Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 9. julija 2023

Potresi 

Ob 11.43 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 0,9 v bližini Trebnjega, 46 km jugovzhodno od Ljubljane. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Trebnjega, Mirne Peči in okolice. 

Ob 23.33 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 1,6 v bližini Anhovega, 74 km zahodno od Ljubljane. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Sledili so mu je trije popotresi (ob 23.34, 23.35 in 23.38). Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci Kobarida, Bovca in okolice. 

 

Nesreče v gorah 

Izpostava Kranj 

Ob 11.46 je na poti proti Martuljškem slapu v občini Kranjska Gora tujega planinca obšla slabost. Gorski reševalci GRS Kranjska Gora so ga oskrbeli in prepeljali do kraja, kjer ga je v nadaljnjo oskrbo prevzela dežurna ekipa GRS Brnik. V UKC Ljubljana je obolelega planinca prepeljal helikopter Slovenske policije z dežurno ekipo GRS Brnik. 

Ob 17.57 se je v bližini Črnega jezera pri Komarči v občini Bohinj pri sestopu v dolino poškodoval planinec. Posredovali so gorski reševalci GRS Bohinj. Poškodovanega planinca je na kraju oskrbela dežurna ekipa GRS na Brniku in nato s helikopterjem Slovenske policije prepeljala v SB Jesenice.

  

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih 

Izpostava Koper 

Ob 14.50 se je na poti iz strunjanskega križa v Mesečev zaliv v občini Piran poškodovala oseba. Poškodovanko so na kraju oskrbeli reševalci NMP. Gasilci JZ GB Koper so nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu poškodovanke do obale, od koder jo je URSP Pristaniške kapitanije s plovilom in skupaj z reševalci NMP prepeljala do pomola v Strunjanu. Od tam pa so jo reševalci z reševalnim vozilom prepeljali na nadaljnje zdravljenje v Splošno bolnišnico Izola.

  

Delovne in rudniške nesreče 

Izpostava Brežice 

Ob 13.34 se je v naselju Bojsno, občina Brežice, pri opravljanju gozdarskih del poškodoval občan. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Brežice pri reanimaciji obolele osebe in jo prenesli do mesta, kjer so jo prevzeli delavci pogrebne službe. 

 

Nesreče v cestnem prometu 

Izpostava Celje 

Ob 12.19 sta v naselju Spodnje Negonje, občina Rogaška Slatina, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nudili prvo pomoč ponesrečencem do prihoda reševalcev NMP Šmarje pri Jelšah, ki so na kraju oskrbeli šest poškodovanih oseb, dve osebi pa so prepeljali na nadaljnje zdravljenje v SB Celje. 

Izpostava Koper 

Ob 16.29 sta na Senčni poti v Portorožu, občina Piran, trčili motorni kolesi. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP, ki so poškodovanega motorista oskrbeli na kraju in prepeljali na nadaljnje zdravljenje v SB Izola. 

Izpostava Ljubljana 

Ob 15.03 se je na cesti Stahovica–Kamniška Bistrica, občina Kamnik, pri padcu s kolesom poškodoval kolesar. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovanemu kolesarju do prihoda reševalcev NMP Kamnik in nudili pomoč reševalcem pri prenosu ponesrečene osebe do reševalnega vozila. 

Ob 16.03 se je na cesti Livold–Fara v naselju Štalcerji, občina Kočevje, pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci PGD Kočevje so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe. 

Ob 18.51 so na avtocesti Logatec–Vrhnika, občina Vrhnika, trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Dolnji Logatec in Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, posuli iztekle motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Logatec pri preventivnemu pregledu udeleženih oseb. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb. 

Izpostava Murska Sobota 

Ob 19.30 je v Skakovcih, občina Cankova, osebno vozilo zdrsnilo s cestišča. Gasilci PGD Murska Sobota so pomagali reševalcem PHE Murska Sobota pri oskrbi dveh poškodovanih oseb. 

Izpostava Nova Gorica 

Ob 9.36 sta na cesti Šmartno–Dobrovo, občina Goriška Brda, trčila osebno vozilo in kolo. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom kolesarja rešili izpod vozila in mu nudili prvo pomoč. Reševalci NMP Nova Gorica so poškodovanca na kraju oskrbeli in prepeljali v Vipolže, kjer ga je v nadaljnjo oskrbo prevzela dežurna ekipa HNMP Brnik. Poškodovanca sta na nadaljnje zdravljenje v UKC Ljubljana prepeljala helikopter Slovenske vojske in dežurna ekipa HNMP. Kraj pristanka helikopterja so zavarovali gasilci PGD Dobrovo. 

Ob 14.38 se je v naselju Podlanišče v občini Cerkno pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci PGD Idrija, Cerkno so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč poškodovanemu motoristu do prihoda reševalcev NMP Idrija. 

 

Nesreče v železniškem prometu 

Izpostava Ljubljana 

Ob 0.38 je v naselju Medno, občina Ljubljana, vlak trčil v osebo. Gasilci GB Ljubljana so nudili pomoč reševalcem NMP in policiji. Oseba je preminula. 

 

Požari v objektih 

Izpostava Koper 

Ob 14.45 je v naselju Jagodje v občini Izola zagorelo v kuhinji stanovanjskega objekta. Lastnik objekta je požar omejil pred prihodom gasilcev JZ GB Koper. Gasilci PGD Izola, Korte in JZ GB Koper so požar, ki je poškodoval okoli pet kvadratnih metrov kuhinjskega prostora, dokončno pogasili ter pregledali in prezračili prostore. Reševalci NMP so osebo, ki je bila prekomerno izpostavljena dimu, na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Izola. 

Izpostava Maribor 

Ob 0.49 so v Antoličičevi ulici v Mariboru na hodniku večstanovanjskega objekta zaznali dim. Do prihoda gasilcev JZ GB Maribor in PGD Radvanje je stanovalec ogenj dozirnega aparata za razkužilo pogasil. Gasilci so prezračili stopnišče, objekt pregledali s termovizijsko kamero in preverili prisotnost nevarnih plinov v objektu. 

Ob 5.13 je v Gorkega ulici v Mariboru zagorelo v kuhinji stanovanjskega objekta. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Radvanje so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom odprli vrata, pogasili požar in prezračili prostore. 

Izpostava Novo mesto

Ob 23.38 je na Ratežu, občina Novo mesto, zagorelo pomožno gospodarsko poslopje. Požar so pogasili gasilci GRC Novo mesto, PGD Ratež in Šmihel pri Novem mestu in preprečili širitev požara na sosednji gospodarski objekt. V pomožnem gospodarskem poslopju velikosti 9x6 metrov so zgoreli delovni stroji, traktor, štirikolesnik, kolesa in precej orodja. Ogenj je objekt popolnoma uničil. Na gasilski straži so ostali gasilci PGD Ratež.

  

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 3.57 sta v naselju Trboje, občina Šenčur, na parkirišču pred stanovanjsko hišo goreli osebni vozili. Gasilci GARS Kranj, PGD Trboje in Šenčur so požar pogasili, opravili pregled in meritve prisotnosti nevarnih plinov v stanovanjski hiši ter okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 12.53 je v bližini Borovške ceste v Kranjski Gori na parkirišču zagorelo kombinirano tovorno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Kranjska Gora, Podkoren in GARS Jesenice.

Ob 18.07 je v naselju Srednja vas pri Šenčurju, občina Šenčur, gorelo osebno vozilo pod nadstreškom. Gasilci PGD Srednja vas, Šenčur in GARS Kranj so požar, ki je zajel vozilo in nadstrešek, pogasili, odklopili akumulator, očistili iztekle motorne tekočine, vozilo dodatno ohladili in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 16.01 je v naselju Prelska, občina Velenje, gorela suha trava. Požar na površini okoli 400 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Vinska Gora in Bevče.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.09 se je v bližini Trzina kadilo iz zapuščenega kurišča ob trzinskem bajerju. Gasilci PGD Trzin so požarišče prekopali, ga dodatno zalili z vodo in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 18.00 so ob Obvozni cesti v Ljubljani gorele senene bale. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Ježica.

Ob 21.20 je v Mali Račni, občina Grosuplje, gorel kup kablov in podrastje v okolici. Gasilci PGD Račna in Čušperk so pogasili požar na površini 4 kvadratnih metrov.

Izpostava Maribor

Ob 17.30 sta na Pobreškem pokopališču v Mariboru zagorela sveča in cvetje. Požar so pogasili gasilci GB Maribor.

Izpostava Novo mesto

Ob 2.36 so v naselju Lokve, občina Črnomelj, gorele avtomobilske pnevmatike ob cestišču. Gasilci PGD Črnomelj so požar pogasili ter pregledali okolico.

Ob 15.12 je v Podbevškovi ulici v Novem mestu gorel kup smeti in gradbenih odpadkov. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Smolenja vas so pogasili požar na površini okoli deset kvadratnih metrov.

Izpostava Postojna

Ob 10.11 so pri naselju Dane pri Sežani, občina Sežana, opazili dim na odlagališču. Gasilci ZGRS Sežana so goreči kup zelenega odpada zalili z vodo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 22.46 je v naselju Dovže v občini Mislinja gorelo na travniku. Gasilci PGD Dovže so pogasili manjši požar.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 2.01 sta v Prušnikovi ulici v Mariboru zagorela komunalna zabojnika. Gasilci JZ GB Maribor so požar pogasili.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 7.39 so na avtocestnem parkirišču počivališča na Cikavi, občina Grosuplje, gasilci PGD Šmarje- Sap in Grosuplje posuli naftni madež na površini okoli 60 kvadratnih metrov.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 13.15 so v Kovinarski ulici v Celju so gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP Celje dostop do onemogle osebe.

Ob 14.24 so v Badovinčevi ulici v Laškem gasilci PGD Laško s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili dostop delavcem pogrebne službe do preminule osebe. 

Izpostava Koper 

Ob 10.35 je na Ulici Zore Perello Godina v Kopru v dvigalu športne dvorane ostalo ujetih enajst oseb. Očividci so delno odprli vrata dvigala in ujetim izročili vodo ter s tem v dvigalo dovajali svež zrak. Gasilci JZ GB Koper so s tehničnim posegom odprli dvigalo, iz dvigala rešili ujete osebe in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu oseb do reševalnih vozil. Reševalci NMP in dežurni zdravnik so pregledali vse osebe, osem pa oskrbeli na kraju in jih nato prepeljali na nadaljnje zdravljenje v Splošno bolnišnico Izola.

Izpostava Kranj

Ob 15.06 so na Cesti Borisa Kidriča v naselju Koroška Bela, občina Jesenice, gasilci GARS Jesenice iz okvarjenega dvigala v podjetju rešili osebo in dvigalo izklopili iz delovanja.

Ob 17.01 so na Cesti maršala Tita na Jesenicah gasilci GARS Jesenice iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta rešili tri osebe in dvigalo izklopili iz delovanja.

Ob 21.07 je v Dražgoški ulici v Kranju oseba ostala ujeta v dvigalu. S tehničnim posegom so jo rešili gasilci GARS Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.05 je na Moškričevi ulici v Ljubljani v stanovanju večstanovanjskega objekta padla stanovalka. Gasilci GB Ljubljana so ob prisotnosti policistov s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili dostop reševalcem NMP do poškodovane osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/