Skoči do osrednje vsebine

Funkcijo ministra za zdravje začasno prevzema predsednik vlade dr. Robert Golob

Državni zbor se je danes, 13. julija 2023, seznanil z odstopom Danijela Bešiča Loredana s funkcije ministra za zdravje, s čimer je slednjemu funkcija tudi prenehala.

Obenem so se poslanke in poslanci seznanili tudi s tem, da bo zdravstveni resor začasno vodil predsednik vlade dr. Robert Golob. Prenova zdravstvenega sistema v Sloveniji bo tako nemoteno tekla dalje. Z odstopom ministra za zdravje je funkcija prenehala tudi državnim sekretarjem mag. Tadeju Ostrc, Tjaši Vidic in Azri Herceg. Slednja je bila na funkcijo državne sekretarke ponovno imenovana.

Vlada je za državna sekretarja na Ministrstvu za zdravje imenovala tudi dr. Valentino Prevolnik Rupel, raziskovalko in znanstveno svetnico na Inštitutu za ekonomska raziskovanja v Ljubljani, kjer se ukvarja s področjem zdravstva in dolgotrajne oskrbe. Prav tako je predsednica Znanstvenega sveta IER in članica Strateškega sveta za zdravje predsednika Vlade, v preteklosti pa je delala kot svetovalka ministra za zdravje ter kot svetovalka generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Vlada je imenovala tudi Marjana Pintarja, ki je bil devet let direktor zdravstvenega doma v Novi Gorici in vsa ta leta tudi član upravnega odbora Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije. Bil je tudi član sveta zavoda Splošne bolnišnice Nova Gorica, zadnjih pet let pa je direktor Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije. Marjan Pintar je dober poznavalec slovenskega zdravstvenega sistema z dolgoletnimi izkušnjami iz gospodarstva, javne uprave in zdravstva.