Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Humar s predstavniki Svetovne mreže Univerze v Ljubljani

Državna sekretarka na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar se je danes srečala s predstavniki Svetovne mreže Univerze v Ljubljani (SMUL).
Udeleženci sestanka stojijo pred slovensko, evropsko zastavo in zastavo univerze.

Udeleženci sestanka. | Avtor: Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu

V vsebinsko bogatem pogovoru s predsednico SMUL dr. Klementino Fon Tacer, rektorjem Univerze v Ljubljani prof. dr. Gregorjem Majdičem, prorektorjem za internacionalizacijo in kakovost in članom sveta SMUL prof. dr. Boštjanom Markolijem, članico sveta SMUL dr. Mihaelo Pavličev in tajnico SMUL Katjo Cerar je beseda tekla o izzivih, s katerimi se soočajo slovenski raziskovalci in študentje, ki bi se želeli vrniti v domovino po tem, ko so nabirali izkušnje v tujini. Državna sekretarka je poudarila, da se Urad intenzivno ukvarja s to v vseh pogledih kompleksno, vendar izjemno pomembno tematiko. Svojo vlogo vidi predvsem v povezovanju deležnikov in resorjev pri operativnem pristopu k tej kompleksni zadevi. Svoja prizadevanja v smeri približanja in poenostavitve dostopa do vseh ključnih informacij glede administrativnih postopkov so predstavili tudi predstavniki univerze. Strinjali so se, da bo mogoče do celovitih in učinkovitih rešitev priti le z medsebojnim sodelovanjem vseh zainteresiranih deležnikov. Raziskovalci in študentje so namreč ena izmed skupin Slovencev po svetu, ki se vračajo v domovino.

Kot so še povedali, bi radi ob zaključku mandatnega obdobja trenutnega vodstva SMUL v letu 2024 izvedli simpozij, v okviru katerega bi zajeli simbiozo vseh področij, na katerih deluje Univerza v Ljubljani.

Svetovna mreža Univerze v Ljubljani (SMUL) je nastala leta 2015 kot ena od dejavnosti za dvigovanje kakovosti študijskih programov, utrjevanje mednarodnega sodelovanja ter ugleda Univerze v mednarodnem prostoru in združuje predvsem s Slovenijo povezane slovenske znanstvenike, profesorje in druge ugledne osebnosti, ki delujejo v akademskem, raziskovalnem in razvojnem okolju v tujini. V mrežo je trenutno vključenih več kot 200 članov. Na Univerzi v Ljubljani si prizadevajo za aktivno vključevanje in sodelovanje članov in članic SMUL ter vzpostavitev stikov in povezovanje med člani in članicami SMUL ter zaposlenimi in študenti in študentkami Univerze v Ljubljani. Člani in članice SMUL so vključeni v letna srečanja doktorske šole, različne komisije, prav tako tudi gostujejo na članicah Univerze v Ljubljani ter sodelujejo v različnih raziskovalnih projektih.