Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin na zasedanju Svetu EU za splošne zadeve

Državni sekretar Marko Štucin se je udeležil rednega zasedanja Sveta EU za splošne zadev v Bruslju. Glavnina razprave je bila namenjena izmenjavi mnenj o prednostnih nalogah španskega predsedstva ter vmesni reviziji večletnega finančnega okvira za obdobje 2021–2027.

Državni sekretar Štucin je v razpravi glede vmesnega pregleda večletnega finančnega okvira poudaril, da mora biti pregled ciljno usmerjen in osredotočen na izzive, ki jih ob sprejetju tega okvira ni bilo mogoče predvideti. Izpostavil je, da predlogi za dodatno financiranje pomoči Ukrajini, upravljanja migracij in zunanjih odnosov odražajo solidarnost EU ter hkrati izrazil zadovoljstvo Slovenije, da predlog večletnega finančnega okvira vsebuje dodatna sredstva za partnerje z Zahodnega Balkana. Ob tem je Štucin dodal, da mora kohezijska politika ohraniti močno vlogo v proračunu EU. V zvezi z napovedano platformo za strateške tehnologije (angleško Strategic Technologies for Europe Platform - STEP) pa bo zelo pomembno, tako Štucin, da bodo izbrani projekti geografsko uravnoteženi in razporejeni po vseh državah članicah.

Glede vladavine prava je državni sekretar Štucin poudaril, da Slovenija podpira mehanizem za vladavino prava in nadaljevanje obravnave stanja vladavine prava v EU in posameznih državah članicah na podlagi letnega poročila Evropske komisije in priporočil.

Udeleženci julijskega Sveta EU za splošne zadeve (angleško General Affairs Council - GAC) so poleg letnega poročila Evropske komisije o stanju pravne države za leto 2023 obravnavali tudi časovnico priprave ocene letnega dialoga Sveta o vladavini prava ter poročilo o strateškem predvidevanju. Evropska komisija pa je predstavila tudi predlog o ustanovitvi medinstitucionalnega etičnega organa.