Skoči do osrednje vsebine

Podpisan sporazum o čezmejnem sodelovanju pri zagotavljanju nujne medicinske pomoči

Danes sta predsednika vlad Republike Slovenije in Republike Hrvaške podpisala sporazum o čezmejnem sodelovanju pri zagotavljanju nujne medicinske pomoči in bolnišničnega zdravljenja oseb. Namen sporazuma je prebivalcem in obiskovalcem, ki se nahajajo na čezmejnem območju Istrske županije in Obalno-kraške regije, omogočiti storitve urgentne medicinske službe v Splošni bolnišnici Izola (SB Izola).

Osnova za podpis dvostranskega sporazuma s Hrvaško je bil projekt Emergency EuroRegion v sklopu programa Evropske Unije (EU) Interreg V-A Slovenija-Hrvaška 2014-2020. Na slovenski strani je bila glavni partner projekta, ki je potekal od jeseni 2017 in je trajal do leta 2020, SB Izola. Sklenitev dvostranskega sporazuma predstavlja temelj za zagotavljanje nujne zdravstvene oskrbe v čezmejnem območju Istrske županije in Obalno-kraške regije. Natančneje gre za mesta Umag, Novigrad, Buje ter občine Brtonigla, Grožnjan in Oprtalj. V tem čezmejnem območju živi približno 320.000 prebivalcev, v času turistične sezone pa se število ljudi podvoji. Na podlagi sporazuma bodo lahko prebivalci in obiskovalci s tega območja dostopali do storitev nujne medicinske pomoči in nujnega zdravljenja v SB Izola.  

V sporazum so vključeni trije dokumenti. Poleg Sporazuma med vladama Republike Slovenije in Republike Hrvaške še Upravni sporazum o sodelovanju na področju nujne medicinske pomoči in bolnišničnega zdravljenja ter Protokol o čezmejnem prevozu življenjsko ogroženih pacientov v Splošno bolnišnico Izola. V skladu s kriteriji protokola bo Hrvaška v Splošno bolnišnico Izola lahko napotovala osebe z navedenih območij le v primeru določenih diagnoz, kot so na primer srčni infarkt, možganska kap, politravma. Osebe bodo z reševalnim vozilom prepeljane v SB Izola. Ker gre za urgentna stanja, naročanja na te storitve ni, pacienti bodo obravnavani glede na svoje zdravstveno stanje.

Za oskrbo v SB Izola bodo stroški zdravstvenih storitev za zavarovance iz Hrvaške in iz drugih držav članic Evropske unije zaračunani pristojnim nosilcem teh držav na podlagi EU listin. Za slovenske zavarovane osebe bodo stroški zdravstvenih storitev zaračunani Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije na osnovi kartice zdravstvenega zavarovanja. Stroške prevoza bo Hrvaška za svoje zavarovance pokrila sama, za slovenske zavarovance bo stroške prevoza plačal Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, stroški za tuje zavarovance pa bodo obračunani na osnovi listin.