Skoči do osrednje vsebine

Poročilo o vladavini prava: Napredek pri zagotavljanju neodvisnosti javnih medijev

Slovenija je naredila napredek pri zagotavljanju neodvisnosti javnih medijev, v poročilu o vladavini prava, objavljenem julija letos, ugotavlja Evropska komisija. K temu je pripomogla tudi ureditev razmer na Slovenski tiskovni agenciji (STA), kjer je imel eno od ključnih vlog tudi Urad vlade za komuniciranje (UKOM).

»Vesela sem, da smo na UKOM pripomogli k odpravi sporne uredbe o STA in s tem zagotovili finančno stabilnost te novinarske agencije ter preprečili vmešavanje politike v uredniško delo,« je ob objavi poročila povedala direktorica UKOM-a Petra Bezjak Cirman.

Slovenija je naredila določen napredek v skladu s priporočili iz lanskega poročila, med drugim glede svobode medijev in pravosodnega sistema, je razvidno iz poročila o vladavini prava za leto 2023. Komisija ugotavlja, da pri medijski svobodi in pluralizmu še vedno obstajajo izzivi, čeprav je opaziti pozitivne premike.

Komisija namreč ugotavlja, da se je v letu 2022 finančno stanje STA izboljšalo. Od objave lanskega poročila o vladavini prava deležniki niso poročali o nobenem političnem vmešavanju v uredniške odločitve STA, saj je nova vlada razveljavila regulativni okvir, ki je UKOM omogočil financiranje STA po posameznih postavkah in ne letno, piše v poročilu.

Pogodba o financiranju javnega dela storitev agencije za letošnje leto, ki sta jo STA in UKOM podpisala januarja 2023, je agenciji povečala sredstva za približno 10 % v primerjavi s prejšnjim letom. Direktor STA Igor Kadunc in zaposleni so pogodbo pozdravili kot pomemben napredek pri zagotavljanju večje finančne stabilnosti in ustrezne uredniške politike.