Skoči do osrednje vsebine

Aktivnosti v zaporih Ig in Maribor

V Zavodu za prestajanje kazni zapora Ig in v Zavodu za prestajanje kazni zapora Maribor smo v zadnjem obdobju organizirali različne aktivnosti za zaprte osebe.

V okviru projekta Stopinje v svobodo je ženski zapor na Igu na zadnji dan v maju, na prireditvi Pozdrav poletju, gostil člane Cirkusa Fuskabo. Ta preko cirkuške dejavnosti vzgaja mlade in jim pomaga na poti njihove celostne rasti. Mladi cirkuški artisti so z domiselnimi točkami navdušili prisotne, po predstavi pa so se lahko zaprte ženske tudi same preizkušale v vlogi artistk. Z razstavo unikatnih avtoportretov iz starega nakita so se predstavile udeleženke delovne terapije, ki poteka v sklopu projekta Razvoj delovnih kompetenc zaprtih oseb, z doživeto zapetimi skladbami pa je sodeloval novoustanovljeni pevski zbor.

V mesecu juniju se je v ženskem zaporu odvil sedaj že tradicionalni turnir v odbojki med zaprtimi osebami in zaposlenimi. Turnir je odprla plesno navijaška skupina, borbenost odbojkaric je spremljalo glasno navijanje vse do finala. Zmago si je tokrat priborila ekipa zaprtih, vse tekmovalke pa so, ne glede na dosežen rezultat, prejele medalje.

K spomladanskem dogajanju smo privabili tudi lokalno skupnost z likovno razstavo unikatnih avtoportretov, ki smo jih 24. junija 2023 na ogled ponudili na tržnici Ig. Razstava je pritegnila veliko pozornosti, zaprtim osebam pa se je za sodelovanje in obogatitev programa tržnice zahvalil župan občine.  

V Zavodu za prestajanje kazni zapora Maribor smo 16. junija 2023 izvedli obisk likovne razstave delovne terapevtke Lori Hiti, ki v zavodu izvaja delovno terapijo za obsojence. Trije obsojenci, eden iz zaprtega in dva iz polodprtega oddelka, ki redno obiskujejo delovno terapijo v zavodu in so izredno aktivni s svojo udeležbo v programu, so se lahko udeležili razstave zunaj zavoda v spremstvu strokovnih delavk.