Skoči do osrednje vsebine

Srečanje veleposlanika Jakoba Štunfa z velikim mojstrom Fra'John Dunlapom

Srečanje veleposlanika Republike Slovenije pri Svetem sedežu Jakoba Štunfa z velikim mojstrom Suverenega malteškega viteškega reda Fra'John Dunlapom

Ob skorajšnjem zaključku veleposlaniškega mandata, ki se zaključi 31. julija letos, se je veleposlanik Jakob Štunf v Magistralni palači v Rimu srečal z velikim mojstrom Suverenega malteškega viteškega reda (SMVR) Fra'John Dunlapom. Srečanju je prisostvoval tudi veliki kancler SMVR Riccardo Paternò di Montecupo.

Republika Slovenija in Suvereni malteški viteški red sta v preteklem letu obeležila 30. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov, v novembru letos pa bo minilo trideset let od predaje poverilnega pisma s strani takratnega veleposlanika Republike Slovenije pri Svetem sedežu dr. Štefana Faleža, ki je bil tudi prvi slovenski veleposlanik pri SMVR.

Dvostranski odnosi so se kontinuirano razvijali vse od začetka in dosegli novo raven tudi s podpisom bilateralnega sporazuma, ki krepi možnosti sodelovanja na različnih področjih.

Malteška pomoč Slovenija aktivno sodeluje pri zagotavljanju pomoči prizadetim zaradi vojne v Ukrajini. Slovenska asociacija SMVR je do sedaj zagotovila že več odprav humanitarne pomoči zbrane v Sloveniji, ki je bila odpeljana v Zahodno zakarpatje, kjer je bila pomoč v različnih oblikah, v sodelovanju slovaškimi in madžarskimi člani reda, razdeljena neposredno pomoči potrebnim.

V Sloveniji SMVR s svojimi približno 150 prostovoljci aktivno sodeluje pri zagotavljanju zdravstvene, socialne in druge človekoljubne pomoči ljudem v stiski.

Veliki mojster SMVR Fra'John Dunlap je ob zaključku srečanja veleposlaniku Štunfu za njegov prispevek h krepitvi odnosov med Republiko Slovenijo in SMVR podelil odlikovanje Veliki križ pro Merito Melitensi.