Skoči do osrednje vsebine

Pohoda obsojencev iz celjskega in dobskega zapora

V poletnih dneh smo v Zavodu za prestajanje mladoletniškega zapora in kazni zapora Celje ter v Zavodu za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni organizirali pohoda za obsojence.

V celjskem zaporu smo pohod izvedli 6. julija 2023, udeležilo pa se ga je deset obsojencev v spremstvu strokovnih delavcev. Pohod je potekal po ulicah mesta Celja do visečega mostu ob Savinji. V času pohoda smo obsojencem predstavili in izvedli "plogging" - pobiranje smeti med sprehodom in tako združili prijetno s koristnim.

V dobskem zaporu smo po dveletnem premoru zaradi različnih ukrepov ponovno organizirali pohod z obsojenci, ki je potekal 29. junija 2023. Pohod je potekal od zaprtega dela zavoda do Odprtega oddelka Puščava. Udeležence je uvodoma nagovoril direktor zavoda Zoran Remic in izpostavil pomen ter namen tovrstnih aktivnosti. Nato se je enajst obsojencev v spremstvu strokovnih delavcev podalo na pot ob reki Mirni, ki je v pretežni meri potekala skozi travnike in polja. Na cilju je sledilo okrepčilo in povabilo, da se gostje in gostitelji pomerijo v igri balinanja. Po aktivnem in sproščujočem obisku je sledil povratek do zaprtega dela zavoda. Kljub nekoliko počasnejšemu koraku ob vračanju in nenavadni tišini, ko so pohodniki v daljavi zopet uzrli sive zidove zapora, so zmogli ohraniti optimizem ter si na koncu med seboj izmenjati misli in občutke ob izvedeni aktivnosti.