Skoči do osrednje vsebine

Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Stojmenova Duh na Svetovnem gospodarskem forumu v Tianjinu

Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh se je udeležila 14. poletnega Svetovnega gospodarskega foruma, ki je v Tianjinu potekal od 27. do 29. junija 2023. 

Na forumu je sodelovalo več kot 1500 udeležencev iz približno 90 držav. Ministrica je sodelovala pri različnih razpravah na primer o pripravljenosti srednje velikih podjetij za prihodnost, o priložnostih in izzivih umetne inteligence, o vrzelih med talenti v hitro razvijajočih se gospodarstvih ter politike, o vprašanju delovnih mest in o tem, kako digitalne tehnologije spreminjajo poslovanje, politiko in civilno družbo.

Ob robu prve razprave na neformalnem srečanju svetovnih gospodarskih voditeljev (angleško Informal Gathering of World Economic Leaders —  IGWEL) se je srečala z Ngozi Okonjo-Iweala, prvo žensko in prvo Afričanko na položaju generalne direktorice Svetovne trgovinske organizacije.

Poleg delavnic in panelov je imela dr. Stojmenova Duh več bilateralnih srečanj. Sestala se je s Sebastianom Buckupom, vodjo Centra za četrto industrijsko revolucijo pri svetovnem gospodarskem forumu, s katerim sta se pogovarjala o konkretnih možnostih sodelovanja med Slovenijo in svetovnim gospodarskim forumom, nato z Jayeshem Ranjanom, glavnim sekretarjem države Telengane (Indija) za informacijsko tehnologije.

Srečala pa se je tudi s Faisalom Alibrahimom, ministrom za gospodarstvo in načrtovanje Saudove Arabije, s katerim sta pogovarjala o priložnostih sodelovanja na področju digitalizacije in inovacij za mala in srednja podjetja.

Po koncu Svetovnega gospodarskega foruma v Tianjinu se je ministrica dr. Stojmenova Duh na povabilo Veleposlaništva RS v Pekingu 29. junija 2023 udeležila Sprejema ob dnevu državnosti. Ob tej priložnosti se je skupaj z veleposlanico Suhadolnik na kratko srečala s pomočnico ministra za zunanje zadeve Ljudske republike Kitajske, gospo Hua Chunying.