Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 5. julija 2023.

Neurja

V popoldanskih urah je ozračje postalo nestabilno. Na severu, v osrednjem delu in na jugovzhodu so se zato pojavile nevihte, nekatere so prerasle v krajevna neurja. Do 18. ure je bilo na območjih občin Metlika, Šentjernej, Kočevje, Dobrepolje, Ilirska Bistrica in Idrija zabeleženih 9 dogodkov, kasneje zvečer pa še 4 dogodki in sicer na območjih občin Šenčur, Dravograd in Selnica ob Dravi. Gasilci so prečrpavali vodo iz zalitih prostorov stanovanjskih, poslovnih in gospodarskih objektov, očistili več meteornih jaškov ob voziščih, zavarovali zaradi vetra poškodovan drog za elektro vodnike in odstranili podrto drevo. Trikrat so posredovali zaradi udarov strele in sicer v občini Idrija, kjer je strela udarila v drevo ter v Kočevju in Prebačevem, kjer je strela udarila v stanovanjska objekta in na enem od njiju poškodovala dimnik in ostrešje.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Celje

Ob 19.27 se je v Lipju v ferati v Gonžarjevi peči, občina Velenje, zaplezal tuj planinec. Gorski reševalci GRS Celje so ga z vrvno tehniko rešili iz stene ter ga nepoškodovanega pospremili v dolino.

Izpostava Kranj

Ob 10.41 se je med plezanjem na Begunjščico, občina Tržič, zaradi podora skal v smeri Spominčica, poškodoval plezalec. Dežurna ekipa GRS na Brniku je skupaj s helikopterjem LPE dva planinca rešila s stene. Nepoškodovanega plezalca so prepeljali na Ljubelj, kjer ga je v nadaljnjo oskrbo predala gorskim reševalcem GRS Tržič, poškodovanega plezalca pa so s helikopterjem prepeljali v nadaljnjo oskrbo v UKC Ljubljana.

Ob 13.12 so nad naseljem Bohinjska Češnjica, občina Bohinj, gorski reševalci GRS Bohinj v dolino prenesli preminulo osebo.

Ob 14.25 se je pri sestopu s ferate Hvadnik, občina Kranjska Gora, poškodoval tuj planinec. Gorski reševalci GRS Kranjska Gora so poškodovanca oskrbeli na kraju, svojci pa so ga prepeljali v nadaljnjo oskrbo v SB Jesenice.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 8.48 se je na Levstikovi cesti, občina Domžale, pri padcu po stopnišču poškodoval delavec. Reševalci NMP Domžale so poškodovanega delavca oskrbeli na kraju in v nadaljnjo oskrbo prepeljali v UKC Ljubljana. Gasilci CZR Domžale pa so nudili pomoč reševalcem pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Postojna

Ob 10.14 je na Partizanski cesti v Sežani viličar povozil delavko. Gasilci ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili ujeto okončino izpod koles viličarja in nudili pomoč reševalcem NMP Sežana, ki so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in prepeljali v nadaljnjo oskrbo v SB Izola.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 13.36 sta cesti Laško–Rimske Toplice v bližini naselja Strmca, občina Laško, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci PGE Celje in PGD Laško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, očistili izlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Laško, ki so poškodovano osebo oskrbeli na kraju.

Izpostava Koper

Ob 11.17 sta na Kolodvorski cesti v Kopru trčila osebno vozilo in skiro. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi ponesrečene osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.39 sta na Litijski cesti v Ljubljani trčili osebni vozili. Eno vozilo je ob tem trčilo tudi v drog javne razsvetljave. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in posuli iztekle motorne tekočine. Poškodovano osebo so na kraju oskrbeli reševalci NMP Ljubljana.

Ob 18.40 so na severni ljubljanski obvoznici pred razcepom Zadobrova v smeri proti Domžalam, občina Ljubljana, trčila tri osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na dveh vozilih in nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.16 se je pri kraju Korita v občini Idrija pri padcu s kolesom poškodovala kolesarka. Gasilci PGD Ledine so ji nudili pomoč do prihoda reševalcev NMP Idrija, ki so jo odpeljali v ZD Idrija. 

Izpostava Postojna

Ob 13.57 sta v naselju Dane pri Sežani, občina Sežana, trčila motorno kolo in tovorno vozilo. Gasilci ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, s tehničnim posegom izpod tovornega vozila rešili motorista in ga nato predali v nadaljnjo oskrbo reševalcem NMP Sežana ter skupaj z dežurnim delavcem CPK očistili cestišče. Poškodovanega motorista so reševalci prepeljali na nadaljnje zdravljenje v SB Izola.

Ob 22.12 sta na avtocesti med Sežano in razcepom Gaberk, občina Sežana, trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci ZGRS Sežana so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka ter odklopili akumulatorja. Lažje poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP Sežana.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.59 je v naselju Stari trg v občini Slovenj Gradec osebno vozilo trčilo v peško. Gasilci PGD Podgorje so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem ZRCK Ravne na Koroškem pri oskrbi poškodovanke, ki jo je v nadaljnjo oskrbo v UKC Maribor prepeljal helikopter SV skupaj z dežurno ekipo HNMP Maribor. Gasilci PGD Stari Trg so zavarovali mesto pristanka helikopterja.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 4.31 je na Viški cesti v Ljubljani občanka v večstanovanjskem objektu zaznala vonj po zažganem. Gasilci GB Ljubljana so pregledali objekt in v eni od shramb našli električni skiro priklopljen na okvarjeno napajanje. Gasilci so skiro iznesli na prosto in prezračili hodnik.

Ob 19.03 je v naselju Brvace, občina Grosuplje, gorela elektro omarica v stanovanjskem objektu. Požar so pogasili gasilci PGD Grosuplje in Šmarje-Sap, ki so opravili tudi preventivni pregled in objekt prezračili.

Ob 19.06 so na Mestnem trgu v Ljubljani v zapuščenem objektu goreli odpadki. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana mesto so v bližini žarišča požara našli slabo odzivno osebo, ki so jo iznesli iz objekta in ji nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP.  Požar so pogasili in opravili preventivni pregled celotnega objekta.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Nova Gorica

Ob 2.06 so na odseku hitre ceste Razdrto–Vipava v bližini Vipave gasilci GRC Ajdovščina, PGD Postojna, Veliko Ubeljsko, Razdrto, Vipava, Hruševlje in Podnanos pogasili požar na tovornem vozilu.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 14.03 je v naselju Kočevska Reka, občina Kočevje, pri razrezu odsluženega silosa na žagi zagorel lesni prah. Požar so pogasili gasilci PGD Kočevska Reka, Morava in Kočevje.

Ob 18.41 je v naselju Lipe, občina Ljubljana, gorelo na nenadzorovanem kurišču. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Barje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.39 je v bližini naselja Slap pri Vipavi v občini Vipava zagorela trava ob makadamski cesti. Požar na površini okoli deset kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Vipava.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 0.08 so v Borovi vasi v Mariboru gasilci JZ GB Maribor pogasili dva 1000 litrska komunalna zabojnika.

Ob 1.38 so v Prušnikovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor pogasili 1000 litrski komunalni zabojnik.

Ob 2.48 so v Ulici Staneta Severja v Mariboru gasilci JZ GB Maribor pogasili tri komunalne zabojnike. Zaradi požara je bilo poškodovano tudi eno osebno vozilo.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 16.52 je na Poti na Brod v Radečah v stanovanju stanovanjskega bloka plinska peč javljala napako. Gasilci PGE Celje so izmerili prisotnost nevarnih plinov ter preventivno izklopili in zaprli dotok plina.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 10.56 je na Mariborski cesti v Celju iz okvarjenega osebnega vozila iztekala tekočina. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka in očistili madež v velikosti okoli treh kvadratnih metrov.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.40 je na štajerski avtocesti na počivališču Lukovica v smeri Celja, občina Lukovica, tovornemu vozilu iztekalo pogonsko gorivo. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka in posuli iztekle motorne tekočine.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.21 je v naselju Tolsti Vrh pri Ravnah na Koroškem, občina Ravne na Koroškem, iz vozila iztekalo pogonsko gorivo. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so oljni madež v velikosti okoli 10 kvadratnih metrov posuli in očistili območje.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 11.34 so na Novem trgu v Celju gasilci PGE Celje ob prisotnosti policistov s tehničnim posegom odprli vrata pritličnega stanovanja in omogočili reševalcem NMP dostop do preminule osebe.

Ob 13.40 je na Cesti na Roglo v Zrečah iztekala voda iz stanovanja v večstanovanjskem objektu. Gasilci PGD Zreče so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, zaprli glavni ventil, s sesalcem posesali razlito vodo in zamenjali poškodovani ventil.

Izpostava Kranj

Ob 16.37 so v naselju Kamna Gorica, občina Radovljica, gasilci PGD Kamna Gorica iz potoka Lipnica izvlekli lesen hlod, ki je ogrožal most.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.14 je v Klanski ulici v Medvodah iz stanovanja iztekala voda. Gasilci PGD Preska Medvode so ob prisotnosti policije s pomočjo lestve vstopili skozi odprto okno v stanovanje, zaprli vodovodni ventil in posesali vodo iz dveh stanovanj.

Izpostava Maribor

Ob 9.22 so v naselju Zgornji Boč, občina Selnica ob Dravi, gasilci PGD Selnica ob Dravi s pomočjo vitla izvleki prikolico iz Logarjevega potoka.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.31 je na Cesti IX. Korpusa v Ajdovščini starejša občanka padla s postelje. Gasilci PGE Ajdovščina so občanki nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Ajdovščina.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/