Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Humar sprejela odlične študente slovenskih korenin

Državna sekretarka na Uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar je danes na uradu sprejela štipendiste Ameriško-slovenske izobraževalne fundacije (angleško American Slovenian Education Foundation - ASEF), ki v teh tednih v Sloveniji nabirajo nova znanja, izkušnje, ob tem pa raziskujejo in spoznavajo domovino svojih prednikov.
Državna sekretarka s štipendisti, sodelavci fundacije in mentorji v avli urada. Za njimi slovenska in evrospka zastava.

Državna sekretarka s štipendisti, sodelavci fundacije in mentorji. | Avtor: Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu

Državna sekretarka Humar je današnjim gostom zaželela dobrodošlico in jim čestitala, da so prejemniki štipendij ter dodala »rada bi se vam zahvalila, da ste prišli v domovino svojih prednikov iskat svoje korenine.« Zaželela jim je še, da bi v tednih v Sloveniji pod budnim očesom izjemnih mentorjev naredili tudi kakšen korak naprej v svojih raziskavah, študiju. Prav tako se je zahvalila ASEFu za njihovo izredno pomembno delo in prizadevanja ter zagotovila, da bo Urad tudi v prihodnje podpiral tovrstne izmenjave in delovanje fundacije. 

Štipendisti so z državno sekretarko v sproščenem vzdušju spregovorili o svoji dosedanji izobraževalni poti, slovenskih koreninah ter vtisih in izkušnjah, ki so jih že nabrali v domovini svojih prednikov. Poudaril so pomen izmenjave ne le zaradi širjenja poklicnih in študijskih znanj in veščin, marveč tudi zaradi krepitve stika z matično domovino. Obisk bodo nekateri izkoristili namreč tudi za tkanje, navezavo in krepitev stikov s slovenskimi sorodniki ter za spoznavanje krajev, kjer so nekdaj živeli njihovi predniki. Kot so poudarili mentorji, so tovrstne izmenjave dobrodošle in koristne, saj so štipendisti izjemni študentje, s katerimi z veseljem delajo.

Današnjega sprejema pri državni sekretarki Humar se je udeležilo sedem štipendistov iz Združenih držav Amerike, Argentine in Kanade, mentorji ASEF, eden od ustanoviteljev  in sodelavci ter drugi aktivni člani fundacije.

V letu 2023 je bilo v okviru štipendijskega programa ASEF izbranih 12 izjemnih mladih posameznikov slovenskih korenin, ki živijo v tujini, da obiščejo Slovenijo. V naslednjih tednih bo v Sloveniji sedem štipendistov, od tega je ena štipendistka generacije 2022. Ostala polovica štipendistov pride septembra.

Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (ASEF) je bila ustanovljena 23. februarja 2014 v San Franciscu. Prizadeva si za »kroženje možganov« med Slovenijo in tujino. Vključuje mrežo več kot 50 slovenskih profesorjev, ki delujejo na več kot 45 univerzah po svetu in pokriva vse znanstvene vede. Dejavni so v ZDA, Kanadi, Avstraliji, Veliki Britaniji, Avstriji, na Novi Zelandiji in Danskem. S štipendijami za potomce slovenskih izseljencev iz ZDA in drugih držav, ki prihajajo v Slovenijo na 10-tedenski raziskovalni obisk ali na obisk podjetja dajejo priložnost, ki jim omogoča, da napredujejo v kariernem smislu in osebno rastejo ter ob tem spoznavajo domovino svojih prednikov in vzpostavijo nove povezave, ki se ohranijo ter nadaljujejo tudi po izvedenem obisku.