Skoči do osrednje vsebine

Drugo ocenjevalno zasedanje Eurimages za leto 2023 prinaša sredstva dvema slovenskima filmoma

Čestitamo producentom in ustvarjalcem filmov Little Trouble Girls in Block 5 za sprejem njihovih projektov v sofinanciranje iz filmskega sklada Eurimages za leto 2023.
Logotip Euroimages

Logotip Euroimages | Avtor: Euroimages

Little Trouble Girls je film režiserke Urške Djukić v koprodukciji s Hrvaško in Italijo, ki ga bo podprl Eurimages z 250.000 evri. Pri filmu Block 5 gre za film režiserja Klemna Dvornika v koprodukciji s Češko in Srbijo, projekt bo podprl Eurimages s 150.000 evri.

Upravni odbor sklada Eurimages je zasedal 29. in 30. junija in podprl koprodukcijo 33 celovečernih filmov, vključno s 3 dokumentarnimi in 2 animiranima filmoma, v skupnem dodeljenem znesku 9.652.000 evrov.

Od 33 podprtih koprodukcijskih projektov jih 18 režirajo ali sorežirajo ženske avtorice, kar predstavlja 56,36 odstotka vseh dodeljenih sredstev.

Ob tem kaže omeniti, da se Slovenija letos vključuje v pilotni projekt evropskega filmskega sklada Eurimages za koprodukcijo serij.

Pilotni projekt bo trajal do vključno 2025, pri čemer bo vložek Slovenije 450.000 evrov za vsa tri leta skupaj. Članice države so v projekt vstopile prostovoljno, gre za 12 sodelujočih držav, kot so Belgija, Hrvaška, Estonija, Madžarska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Španija in Srbija. Svet Evrope bo s tem projektom podpiral visokokakovostne serije, mednarodne koprodukcije, njegov namen pa je opolnomočiti neodvisne producente in spodbuditi nova sodelovanja.

Slovenija je od leta 2001 članica Eurimagesa, evropskega sklada, ki finančno podpira koprodukcije, distribucijo in prikazovanje evropskih igranih in dokumentarnih filmov. Trenutno sodeluje v njem 39 evropskih držav in letno se iz tega sklada financirajo projekti v približni vrednosti 27,5 milijona evrov.

Na spletni strani Euroimages je objavljena novica o sofinanciranju projektov iz filmskega sklada Eurimages za leto 2023 (v angleščini)