Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 8. julija 2023.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 7.52 je na poti iz Vodnikovega doma proti Studorskem prevalu, občina Bohinj, planinca obšla slabost. Gorskim reševalcem GRS Bohinj so priskočili na pomoč posadka s helikopterjem LPE z ekipo GRS na Brniku, ki so preminulo osebo prepeljali v Staro Fužino in predali pogrebni službi.

Ob 10.06 so se na melišču pri Smokuški planini, občina Žirovnica, od stene odtrgale skale in hudo poškodovale planinko. Gorski reševalci GRS Radovljica ter posadka s helikopterjem LPE z ekipo GRS Brnik so jo prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 10.12 je na grebenu, pod vrhom Vrtače, občina Žirovnica, planinec obnemogel in ni zmogel sam nadaljevati poti. Gorski reševalci GRS Radovljica so ga s pomočjo dežurne ekipe GRS Brnik in posadke s helikopterjem LPE prepeljali v dolino in napotili v zdravstveno ustanovo.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Brežice

Ob 13.35 je na Lisci na območju naselja Podgorica, občina Sevnica, na drevesu na višini okoli petnajst metrov obtičala jadralna padalka. Gasilci PGD Sevnica so padalko s pomočjo vrvne tehnike rešili. Reševalci NMP Sevnica so jo na kraju preventivno pregledali in odpustili v domačo oskrbo.

Izpostava Kranj

Ob 18.52 je na poti iz Planine Kofce, občina Tržič, zašla planinka. Gorski reševalci GRS Tržič so nepoškodovano planinko pospremili v dolino.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.30 se je na območju Kamniške Bistrice pri zasilnem pristanku poškodoval jadralni padalec. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj, nudili pomoč reševalcem NMP Kamnik, zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč pri prenosu poškodovanca v helikopter. Dežurna ekipa HNMP s helikopterjem SV ga je prepeljala v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Okoli 0.00 se je na strmem in težko dostopnem območju Porezna, občina Cerkno, pri lovski koči pričela iskalna akcija za pogrešanim članom lovske družine. Okoli 1.00 ure so približno 200 višinskih metrov nižje od koče pogrešanega našli poškodovanega. Gorski reševalci GRS Tolmin so ga oskrbeli, z vrvno tehniko dvignili do lovske koče in prenesli do reševalnega vozila NMP Idrija. Reševalci so ga prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 12.13 si je v kanjonu potoka Sušec, občina Bovec, udeleženec soteskanja zaradi neprimerne opreme poškodoval nogo. Gorski reševalci GRS Bovec so ga s pomočjo vrvne tehnike potegnili iz kanjona in ga prenesli do vstopne točke, kjer so ga predali v nadaljnjo oskrbo reševalcem NMP Tolmin.

Ob 13.57 je na območju naselja Gaberje, občina Tolmin, jadralni padalec zasilno pristal na drevesu. Še pred prihodom gorskih reševalcev GRS Tolmin na kraj je nepoškodovan sam sestopil z drevesa in pospravil padalo. Reševalci so mu pomagali pri vzponu do terenskega vozila in ga prepeljali do Tolmina.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 4.53 je na avtocesti Smednik–Drnovo, občina Krško, osebno vozilo prebilo varovalno ograjo. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka in pregledali udeležence prometne nesreče.

Ob 16.45 je na lokalni cesti Blanca-Poklek, občina Sevnica, osebno vozilo zapeljalo s ceste v brežino. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter poškodovani voznici nudili pomoč do prihoda reševalcev NMP Sevnica. Slednji so poškodovanko oskrbeli in prepeljali v UC Brežice.

Izpostava Celje

Ob 16.31 je na avtocesti med izvozoma Šentrupert in Vransko v občini Braslovče voznica z osebnim vozilom zapeljala s cestišča in trčila v varovalno ograjo, kjer se je vozilo prevrnilo na streho in obstalo na brežini. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj, odklopili akumulator ter nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP so poškodovano voznico oskrbeli in prepeljali v celjsko bolnišnico.

Izpostava Koper

Ob 22.16 je v naselju Sveti Anton v občini Koper vozilo trčilo v zid. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka. Voznika ni bilo na kraju.

Izpostava Kranj

Ob 16.44 se je na cesti Soriška planina–Nemški Rovt, občina Bohinj, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev, nevtralizirali razlite motorne tekočine in vozilo z dvigalom postavili nazaj na cestišče. Poškodovana oseba je bila prepeljana v SB Jesenice.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.39 sta na regionalni cesti Kal–Koritnica–Soča, občina Bovec, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci PGD Bovec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, odstranili vozili s cestišča in nudili pomoč policiji. Poškodovanih ni bilo.

Ob 20.05 je na cesti Lig–Korada, občina Kanal ob Soči, padel kolesar in se poškodovali. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica in policiji.

Izpostava Postojna

Ob 10.35 so na avtocesti Postojna–Razdrto, občina Postojna, v naletu trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nudili pomoč reševalcem NMP Postojna in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci so 7 poškodovanih oseb prepeljali v SB Izola.

Ob 13.01 sta na avtocesti Unec–Logatec, občina Cerknica, v naletu trčili osebni vozili. Gasilci PGD Cerknica in Dolnji Logatec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite tekočine in nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda ekipe NMP Logatec. Slednji so jo prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Ptuj

Ob 22.43 je v naselju Šikole, občina Kidričevo, vozilo zapeljalo v obcestni jarek. Gasilci PGD Ptuj so odklopili akumulator in preprečili iztekanje motornih tekočin ter nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 17.13 je na Zdraviliški cesti v Podčetrtku zagorelo v skladiščnih prostorih objekta v sklopu termalnega parka, ogenj se je razširil tudi na ostrešje v izmeri okoli 100x15 metrov. Gasilci PGD Podčetrtek, Pristava pri Mestinju, Kristan Vrh, Zibka, Imeno, Sela – Verače – Virštajn, Šentvid pri Grobeljnem, Mestinja in Šmarje pri Jelšah so požar omejili in pogasili, pregledali ter prezračili objekt in sanirali požarišče. Požar je v celoti uničil inventar ter ostrešje objekta. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.09 je v naselju Vrh pri Fari v občini Kostel gorelo v pritličju nedograjene stanovanjske hiše. Gasilci PGD Kočevje in Vas-Fara so požar pogasili, na prosto iznesli plinsko jeklenko ter opravili pregled s termovizijsko kamero.

Ob 13.00 je na cesti na Log v Notranjih Goricah, občina Brezovica, zagorelo sleme gospodarskega objekta. Gasilci PGD Notranje Gorice so požar pogasili in pregledali okolico. V pripravljenosti so bili še PGD Vnanje Gorice in Brezovica pri Ljubljani.

Ob 18.46 je na Prešernovem trgu v Ljubljani gorelo v Frančiškanskem samostanu. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana-mesto so požar pogasili in prezračili prostore.

Izpostava Maribor

Ob 20.55 je v naselju Strug, občina Makole, ponovno zagorelo na požarišču gospodarskega objekta. Požar so pogasili gasilci PGD Makole.

Izpostava Murska Sobota

Ob 20.02 se je v Gornji Radgoni kadilo iz poslovnega objekta. Gasilci PGD Gornja Radgona so ugotovili, da gre za dimni protivlomni sistem, ki se je sprožil zaradi tehnične napake na sistemu. Gasilci so prezračili prostore in jih pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 23.35 je v Ribnici na Pohorju gorelo v kuhinji stanovanjske hiše. Latnik je še pred prihodom gasilcev PGD Ribnica na Pohorju požar pogasil sam, slednji pa so prezračili prostore in jih pregledali s termovizijsko kamero.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.59 je v Stražah, občina Mislinja, med vožnjo zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Mislinja so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar in s termovizijsko kamero pregledali vozilo.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 22.17 so v Kerinovem grmu v Krškem goreli odpadki v naravi. Gasilci PGE Krško so požar pogasili.

Izpostava Kranj

Ob 18.33 je v ulici Piškovca v naselju Zasip, občina Bled, gorelo na zapuščenem ne pogašenem kurišču. Požar so pogasili gasilci PGD Zasip.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.56 je na območju Roj v Ljubljani gorela pokošena trava na travniku. Gasilci GB Ljubljana in PGD Vižmarje - Brod so požar na površini okoli 2500 kvadratnih metrov pogasili.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 2.34 so na Majcigerjevi ulici v Mariboru goreli trije zabojniki za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 12.09 je na Vinogradni cesti v Zrečah zaradi poškodovanega plinskega priključka na stanovanjskem objektu uhajal plin. Gasilci PGD Zreče so zaprli plinski ventil in opravljali požarno stražo do prihoda upravljalca plinovoda.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 08.48 je v Tepanju v občini Slovenske Konjice na parkirišču avtocestnega počivališča iz tovornega vozila iztekalo motorno olje. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, preprečili nadaljnje iztekanje ter nevtralizirali in odstranili izteklo olje. Posledic za okolje ni.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.06 je na parkirišču trgovine v ulici Javorjev drevored v Ljubljani iz parkiranega vozila iztekalo pogonsko gorivo. Gasilci GB Ljubljana so nevtralizirali razlito gorivo in onesnaženo površino očistili.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.15 je v Kromberku, občina Nova Gorica, občan našel NUS ob jarku za meteorno vodo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije so odstranili na varno italijansko topovsko granato kalibra 75 mm, mase 7 kg, iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Novo mesto

Ob 5.30 je pri naselju Jurka vas, občina Straža, občan na brežini reke Krke neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije so odstranili in na varnem kraju uničili topovsko granato kalibra 65 milimetrov, italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

Ob 7.12 so pod Kandijskim mostom v Novem mestu, potapljači PRS v reki Krki našli več neeksplodiranih ubojnih sredstev. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske, Gorenjske in Ljubljanske ter Zahodnoštajerske regije so odstranili in na varnem kraju uničili dve topovski granati kalibra 50 mm, dva vžigalnika, ročno bombo, topovsko granato kalibra 37 mm in naboj prebojni kalibra 23 mm, iz obdobja 2. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 19.23 so gasilci PGE Celje iz reke Savinje v Celju s tehničnim posegom odstranili zavrženo kolo.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.51 je na Dunajski cesti v Ljubljani iztekala voda iz stanovanja v prvem nadstropju v pritlično stanovanje v večstanovanjski hiši. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom ob prisotnosti policistov odprli vrata stanovanja, zaprli ventil in posesali vodo.

Ob 7.51 je na Pleteršnikovi ulici v Ljubljani stanovalec ostal izven zaklenjenega stanovanja, kjer se je na štedilniku kuhala hrana. Gasilci GB Ljubljana so v izogib požaru s tehničnim posegom odprli zapahnjena vrata in s štedilnika odstavili posodo.

Izpostava Maribor

Ob 13.13 je v Spodnjem Gasteraju, občina Sv. Jurij v Slovenskih Goricah, preko cestišča podrto drevo oviralo promet. Gasilci PGD Sv. Jurij so ga razžagali in odstranili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.04 je v Ulici Andreja Gabrščka v Šempetru pri Gorici, občina Šempeter - Vrtojba, občanka na otroškem igrišču opazila nalomljeno vejo na drevesu. Gasilci PGD Šempeter so območje zavarovali z zaščitnim trakom in bodo o dogodku obvestili pristojnega upravljalca.

Izpostava Ptuj

Ob 9.38 je v naselju Gibina, občina Sv. Andraž v Slovenskih Goricah, preko cestišča podrto drevo oviralo promet. Gasilci PGD Vitomarci so drevo razžagali in odstranili.

Izpostava Trbovlje

Ob 8.23 je v objektu na Trgu revolucije v Trbovljah oseba obtičala v okvarjenem dvigalu. Gasilci PGD Trbovlje - mesto, so jo s tehničnim posegom rešili, izklopili dvigalo in obvestili serviserja.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/