Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 13. julija 2023.

Neurje

Neurje z močnim vetrom je v jutranjih in večernih urah prešlo jugozahodni, osrednji in južni del Slovenije, najbolj pa prizadelo Notranjsko. Zabeleženo je bilo skupno 90 dogodkov, od tega na območjih Regijskih centrov za obveščanje: Postojna (46), Ljubljana (18), Novo mesto (10), Celje (4), Slovenj Gradec in Maribor (2) ter Brežice in Kranj po 1 dogodek. Sunki vetra so podrli večje število dreves, ki so ležala preko cestišč in železniških tirov, nekatera so padla na objekte ter poškodovala elektroenergetske vode in drugo infrastrukturo, veter je odkril in poškodoval več ostrešij objektov. V nekaj primerih je meteorna voda zalila kletne prostore objektov. Preko dne je bilo za sanacijo posledic na terenu aktivnih 46 gasilskih enot, od tega 3 poklicne. Gasilci so odstranjevali podrto drevje, zasilno prekrivali odkrita ostrešja in črpali meteorno vodo iz poplavljenih prostorov objektov.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 11.34 je na poti na Komno, občina Bohinj, omagala mlajša pohodnica. Gorski reševalci GRS Bohinj in dežurna ekipa GRS Brnik so pohodnico in njenega spremljevalca s policijskim helikopterjem prepeljali v dolino.

Izpostava Ljubljana

Ob 4.48 sta na Turskem žlebu, občina Kamnik, planinki zaradi poslabšanja vremenskih razmer obtičali pod vrhom. Gorski reševalci GRS Kamnik in dežurna ekipa GRS na Brniku so planinki s helikopterjem LPE prepeljali v Kamnik.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.42 sta bila v Planinskem domu pri Krnskih jezerih pogrešana dva planinca. Gorski reševalci GRS Bovec so dehidrirana planinca našli v bližini planine Polje v občini Kobarid. Pohodnica pa je tudi poškodovana. Reševanje se bo nadaljevalo v četrtek v jutranjih urah.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Novo mesto

Ob 17.54 je pri naselju Vinji Vrh, občina Šmarješke Toplice, jadralni padalec zasilno pristal na drevesu. Z višine okoli 15 metrov so ga nepoškodovanega s pomočjo vrvne tehnike rešili gasilci PGD Bela Cerkev in Zbure.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 15.24 sta na cesti proti Pokljuki, občina Bled, trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci PGD Bled so zavarovali kraj nesreče, oskrbeli poškodovano osebo do prihoda reševalcev, odklopili akumulator, posuli razlite motorne tekočine ter nudili pomoč pri prenosu osebe in pri nalaganju vozil.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.08 sta na Ljubljanski cesti v naselju Dob, občina Domžale, trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter posuli razlite motorne tekočine. V nesreči se je lažje poškodovala ena oseba.

Ob 6.39 je na cesti Velika Kostrevnica–Ježce, občina Šmartno pri Litiji, s cestišča zdrsnilo tovorno vozilo. Gasilci PGD Litija in Kostrevnica so nudili prvo pomoč lažje poškodovanemu vozniku, zavarovali kraj dogodka, posuli razlite motorne tekočine ter odklopili akumulator.

Ob 9.09 sta na Ljubljanski cesti na Vrhniki trčila osebno vozilo in kolesar. Gasilci PGD Vrhnika so zavarovali kraj dogodka in pomagali reševalcem pri oskrbi poškodovanega kolesarja.

Ob 12.54 sta na AC med pokritim vkopom Strmec in izvozom za Bizovik, občina Ljubljana, trčila kombinirano in osebno vozilo. Ob prihodu gasilcev GB Ljubljana sta bili vozili že na odstavnem pasu, tako da so gasilci opravili le ogled kraja dogodka. Poškodovanih oseb ni bilo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 5.15 sta na avtocesti Pince–Lendava, občina Lendava, trčili kombinirani vozili. Gasilci IGE Nafta Lendava so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč policiji in odstranili vozilo s cestišča. Reševalci NMP Lendava so eno lažje poškodovano osebo oskrbeli na kraju nesreče.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.39 se je na cesti Strmec na Predelu - Mangartsko sedlo, občina Bovec, pri padcu s kolesom poškodoval kolesar. Gasilci PGD Bovec so zavarovali kraj, usmerjali promet, nudili prvo pomoč poškodovancu do prihoda reševalcev NMP Tolmin, zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč reševalcem pri prenosu poškodovanca. Poškodovanega kolesarja je helikopter SV z dežurno ekipo HNMP z Brnika odpeljal v ljubljanski UKC.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.55 se je v naselju Okrog, občina Šentrupert, na cesti na strmem terenu prevrnil traktor, na katerem sta bili dve osebi. Gasilci PGD Trebnje in PGD Šentrupert so zavarovali ter razsvetljevali kraj, preprečili iztekanje goriva, nudili pomoč policiji in delavcu avto vleke ter prenesli enega ponesrečenca do reševalnega vozila, reševalci NMP ZD Trebnje pa so ga odpeljali v UKC Ljubljana. Druga oseba je na kraju podlegla poškodbam.

Požari v objektih

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.33 je v Višnjah, občina Ajdovščina, zagorel pomivalni stroj v kuhinji stanovanjske hiše. Gasilci GRC Ajdovščina in PGD Col so požar pogasili in prezračili prostore.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.08 je v naselju Iljaševci občina Križevci pri Ljutomeru na njivi zagorela balirka. Požar so pogasili gasilci PGD Iljaševci, Boreci, Vučja Vas, Stara nova vas in Križevci pri Ljutomeru.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.59 je na Goriški cesti v Kobaridu gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Kobarid so zavarovali kraj dogodka, pogasili vozilo, odklopili akumulator, sanirali iztekle motorne tekočine, vozilo umaknili s cestišča, nudili pomoč policiji in poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Tolmin.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 20.56 je ob reki Savi v bližini Sneberij v Ljubljani na prostem gorel leseni material. Gasilci GB Ljubljana in PGD Zadobrova so požar pogasili in požarišče prekopali.

Izpostava Novo mesto

Ob 23.31 je ob Mirnopeški cesti v Novem mestu na polju gorela suha slama. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so pogasili požar na površini dvajset kvadratnih metrov.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 12.23 so se v Mariborski ulici v Celju, na priklopniku tovornega vozila prevrnili sodi s tiskarsko barvo. Barva se je razlila po priklopniku in dvorišču podjetja. Voznik tovornega vozila in zaposleni podjetja so pred prihodom gasilcev delno zatesnili meteorni jašek v bližini. Gasilci PGE Celje so zavarovali mesto onesnaženja, omejili iztekanje, očistili okoli 250 kilogramov razlite barve ter onesnaženo površino nevtralizirali in sprali. Nevarnosti za okolje ni bilo.

Ob 14.07 je na Liptovski cesti v Slovenskih Konjicah v reko Dravinjo iztekala neznana snov. Gasilci PGD Slovenske Konjice so ugotovili, da gre za organsko razgradljivo snov. V reko Dravinjo so namestili pivnike. Obveščene so bile pristojne službe.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 9. uri so na Ulici Jožeta Štruklja v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pomagali reševalcem NMP pri prenosu starejšega občana iz stanovanja do reševalnega vozila.

Ob 15.39 so na Loški cesti v Logu, občina Log-Dragomer, gasilci PGD Log pri Brezovici nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe.

Ob 20.54 so v Ulici Jožeta Štruklja v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu starejše osebe.

Izpostava Maribor

Ob 11.49 so v Ulici Goceta Delčeva v Mariboru, gasilci JZ GB Maribor ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP Maribor dostop do obolele osebe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 23.45 so v naselju Spodnja Ščavnica, občina Gornja Radgona, gasilci PGD Spodnja Ščavnica odstranili del drevesa, ki se je podrlo na cesto.

Izpostava Nova Gorica

Ob 5.51 je na Petelincu v Tolminu zaradi napake na ekspanzijski posodi, voda poplavila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Tolmin so zaprli ventil in posesali izteklo vodo.

Ob 16.36 je v ulici Podbreg v Tolminu, voda zalila del stanovanja zaradi zamašene odtočne cevi. Gasilci PGD Tolmin so odmašili cev in posesali vodo iz stanovanja.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje so v četrtek ob nevihtah do večera pričakovana krajevna neurja v večjem delu Slovenije, tudi na obali. Pojavljali se bodo nalivi, sunki vetra in krajevno tudi toča.

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov

Po podatkih Geološkega zavoda Slovenije bo v četrtek zaradi napovedanih povečanih padavin, povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov predvsem v severnem delu Slovenije.

Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije. Verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalci naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode.

Podrobnejša priporočila so dostopna na spletni strani Geološkega zavoda Slovenije: https://www.geo-zs.si .