Skoči do osrednje vsebine

V. Konferenca slovenskih mladih raziskovalcev in študentov iz sveta in Slovenije

Državna sekretarka na Uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar se je danes na Institutu Jožef Stefan udeležila uvodne slovesnosti V. Konference slovenskih mladih raziskovalcev in študentov iz sveta in Slovenije, ki je namenjena povezovanju, sodelovanju ter izmenjavi izkušenj in stališč mladih študentov in znanstvenikov v Sloveniji z rojaki, delujočimi po svetu.
Državna sekretarka Humar za govornico, pred njo sedijo udeleženci konference.

Državna sekretarka Humar. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

V svojem pozdravnem nagovoru je državna sekretarka Humar izpostavila, da se Urad na nekoliko specifičen način ukvarja s vprašanji odhajanja in vračanja, vzpostavljanja mrež, vzdrževanja komunikacije. Pa tudi s vprašanjem svojevrstne kompleksnosti, ki jo v identiteto posameznika in v strukturo družbe kot celote prinaša mobilnost. Poudarila je, da je velik del naših prizadevanj in tudi ciljev civilnodružbenih organizacij, med katere sodi Svetovni slovenski kongres, stik z zgodovinskimi izseljenskimi skupnostmi, pa tudi ohranjanje in krepitev zavesti v matični državi, da del slovenskega narodovega telesa živi zunaj meja. Mednarodna mobilnost je bila tudi v zgodovini pomemben faktor v ekonomskem, socialnem in vsakršnem razvoju Slovenije. »Zelo jasno se je nazadnje to pokazalo pred dobrimi 30 leti, ko so bili Slovenci zunaj meja ne zgolj moralna in simbolna, temveč konkretna, močna, nepogrešljiva pomoč v procesu osamosvajanja in mednarodnega priznanja Republike Slovenije,« je poudarila državna sekretarka Humar. Vzorci mobilnosti so danes seveda veliko bolj zapleteni. »In zato mora postati kompleksen tudi naš odziv. Smo pred skupno nalogo, da Slovenijo razvijemo v državo, ki bo znala tudi z dejanji, in ne le z besedami, reči Dobrodošli doma,« je povedala državna sekretarka Humar ter poudarila potrebo po fleksibilnosti pri ustvarjanju pogojev za različne skupine, pa tudi ciljnosti in operativnosti pri oblikovanju ukrepov, na čemer intenzivno v tem obdobju dela Urad.  Ob zaključku je še poudarila pomen sodelovanja ter razpravljavcem in moderatorjem na današnjih okroglih mizah zaželela uspešno delo.

Na srečanju, kjer bodo v okviru uvodnih predavanj in okroglih miz razmišljali mladi raziskovalci, bodo obravnavali številne zanimive tematike, kot so Karierna pot kot navdih za mlade; Inovativnost in visoka dodana vrednost kot pogoj za ekonomski razvoj; Izzivi študija in kariere v tujini;  Izkušnje in izzivi vračanja mladih v Slovenijo; Možnosti sodelovanja in vračanja v Slovenijo.

Ob začetku konference, katere častna pokroviteljica je predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar, so zbrane nagovorili še minister za visoko šolstvo znanost in inovacije Igor Papič, direktor Instituta Jožef Stefan Boštjan Zalar in predsednik Svetovnega slovenskega kongresa Boris Pleskovič. Za umetniško popestritev programa je s kitaro in lepim vokalom poskrbela argentinska Slovenka Nadia Magister.