Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 10. julija 2023

Močan veter

Izpostava Maribor

Ob 19.08 je v ulici Spodnji trg v občini Lovrenc na Pohorju sunek vetra podrl gradbeni oder. Gasilci PGD Lovrenc na Pohorju so zavarovali kraj dogodka in odstranili nevarne dele gradbenega odra.

 

Ogrožanja ali napad živali na ljudi in stvari

Izpostava Celje

Ob 10.26 je v bližini doma na Okrešlju, občina Solčava, kača ugriznila pohodnika. Člani GRS Celje so pohodnika na kraju oskrbeli ter ga s pomočjo policijskega helikopterja in dežurne ekipe GRS z Brnika prepeljali na nadaljnje zdravljenje v UKC Ljubljana.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 18.46 se je pri sestopu s Šmarne gore v občini Medvode poškodovala občanka. Gorski reševalci GRS Ljubljana in gasilci PGD Spodnje Pirniče - Vikrče - Zavrh so poškodovanko s pomočjo vrvne tehnike prenesli do ceste, kjer so jo predali v nadaljnjo oskrbo reševalcem NMP Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.55 sta na pobočju Javorščka, občina Bovec, zaradi težavnega terena obtičala dva tuja pohodnika. Gorski reševalci GRS Bovec so nepoškodovana pohodnika locirali in ju pospremili v dolino.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 16.15 so v podjetju na Partizanski cesti v Velenju, gasilci PGE Velenje nudili pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP, kateri so ga oskrbeli na kraju.

Izpostava Maribor

Ob 17.29 so na Partizanski cesti v Velenju, gasilci PGE Velenje nudili pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Maribor

Ob 10.50 so na reki Dravi, občina Selnica ob Dravi, gasilci JZ GB Maribor, od HE Fala do HE Ožbalt, s pomočjo čolna iskali pogrešano osebo. Osebe niso našli.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 16.46 se je v naselju Prelska, občina Velenje, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGE Velenje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine, s tehničnim posegom vozilo postavili na kolesa ter nudili pomoč policiji in službi avto vleke pri nalaganju vozila. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Kranj

Ob 21.57 sta v bližini naselja Vrba, občina Žirovnica, trčili osebni vozili. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka, na vozilu odklopili akumulator in osvetljevali kraj dogodka. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.44 so na cesti Litija–Zagorje ob Savi, občina Litija, trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Litija so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili prvo pomoč lažje poškodovani osebi.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.28 je na cesti v Čepovan–Most na Soči, občina Nova Gorica, padel kolesar in se huje poškodoval. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica pri prenosu poškodovanega do reševalnega vozila.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.20 sta na cesti Novo mesto–Metlika v bližini naselja Vinja vas, občina Novo mesto, trčili osebni vozili. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, s tehničnim posegom eno vozilo postavili nazaj na kolesa in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP so na kraju oskrbeli eno osebo.

Izpostava Ptuj

Ob 14.22 je v bližini naselja Podvinci, občina Ptuj, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in na boku obstalo v jarku. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in s tehničnim posegom vozilo postavili nazaj na cestišče. Poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP.

 

Požari v objektih

Izpostava Maribor

Ob 14.10 je na Ulici Vita Kraigherja v Mariboru gorelo nad klimatsko napravo v četrtem nadstropju večstanovanjske stavbe. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili električno energijo in požar pogasili.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 12.26 je na Strniševi cesti v Ljubljani gorelo osebno vozilo na plinski pogon. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili in odklopili akumulator. Vozilo je uničeno.

Izpostava Postojna

Ob 14.24 je na gozdni poti pod Tolstim vrhom, občina Komen, zagorelo osebno vozilo, požar pa se je nato razširil v gozd. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Komen so vozilo in požar na površini okoli pol hektara pogasili. Vozilo je uničeno.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 12.02 je v bližini naselja Poljče, občina Radovljica, gorelo v naravnem okolju. Gasilci PGD Hlebce in Begunje na Gorenjskem so požar pogasili in prekopali požarišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.12 je v Stolpniški ulici v Ljubljani gorela zaščitna ograja športnega parka. Gasilci GB Ljubljana so pogasili požar na površini kvadratnega metra.

Ob 16.09 je nad predorom Šentvid v Ljubljani gorela podrast v gozdu. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana - Šentvid so požar na površini okoli 20 kvadratnih metrov pogasili. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Ob 19.39 je na Kanonijevi cesti v Ljubljani gorelo grmičevje. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Slape – Polje.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.27 je v Martinji vasi pri Mokronogu, občina Mokronog - Trebelno, gorela smreka ob cesti. Z gašenjem so pričeli domačini, dokončno pa so požar pogasili gasilci PGD Mokronog.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 10.36 se je na Tovarniški cesti v Slovenskih Konjicah otrok zaklenil v osebno vozilo. Gasilci PGD Slovenske Konjice so s tehničnim posegom odprli vozilo in otroka predali v domačo oskrbo. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.01 so na Linhartovi cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja večstanovanjskega objekta in omogočili reševalcem NMP Ljubljana dostop do obolele osebe.

Izpostava Maribor

Ob 6.14 so v Spodnjih Hočah, občina Hoče-Slivnica, gasilci JZ GB Maribor nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 9.37 se je v Vodovodni ulici, občina Selnica ob Dravi, v stanovanju nahajala onemogla oseba. Gasilci PGD Selnica ob Dravi s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjskega objekta in omogočili dostop reševalcem NMP, ter jim nudili pomoč pri oskrbi in prenosu osebe.

Ob 19.05 se je na cesto Puščava–Činžat, občina Lovrenc na Pohorju, drevo podrlo na cestišče. Gasilci PGD Lovrenc na Pohorju so podrto drevo odstranili.

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.32 so na Lendavski ulici v Murski Soboti gasilci PGD Murska Sobota s tehničnim posegom rešili osebo iz okvarjenega dvigala poslovnega objekta.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.57 je na gozdni cesti v bližini Bovca, občina Bovec, voznik s kombiniranim vozilom zapeljal s cestišča in obtičal. Gasilci PGD Bovec so s tehničnim posegom vozilo izvlekli nazaj na cestišče.

Napoved za naslednje dni  

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved - Opozorilo

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Po podatkih Agencije RS za okolje bo do sredine tedna sredi dneva in popoldne po nižinah velika toplotna obremenitev.