Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Robert Golob: Kdor vlaga v znanje, se mu ni treba bati prihodnosti

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob se je danes udeležil slovesne obeležitve začetka gradnje Centra za razvoj bioloških zdravil - BioCampus v Mengšu.

Podjetje Novartis je z vsemi razvojnimi in proizvodnimi lokacijami pomemben gradnik slovenskega gospodarstva. Z naložbo v višini 111 milijonov evrov bo Novartis v Sloveniji okrepil zmogljivosti za zgodnji tehnični razvoj bioloških zdravil, lokacija v Mengšu pa bo postala največje industrijsko središče sodobne inovativne biotehnologije v Sloveniji, kjer potekata razvoj in proizvodnja bioloških zdravil.

"Kdor vlaga v znanje, se mu ni treba bati prihodnosti," je uvodoma dejal predsednik vlade in izpostavil, da podjetja, ki stavijo na inovativnost, krize razumejo kot priložnost. V času kriz je namreč potrebno investirati v inovacije in znanost, kar dokazuje tudi največje industrijsko središče sodobne inovativne biotehnologije v Sloveniji. Vlada podpira tovrstne naložbe in iz proračuna namenja veliko več sredstev za inovacije: “Drznem si celo trditi, da smo namenili toliko sredstev, da naš raziskovalni svet nima absorbcijske možnosti, da bi jih izkoristil.”

Ker smo starajoča se družba, se povečuje tudi potreba po zdravilih: “Morda je prav BioCampus v Mengšu eden od odgovorov, kako odpraviti ozka grla, ki se pojavljajo pri dobavi klasičnih zdravil, s katerimi smo danes soočeni praktično po celi Evropi” je dejal predsednik vlade in dodal: “Verjamem, da inovativni pristopi v Evropi lahko pripomorejo k temu, da bo Evropa ne samo globalni svetovni voditelj pri dobavi zdravil, ampak tudi tista, ki bo najboljše poskrbela za svoje starajoče prebivalstvo.” Tovrstne naložbe so pomembne tako za izboljšanje poslovnih rezultatov kot za izboljšanje kakovosti življenja ljudi.

Podnebna kriza je eden izmed pomembnejših izzivov, s katero se moramo soočiti že danes: “Novi center, ki bo ogljično nevtralen, postavlja zgled tako koncernu Novartis kot tudi ostalim svetovnim industrijam. To me navdaja s ponosom. Tisti, ki bo vlagal v trajnost, bo imel ne samo zeleno prihodnost, ampak tudi boljšo prihodnost,” je zaključil predsednik vlade.