Skoči do osrednje vsebine

Hrvaška potrdila APK pri divjih prašičih – skupina strokovnjakov o nujnih ukrepih

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano – Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin obvešča, da je bila afriška prašičja kuga (APK) včeraj prvič potrjena pri divjem prašiču na območju Karlovške županije na Hrvaškem. Zaradi približevanja APK Sloveniji se je danes sestala tudi skupina strokovnjakov iz različnih področij (veterinarji, lovci, biologi, epizootiologi,ipd.).

Hrvaška je države članice in Komisijo včeraj obvestila o potrditvi afriške prašičje kuge pri povoženem divjem prašiču na območju občine Rakovica, v Karlovški županiji. Primer je le 20 km oddaljen od meje z BiH in približno 50 km od meje s Slovenijo. Skupno je Hrvaška do sedaj prijavila 74 izbruhov APK, od tega 2 pri divjih prašičih.

Zaradi približevanja APK Sloveniji se je danes sestala skupina strokovnjakov, imenovana na podlagi Zakona o nujnih ukrepih zaradi afriške prašičje kuge pri divjih prašičih, ki jo sestavljajo strokovnjaki iz različnih področij (vetrinarji, lovci, biologi, epizootiologi ipd.). Skupina je pripravila predlog območja z visokim tveganjem in ukrepov na tem območju, kot npr. aktivno iskanje poginulih divjih prašičev. V ponedeljek se bo sestalo Državno središče za nadzor bolezni, ki se bo seznanilo s predlogi in odločilo o območju in ukrepih.

UVHVVR znova poziva:

  • vse rejce prašičev, da dosledno izvajajo biovarnostne ukrepe, s katerimi se zmanjša tveganje za vnos bolezni v rejo;
  • lovce, da pri izvajanju lova upoštevajo biovarnostne ukrepe in da se izogibajo lovu v državah oziroma na območjih, kjer je potrjena APK;
  • prav tako vse, ki se vračajo iz držav, kjer je APK prisotna, da s seboj ne prinašajo izdelkov in surovin, ki izvirajo iz prašičev, saj to predstavlja visoko tveganje za vnos bolezni;
  • turiste, ki prihajajo iz držav, kjer je prisotna okužba z APK, da morebitne ostanke hrane, ki so jo prinesli s seboj, ne odlagajo v naravo temveč v le za to namenjene pokrite zabojnike.

Afriška prašičja kuga (APK) je nalezljiva virusna bolezen domačih in divjih prašičev, za katero ni cepiva. Bolezen ne predstavlja nevarnosti za zdravje drugih živalskih vrst in ljudi. Za bolezen so značilne velike izgube, tako neposredne (pokončanje prašičev v okuženih obratih) kot tudi posredne, predvsem zaradi omejitev trgovanja in izvoza živali in izdelkov ter surovin, ki izvirajo od prašičev.

Več informacij: www.afriskaprasicjakuga.si