Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon: "Sodelovanje Slovenije, Hrvaške in Italije je nujno za zaščito severnega Jadrana"

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je v Anconi udeležila četrtega sestanka na ravni zunanjih ministrov Slovenije, Hrvaške in Italije za sodelovanje pri upravljanju in zaščiti severnega Jadrana. Ministri so sprejeli tudi skupno izjavo, v kateri so se države zavezale k medsebojnemu obveščanju o implementaciji izključnih ekonomskih con in urejanju pomorskega prometa.

"Veseli me, da smo se po dobrem letu zunanji ministri treh sredozemskih držav, ponovno sestali v formatu trilaterale in se zavezali k okrepljenemu sodelovanju v severnnojadranskem morju," je po tristanskem srečanju z ministrskima kolegoma Gordanom Grlić-Radmanom in Antonijem Tajanijem dejala ministrica Fajon.

Ministri so na sestanku podpisali skupno izjavo (v angleščini), s katero so potrdili odlično tristransko sodelovanje in se zavezali k nadaljnjemu povezovanja s konkretnimi projekti skupnega interesa. "Še posebej me veseli, da smo se s podpisom skupne izjave države zavezale, da se bomo dosledno medsebojno obveščale o implementaciji izključnih ekonomskih con in urejanju pomorskega prometa. Svoboda plovbe v izključnih ekonomskih conah – kar zagotavlja Konvencija ZN o pomorskem mednarodnem pravu – je ključnega pomena za našo državo, še posebej v okviru pomorskega prometa iz in v Luko Koper," je poudarila ministrica. 

Ministri za zunanje zadeve so pohvalili velik napredek na številnih področjih skupnega interesa na področjih modre ekonomije, zaščite okolja, varnosti in čezmejne povezljivosti, ki jo znotraj trilaterale koordinira Slovenija. Ob tem je ministrica dejala, da je "dobra čezmejna povezljivost zelo pomembna ne samo za dobre medsosedske odnose, za boljše in lažje vsakodnevno življenje naših državljanov, temveč tudi za gospodarsko rast naše regije. Severnojadranska pomorska pot še vedno predstavlja najkrajšo tranzitno pot za tovor iz Daljnega vzhoda v Evropo, zato pozdravljam odločitev združenja severnojadranskih pristanišč (angleško North Adriatic Ports Association - NAPA), da se nadaljuje strateški razmislek o pozicioniranju naših pristanišč v spremenjenem mednarodnem okolju."

S skupno izjavo so se države trilaterale zavezale tudi k ukrepom za zaščito okolja, vključno z obveščanjem ob ekoloških nesrečah. Z vidika zaščite človeških življenj na morju pa je ministrica Fajon pozdravila napovedano jesensko skupno vajo iskanja in reševanja na morju. "To bo priložnost, da preverimo našo pripravljenost in usklajenost delovanja," je dejala ministrica in zbrane povabila v Portorož k udeležbi na sestanek držav pogodbenic Barcelonske konvencije, ki ji bo od decembra letos predsedovala Slovenija.

Po zaključku tristranskega srečanja se je ministrom na delovnem kosilu pridružil zvezni minister za evropske in mednarodne zadeve Avstrije Alexander Schallenberg. Sogovorniki so se v pogovorih osredotočili na aktualne zunanjepolitične teme, s poudarkom na posledicah vojne v Ukrajini, razmerah na Zahodnem Balkanu in skupnemu varovanju zunanjih meja EU. 

Peto srečanje Trilaterale na ravni zunanjih ministrov bo prihodnje leto gostila Slovenija.