Skoči do osrednje vsebine

Obisk državnega sekretarja Matevža Frangeža v Stuttgartu in Münchnu

Državni sekretar Matevž Frangež, pristojen za internacionalizacijo, podjetništvo, razvojna sredstva in turizem na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, je med 9. julijem 2023 in 12. julijem 2023, obiskal zvezni deželi Bavarsko in Baden-Württemberg.
Državni sekretar Matevž Frangež z generalno konzulko Mašo Šiftar, častnim konzulom dr. Karlom, dr. Rappom in Florianom Hasslerjem stoji pred promocijskim panelom konference Podonavska regija na prelomu časa.

Državni sekretar Matevž Frangež z generalno konzulko Mašo Šiftar, častnim konzulom dr. Karlom, dr. Rappom in Florianom Hasslerjem stoji pred promocijskim panelom konference Podonavska regija na prelomu časa.

1 / 5

Intenziven obisk slovenske delegacije v Baden-Württembergu in na Bavarskem je organiziral Generalni konzulat Republike Slovenije v Münchnu.

Slovenija je med redkimi državami, ki imajo močan presežek v trgovinski menjavi z Bavarsko, saj izvoz dosega 2,228 milijarde evrov, uvoz pa 1,128 milijarde evrov. Glede na leto 2021 je bila lani zabeležena skoraj 35-odstotna rast blagovne menjave med Bavarsko in Slovenijo. 

Bavarski sledi zvezna dežela Baden-Württemberg s 3,36 milijarde evrov, kar predstavlja skoraj četrtino (23,3 odstotkov) celotne slovenske blagovne menjave z Nemčijo. Krepitev sodelovanja na področju avtomobilske industrije, novih tehnologij (umetne inteligence, nanotehnologije, biotehnologije in kvantne tehnologije), okoljskih tehnologij, digitalizacije in tudi turizma je zato v obojestranskem interesu.

V Stuttgartu se je udeležil konference Podonavska regija na prelomu časa in se s predstavniki nemške dežele Baden-Württemberg pogovarjal o sodelovanju slovenskega gospodarstva pri zeleni in digitalni transformaciji nemške industrije.

Na podonavski konferenci je aktivno sodeloval v panelni razpravi o zelenem prehodu, vrednostnih verigah, predvsem pa o med-regionalnem sodelovanju za uspešnejši razvoj podonavske regije. "Vstopili smo v čas največjih sprememb svetovnega gospodarstva v človeški zgodovini. To vidimo kot priložnost, da s svojimi inovativnimi rešitvami z globalnim dometom spremenimo slovenski razvojni model, da bo ta dosegal bistveno višjo dodano vrednost. Ključ za to so močna mednarodna partnerstva, okrepljene naložbe podjetij v inovacije in tehnologije ter dobra povezanost naših gospodarskih ekosistemov," je na konferenci povedal Frangež. 

O krepitvi sodelovanja med Nemčijo in Slovenijo so predstavniki obeh držav spregovorili na bilateralnem srečanju. Državni sekretar Matevž Frangež se je sestal z dr. Patrickom Rappom, državnim sekretarjem na Ministrstvu za gospodarstvo, delo in turizem Baden-Württemberga, in Florianom Hasslerjem, državnim sekretarjem za politično koordinacijo in EU na državnem ministrstvu Baden-Württemberg. 

Obisk Stuttgarta pa je izkoristil tudi za srečanje s predstavniki podjetja Porsche, da bolje spozna Porschejeve načrte z zeleno in digitalno transformacijo, pri tem pa skupaj z njimi identificira priložnosti za slovensko avtomobilsko industrijo.

Ob robu obiska v Baden-Württembergu se je državni sekretar Matevž Frangež, sicer pristojen tudi za turizem, srečal z vodstvom najstarejše nemške kobilarne Marbach. Ta je del svetovne Unescove dediščine in ima več kot 500-letno tradicijo delovanja. Z direktorico kobilarne dr. Astrid von Velsen-Zerweck je govoril o medsebojnem sodelovanju s Kobilarno Lipica, ki tudi med nemškimi poznavalci uživa velik ugled. Sogovorniki so identificirali več možnosti za sodelovanje pri skupnih projektih v okviru podonavske in alpske strategije.