Skoči do osrednje vsebine

11. julij – dan spomina na žrtve genocida v Srebrenici

Na današnji dan se spominjamo nedolžnih žrtev, ki so bile umorjene na grozovit način, sredi Evrope, pred očmi mednarodne skupnosti. Zgodil se je najhujši zločin po koncu druge svetovne vojne na evropskih tleh. Na današnji dan smo v mislih z materami, ženami, sorodniki in prijatelji, ki so takrat izgubili svoje najdražje.

Mednarodno kazensko sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije in Meddržavno sodišče sta leta 2007 pokol v Srebrenici priznala za genocid. Dve leti kasneje je Evropski parlament s posebno resolucijo razglasil 11. julij za dan spomina na žrtve genocida v Srebrenici.

Dan spomina na žrtve genocida v Srebrenici je za nas opomin, da Srebrenice ne bomo in ne smemo nikoli pozabiti. Zanikanje in relativizacija teh tragičnih dogodkov je nesprejemljiva.

Obletnica genocida v Srebrenici je tudi priložnost za pogled v prihodnost, za pomiritev, za preseganje sovraštva in delitve, kar je ključni pogoj za vsesplošni napredek in ustvarjanje boljšega okolja za mlade generacije. Je naša skupna zaveza graditi svet, v katerem bodo spoštovane človekove pravice, v katerem bosta bodo mir, varnost in dostojanstvo zagotovljeni vsem.