Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Asta Vrečko o statusu Društva za promocijo tradicionalnih vrednot

Pojavi sovraštva in nestrpnosti so v naši družbi vedno večji. Prepogosto ne ostane samo pri verbalnih grožnjah, ampak se pojavlja tudi fizično nasilje, spodbujeno s sistematičnim in organiziranim hujskanjem.
Ministrica dr. Asta Vrečko  v izjavi za javnost

Ministrica dr. Asta Vrečko | Avtor: Arhiv Ministrstva za kulturo

Nedavno se je nasilje, nedvomno na podlagi sovraštva do različno spolno usmerjenih, zgodilo tudi na Paradi ponosa v Ljubljani. Neznani storilci so napadli udeležence javne manifestacije v podporo LGBTQ+ skupnosti. Ob tem so se z nasiljem na socialnih omrežjih celo hvalili. Takšne stopnje sovraštva in nasilja ob Paradi ponosa udeleženci že dolga leta niso opazili. To je samo eden od mnogih pokazateljev, da se sovraštvo do različno spolno usmerjenih, tujcev in kakorkoli drugače mislečih krepi. 

V spodbujanju nasilja in celo hvaljenju z njim zagotovo izstopajo člani tako imenovanih Rumenih jopičev, ki se skrivajo za Društvom za promocijo tradicionalnih vrednot. Člani Društva za promocijo tradicionalnih vrednot so tudi ustanovitelji Nacionalne tiskovne agencije, ki prav tako spodbuja nestrpnost in sovraštvo v družbi, poleg tega pa javno zbira finančna sredstva za Rumene jopiče. Več kot očitno so v društvu, neformalni skupini Rumeni jopiči in v Nacionalni tiskovni agenciji med seboj povezani posamezniki, ki delujejo za skupni cilj – ustvariti družbo, ki bo izključevala drugačne, vse, ki ne ustrezajo njihovi predstavi tradicionalne slovenske družbe.

Ne kot država ne kot družba tega ne smemo in ne moremo tolerirati. Zakon o društvih jasno določa, da ni dovoljeno ustanoviti društva, katerega namen, cilji ali dejavnost merijo na nasilno spremembo ustavne ureditve, na izvrševanje kaznivih dejanj ali spodbujajo k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti, razpihovanju narodnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva in nestrpnosti oziroma spodbujajo k nasilju ali vojni. 

Na Ministrstvu za kulturo smo se zato odločili, da podamo prijavo Državnemu tožilstvu, da v skladu z 41. členom Zakona o društvih na Upravno sodišče poda tožbo za prepoved delovanja društva. S tem bo preprečeno organizirano spodbujanje sovražnosti in nasilja.

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko je še jasno povedala, da gre pri tem za skrajen, vendar nujen ukrep, če želimo zaustaviti porast nestrpnosti in sovraštva v družbi. Le tako bomo ohranili odprto, enakopravno, svobodno in vključujočo družbo, v kateri se posameznice in posamezniki ne bodo bali hoditi po ulici.