Skoči do osrednje vsebine

Vremenske ujme prizdele tudi Partizansko bolnico Franja

Neurja, ki so v preteklih dneh povzročila veliko škodo po vsej Sloveniji, niso prizanesla niti kulturni dediščini. Med njimi je tudi Partizanska bolnica Franja, kulturni spomenik državnega pomena, nosilec Znaka evropske dediščine in vpisana na Unescov poskusni seznam svetovne dediščine.

Na Ministrstvu smo včeraj z zaskrbljenostjo prejeli prve informacije o ogroženosti spomenika in nedostopnosti spomeniškega območja zaradi neurja. Zjutraj so se do Franje s pomočjo lokalne civilne zaščite in gasilcev prebili sodelavci Mestnega muzeja Idrija, ki upravlja z območjem. Po prvih informacijah so v celoti uničene tri barake, še tri so delno poškodovane, uničena sta dostop do vhodnega objekta in električna napeljava. Takoj ko bo zagotovljen varen prehod, se bodo ekipi na terenu pridružili sodelavci Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, kjer smo že aktivirali ekipe za popis škode in pripravo interventnih ukrepov.

Ekstremni vremenski pojavi, ki so najbolj viden izraz podnebne krize, so postali dejavnik, ki ga moramo upoštevati pri načrtovanju, upravljanju naravnih virov, skrbi za naše grajeno okolje in prilagoditve našemu sodobnemu načinu življenja. Pričakujemo, da Franja ne bo edini primer poškodovane dediščine, poročila s terena šele prihajajo.

Območje si bosta na terenu prihodnji teden ogledala tudi ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko in minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan z ministrskima ekipama.