 14. julija 2023.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 16.14 si je na gozdni poti iz naselja Kupljenik proti Planini Talež, občina Bled, občan zlomil nogo. Gorski reševalci GRS Radovljica in dežurna ekipa GRS na Brniku s helikopterjem LPE so poškodovanca oskrbeli in prenesli do primerne lokacije, kjer so ga dvignili v helikopter in prepeljali v jeseniško bolnišnico.

Ob 17.05 si je na Planini Ovčarija, občina Bohinj, pohodnica poškodovala nogo. Gorski reševalci GRS Bohinj in dežurna ekipa GRS na Brniku s helikopterjem LPE so poškodovani nudili prvo pomoč in s helikopterjem prepeljali v jeseniško bolnišnico.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 4.31 je na avtocesti Celje–Maribor v Glinskem, občina Celje, prišlo do naleta dveh osebnih vozil. Gasilci PGE Celje so zavarovali in razsvetlili kraj dogodka, odklopili akumulatorje in nudili pomoč policiji. Poškodovanih oseb ni bilo.

Ob 7.01 je na avtocesti pri počivališču Lopata v smeri Maribora, občina Celje, prišlo do naleta treh tovornih vozil. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, pregledali voznike, nevtralizirali razlite motorne tekočine, pregledali tovor in usmerjali promet do prihoda policije. Poškodovanih oseb ni bilo.

Izpostava Kranj

Ob 18.27 sta na cesti Bled–Bohinj v Soteski, občina Bohinj, trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci PGD Bled in Bohinjska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč delavcu avtovleke. Poškodovanega motorista so na kraju oskrbeli reševalci NMP Bled in Bohinj.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.10 je na avtocesti Ljubljana–Vrhnika, pred bivšo cestninsko postajo Log, voznik z osebnim vozilom zletel s ceste in se prevrnil na brežino. Voznika je vrglo iz vozila in se je pri tem težje poškodoval, poškodovan pa je bil tudi sovoznik. Gasilci GB Ljubljana so vozilo stabilizirali in odklopili akumulator ter nudili pomoč reševalcem pri oskrbi poškodovanih in prenosu v reševalno vozilo.

Ob 9.27 se je na deponiji ob Ižanski cesti v Ljubljani med raztovarjanjem prevrnilo tovorno vozilo. Gasilci GB Ljubljana so pregledali okolico dogodka in reševalcem pomagali pri oskrbi poškodovanega voznika.

Ob 15.58 sta na avtocesti Ljubljana–Vrhnika, pred izvozom za Brezovico, trčila motorist in tovorno vozilo. Motorist je poškodovan ostal ujet pod vozilom. Gasilci GB Ljubljana so motorista rešili izpod vozila in ga skupaj z reševalci NMP oskrbeli.

Ob 16.42 je na ljubljanski obvoznici pred izvozom Tomačevo smer Nove Jarše prišlo do naleta avtobusa in štirih osebnih vozil. Gasilci GB Ljubljana so oskrbeli in pregledali tri osebe iz osebnih vozil, ki so bile lažje poškodovane in so jih reševalci odpeljali v UKC Ljubljana. Gasilci so zavarovali kraj dogodka, posuli razlite motorne tekočine, odstranili razbitine in vozilo s cestišča ter odklopili akumulatorje na vozilih.

Ob 21.06 se je na cesti Mlačevo–Krka, občina Ivančna Gorica, pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci PGD Stična in GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovanemu motoristu do prihoda reševalcev NMP Ljubljana, odklopili akumulator in nudili pomoč pri natovarjanju motocikla na vozilo vlečne službe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.09 se je v naselju Moravci v Slovenskih goricah, občina Ljutomer, pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci PGD Ljutomer so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Ljutomer pri reanimaciji in prenosu poškodovane osebe ter zavarovali območje pristanka helikopterja SV, ki je skupaj z dežurno ekipo HNMP poškodovanca prepeljal v UKC Maribor.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 7.09 je na Topliški cesti v Čatežu ob Savi, občina Brežice, gorelo v zapuščenem objektu. Gasilci PGD Cerina in Sobenja vas so požar pogasili in iznesli zgorele stvari.

Izpostava Kranj

Ob 7.01 se je v Smokuču, občina Žirovnica, širil dim iz strehe stanovanjskega objekta. Gasilci GARS Jesenice, PGD Smokuč in Zabreznica so pogasili požar, prezračili prostore in jih pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Maribor

Ob 11.11 se je v Ljubljanski ulici v Mariboru, v kletnih prostorih kuhinje vnel kondenzator na ventilatorju nape. Začetni požar je pogasil vzdrževalec, gasilci JZ GB Maribor so prezračili kuhinjo in pregledali prostor.

Ob 19.02 je v Tomšičevi ulici v Slovenski Bistrici zagorelo v kuhinji. Lastnica je pogasila požar pred prihodom gasilcev PGD Slovenska Bistrica in Zgornja Bistrica, ki so nato pregledali objekt in prezračili prostore.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 13.52 je ob Šaleški cesti v Velenju gorelo osebno vozilo. Gasilci PGE in PGD Velenje so zavarovali kraj, požar pogasili in odklopili akumulator.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.55 je v Zaborštu pri Šentvidu, občina Ivančna Gorica, gorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Stična in Radohova vas. Poškodovan je motorni del vozila.

Izpostava Postojna

Ob 11.26 se je na avtocesti v bližini Divače zaradi okvare zavornega sistema kadilo iz kolesa na prikolici tovornega vozila. Voznik je do prihoda gasilcev PGD Divača in ZGRS Sežana pregrete zavore sam pogasil, gasilci so prikolico preventivno pregledali s termovizijsko kamero ter zavore ohladili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Koper

ob 17.19 so v Jagodju v Izoli, gasilci GB Koper in PGD Izola pogasili manjši požar v zabojniku za smeti.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.22 je na Celovški cesti v Ljubljani v manjšem košu za smeti tlel papir. Pred prihodom gasilcev GB Ljubljana so začetni požar pogasili zaposleni v bližnjem podjetju. Gasilci so koš pregledali in dodatno prelili z vodo.

Izpostava Maribor

Ob 2.03 so v Ljubljanski ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor pogasili požar, ki je uničil dva plastična zabojnika za papir.

Ob 2.45 so v Ulici Staneta Severja v Mariboru gasilci JZ GB Maribor pogasili požar manjšega koša za smeti.

Ob 20.01 je na Gasilski ulici v Selnici ob Dravi zagorelo v zabojniku za odpadke. Požar so pogasili gasilci PGD Selnica ob Dravi.

Izpostava Novo mesto

Ob 2.35 je na Lokvah, občina Črnomelj, gorela vsebina zabojnika za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci PGD Črnomelj.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.05 je v naselju Renče, občina Renče–Vogrsko, v gozdu občan naletel na NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in uskladiščila na varno topovsko granato kalibra 149 milimetrov, mase 30,5 kilogramov, italijanskega izvora iz 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Gasilci so v Regijskih centrih Brežice, Celje, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Ptuj in Slovenj Gradec odstranjevali posledice po vremenski fronti z močnimi neurji in točo, ki je zajela celotno Slovenijo dne 13. 7. 2023. Do sedaj zbranih podatkih smo zabeležili 118 dogodkov, na terenu pa je bilo 28 prostovoljnih gasilskih društev in tri poklicne enote. Gasilci so predvsem odstranjevali podrta drevesa, črpali vodo iz objektov in nudili pomoč pri prekrivanju poškodovanih streh objektov.

Izpostava Brežice

Ob 9.40 so v naselju Volčje, občina Brežice, gasilci PGD Brežice na osebnem vozilu razbili šipo in rešili v njem zaklenjenega otroka.

Izpostava Celje

Ob 0.51 so v naselju Mlače v občini Slovenske Konjice, gasilci PGD Loče s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in tako omogočili reševalcem NMP dostop do obolele osebe.

Izpostava Kranj

Ob 18.14 so na cesti Maršala Tita na Jesenicah gasilci GARS Jesenice ob prisotnosti policistov vstopili v stanovanje, v katerem je bila preminula oseba.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.48 je v Levčevi ulici v Mengšu prišlo do izliva vode v stanovanju bloka. Gasilci PGD Mengeš so razlito vodo posesali.

Ob 11.00 so v Rojčevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem pri imobilizaciji in prenosu ponesrečenca.

Ob 18.20 je bil v Iški Loki, občina Ig, v osebnem vozilu zaklenjen otrok. Gasilci PGD Iška Loka so s tehničnim posegom odprli vrata vozila in rešili otroka.

Ob 22.26 so na Reboljevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu obolele osebe.

Izpostava Maribor

Ob 13.57 so na Slovaški ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor pomagali reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Trbovlje

Ob 20.26 so na Kešetovem v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje-mesto s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala objekta rešili osebi.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/