Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 6. julija 2023.

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.05 sta se pri sestopu z Mangarta, občina Bovec, zaplezala tuja planinca. Gorski reševalci GRS Bovec in dežurna ekipa GRS z Brnika so s pomočjo helikopterja LPE nepoškodovana planinca prepeljali v dolino.

Ob 16.36 sta se na Malem Razorju, občina Bovec, zaplezala dva planinca. Člani GRS Bovec in dežurna ekipa GRS na Brniku so ju s pomočjo helikopterja LPE prepeljali na Vršič. Planinca nista bila poškodovana.

Ob 19.56 se je v Gradiški Turi, občina Vipava, zaplezal plezalec. Člani GRS Tolmin skupina Ajdovščina in člani GRS Ljubljana so nepoškodovanega planinca pospremili v dolino.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Koper

Ob 12.57 je med plavanjem v Mesečevem zalivu, občina Izola, omagal plavalec. Omaganega plavalca so na obalo s svojim plovilom prepeljali policisti. O dogodku je bila obveščena tudi Uprava za pomorstvo, Pristaniška kapitanija Koper.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Maribor

Ob 10.04 je na območju občin Lovrenc na Pohorju in Selnica ob Dravi pod vodstvom policije stekla iskalna akcija za pogrešano osebo. Posredovali so vodniki reševalnih psov pri Kinološki zvezi Slovenije in Zvezi vodnikov reševalnih psov Slovenije za Štajersko ter gasilci PGD Selnica ob Dravi, Lovrenc na Pohorju, Slemen in JZ GB Maribor. Pogrešane osebe niso našli.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 17.34 sta v naselju Strmec v občini Luče trčili osebni vozili. Gasilci PGD Nazarje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP, ki so jo oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 5.45 sta na Ljubljanski cesti v Kranju trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili ujeto osebo iz vozila in jo oskrbeli do prihoda reševalcev NMP Kranj, jim nudili pomoč pri prenosu, posuli razlite motorne tekočine, odklopili akumulator in očistili cestišče.

Ob 20.07 je v naselju Spodnje Gorje, občina Gorje, voznik z osebnim vozilom zapeljal s cestišča in trčil v stanovanjski objekt. Gasilci PGD Bled so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili poškodovanega voznika iz vozila, nevtralizirali razlite motorne tekočine, odklopili akumulator ter nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe.

Izpostava Maribor

Ob 12.04 se je v naselju Plodršnica, občina Šentilj, po strmem pobočju prevrnil traktor, pri čemer je voznik ostal ukleščen pod kabino traktorja. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Gornja Radgona so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, rešili poškodovanega voznika, ga skupaj z reševalci NMP Lenart oskrbeli in prenesli do reševalnega vozila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 22.12 sta v križišču Idrijske in Lavričeve ceste v Ajdovščini trčili osebni vozili. Gasilci GRC Ajdovščina so odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.50 je na Mariborski cesti v Mežici osebno vozilo zapeljalo z vozišča in trčilo v delovni stroj. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nudili pomoč reševalcem NMP ZRCK Ravne na Koroškem pri oskrbi poškodovane osebe. Reševalci so jo prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 18.10 se je na Goriški ulici v Ljubljani zaradi pozabljene hrane na štedilniku, kadilo iz stanovanja v petem nadstropju stanovanjskega bloka. Gasilci GB Ljubljana in PGD Zg. Šiška so prebudili lastnika, odstavili posodo s štedilnika in prezračili stanovanje.

Ob 21.48 je v Clevelandski ulici v Ljubljani gorelo v stanovanju v sedmem nadstropju večstanovanjskega objekta. Ob prihodu gasilcev je bil požar že razširjen na drugo stanovanje in del ostrešja. Gasilci GB Ljubljana, PGD Zadobrova-Sneberje-Novo Polje, Tomačevo-Jarše, Črnuče, Zalog, Bizovik, Štepanjsko naselje in Ljubljana-Vič so zaprli dovod plina, požar pogasili ter prezračili in s termovizijsko kamero pregledali prostore. Ena oseba je bila prekomerno izpostavljena dimu in ji je bila nudena prva pomoč s strani reševalcev NMP. Delavec podjetja Elektro Ljubljana je izklopil električno energijo na objektu. Na kraju je bil tudi dežurni inšpektor IRSVNDN, poveljnik GZ Ljubljana in sektorski poveljnik Ljubljana Vzhod. Po požaru sta gasilca GB Ljubljana vršila gasilsko stražo, skupno pa je požar gasilo več kot 90 gasilcev.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 0.14 je v Kozjem Vrhu, občina Podvelka, zagorel stanovanjski objekt. Požar, ki je objekt uničil, so pogasili gasilci PGD Brezno - Podvelka, Radlje ob Dravi, Ožbalt, Kapla in Vuhred. Reševalci ZRCK so oskrbeli štiri poškodovane osebe in tri prepeljali v UKC Maribor.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Novo mesto

Ob 7.55 je med avtocestnima priključkoma Trebnje zahod–Bič, občina Trebnje, iz tovornega vozila s poškodovanim rezervoarjem za gorivo, iztekala nafta. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj dogodka, preprečili nadaljnje iztekanje in prečrpali gorivo. Delavci DARS-a so s prometno signalizacijo zavarovali kraj dogodka in očistili cestišče.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 12.13 so na Vilharjevi cesti v Ljubljani pri izvajanju gradbenih del naleteli na topovsko granato kalibra 75 mm, nemške izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne. Policija je zavarovala območje najdbe, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije pa sta nevarno najdbo odstranila, prepeljala v kamnolom Javor pri Sostrem in jo nadzorovano uničila.

Izpostava Postojna

Ob 6.30 so v Matijevi jami v bližini naselja Palčje, občina Pivka, naleteli na dva vžigalnika topovske granate 105 mm, dve topovski granati kalibra 57 mm in bojne glave protitankovske oklepne rakete iz obdobja do leta 1991. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije so v sodelovanju s pripadniki JRS RC Postojna nevarne najdbe odstranili in jih do uničenja varno uskladiščili.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 5.32 so na Cesti maršala Tita na Jesenicah gasilci GARS Jesenice s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili ujeto osebo, dvigalo izklopili iz obratovanja in obvestili servisno službo.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.06 so na Kolodvorski cesti v Mengšu gasilci PGD Mengeš nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Maribor

Ob 13.30 so v naselju Loka, občina Starše, gasilci PGD Starše s cestišča odstranili podrto drevo.

Izpostava Postojna

Ob 12.50 so v ulici Nikole Tesle v Ilirski Bistrici gasilci PGD Ilirska Bistrica zavarovali mesto pristanka helikopterja SV in reševalcem NMP nudili pomoč pri prenosu obolele osebe iz reševalnega vozila v helikopter.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.18 so na Prežihovi ulici v Mežici gasilci KGZ Ravne na Koroškem preko balkona vstopili v stanovanje in reševalcem ZRCK Ravne na Koroškem in policiji omogočili dostop do onemogle osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/