Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Matevž Frangež v Münchnu

Državni sekretar Matevž Frangež je svoj štiridnevni obisk v Baden-Württembergu in na Bavarskem nadaljeval v Münchnu. Obiskal je Ministrstvo za gospodarstvo, deželni razvoj in energijo dežele Bavarske, BMW Group, UnternehmerTUM, središče kreativnih in zagonskih industrij Werkviertel Mitte, pospeševalnik InsurTech in CDTM, center za digitalne tehnologije in management.

Svoj obisk v Münchnu je pričel z delovno večerjo, ki jo je v rezidenci generalnega konzulata organizirala generalna konzulka Maša Šiftar. Sestal se je s Karlheinzem Jungbeckom, predsednikom turistične divizije ADAC, nemške avtomobilistične zveze (v nemškem jeziku) in z Rebeko Kumer Bizjak, vodjo STO München. Govorili so o promociji Slovenije kot turistične destinacije med člani ADAC, ki jih je kar 25 milijonov in se dogovorili za nadaljnje sodelovanje.

Na bilateralnem srečanju z Georgom Schmidtom z bavarskega Ministrstva za gospodarstvo, deželni razvoj in energijo je državni sekretar Frangež izpostavil željo, da se spodbudi večja prisotnost bavarskega industrijskega, zagonskega in finančnega ekosistema v Sloveniji, še posebej za okrepitev razvojnih in inovacijskih aktivnosti.

Srečal se je tudi s podpredsednikom BMW Group za vladne zadeve Glennom Schmidtom in z njim govoril o možnostih vključitve slovenske avtomobilske industrije v dobaviteljske verige nemškega koncerna v času zelene in digitalne transformacije. Schmidt je pohvalil dosedanje sodelovanje in zanesljivost 40-ih slovenskih dobaviteljev, ki razvijajo in izdelujejo zahtevne komponente za zgornji del BMW-jeve modelske palete, odprti pa ostajajo za krepitev sodelovanja in za slovenske inovacije.

BMW ima tako kot Porsche, Mercedes-Benz Group in druga velika nemška podjetja svoje podjetniške pospeševalnike in sklade tveganega kapitala, ki so lahko odličen partner za slovenska podjetja. »Partnerjem v BMW smo predstavili strateške ambicije Slovenije za preobrazbo naše avtomobilske industrije in zagonskega ekosistema. BMW pa nam je predstavil svojo zeleno in razvojno strategijo, da bomo lahko še bolje vključevali slovenske inovacijske in proizvodne potenciale v njihove načrte,« je povedal državni sekretar Matevž Frangež.

Državni sekretar z delegacijo je obiskal tudi UnternehmenTUM, osrednje inovacijsko središče za zagonska podjetja, ki povezuje obe münchenski univerzi, industrijo in številne sklade tveganega kapitala. S prof. dr. Helmutom Schönenbergerjem, direktorjem UnternehmenTUM-a, je državni sekretar Matevž Frangež iskal možnosti medsebojnega sodelovanja, vključevanja slovenskih zagonskih podjetij in raziskovalnih institucij ter govoril o povezovanju slovenskih inovacij v industrijske verige na Bavarskem. Z UnternehmenTUM imamo sicer dogovorjen tudi skupni projekt MobilitySlovenia, ki je namenjen povezovanju nemških in slovenskih idej, podjetij in industrije o trajnostni mobilnosti.

Slovenska delegacija si je ogledala tudi središče kreativnih in zagonskih industrij Werkviertel Mitte, ki je odličen primer revitalizacije nekdanjega industrijskega kompleksa in pospeševalnik InsurTech in CDTM, center za digitalne tehnologije in management.

Maja Vidovič Tomanič, direktorica Slovenskega podjetniškega sklada, je ob tem napovedala močnejše povezovanje slovenskega okolja za zagonska podjetja z bavarskim: »Slovenski podjetniški sklad v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport načrtuje nove sklade tveganega kapitala, kjer želimo z javnimi sredstvi spodbuditi tudi mednarodni zasebni kapital za vlaganja v slovenska prebojna podjetja. V Münchnu je velika prisotnost tveganega kapitala, zato je tukaj veliko priložnosti za naša podjetja. S partnerji smo začrtali tudi možnosti za zagon novega pospeševalnika za start-upe na Bavarskem.«